Премиера на първите три „Приказки за Юнаци и злодеи“

На 30 март 2019 г. случихме премиерата на първите три „Приказки за юнаци и злодеи“.
Който не успя да дойде, но му е любопитно как мина – заповядайте, чуйте ни:

… а също и вижте откъси и разгледайте албума. Снимките (и описанията към тях!) казват всичко.
Все пак, да ви помогнем малко – с репортажа на Дес от екипа на ЧоБи:
Имаше:
– един брой водеща, Десислава Сивилова, която толкова добре си знаеше текста, че чак сама себе си изненада – почти не й се наложи да си ползва пищовите;
– един брой автор, Калин Ненов, изтъпанен отпред, който с усмивка отговаряше на всякакви въпроси, че даже и задаваше свои (и още няколко съавтори под прикритие сред публиката, които не пожелаха да се излаг… пардон, изявят публично);
– няколко броя изненади за публиката (една от които толкова тайна, че не присъстваше в сценария и за едната бройка да си останем без нея), плюс една-две изненади за автора, основно под формата на неочаквани, но много желани гости;
– пет броя откъси, прочетени с невероятен апломб от Ана Йорданова, Мира Стоянова, Мирослав Моравски и самия Калин Ненов; тия хора стават все по-добри, честно!
– един брой сергия с наши книжки, част от които си намериха нови домове и читатели, и се чувстват чудесно там;
– и един брой зала, която се пръскаше по шевовете от страхотната публика! То не бяха въпроси, то не бяха коментари и впечатления… чак се наложи да посъкратим предварително замисленото, за да можем на воля да си поприказваме с почитателите.
На всички, които бяха там: благодарим ви от сърце! Вие направихте празника ни незабравим! Обичаме ви!
На всички останали, които духом бяха там: и вас ви обичаме! Не сме ви забравили! (Ама другия път елате, щото…)
До нови срещи!

~ * ~

Поканата

На 30 март, събота, от 11 до 13 часа заповядайте в сектор „Детска литература“ на Столична библиотека, за да отпразнуваме първите три книги в поредицата „Приказки за Юнаци и злодеи“.
Преди 13 години Юнакиня Юна пое сред света, за да разбере какво го боли и кое премълчава. „Триптих за Юнаци и злодеи“ взе награда от международния конкурс „Златен кан“ – но, по-важното, нарои още: Юнаци, Приказници, въпроси, въпроси, въпроси…
В създаването на „Приказките“ до момента участват над двадесет автори. Под прикритието на фантазното звучене те изследват теми, които стъпват дълбоко в нашия свят: международния тероризъм, климатичните промени и генномодифицираните организми, клопките и катарзисите в общуването помежду ни, а третата книга, „Промяна“, е посветена на гражданските протести в България през 2013 година. Сред въпросите, които „Приказките“ задават, са:
  • Защо сме склонни да повярваме на най-лесното, което чуем? Наистина ли сме?
  • Ако един човек избие седемдесет и седем, кого си заслужава да си спомняме?
  • Кога тялото ни вече не е онова, което търкахме до кръв, за да отмием ужаса?
  • Как можем да се разберем без думи? А със?
  • Какво им става на приятелите ни понякога?
  • Кой носи задаващата се промяна?
  • Може ли Юна да ти обърше д…?
  • А злодеите? Де злодеите?
Какъв е смисълът?
Когато си зададеш важен въпрос, когато държиш да получиш отговори – създай си време и място за тях. Остави глъчта на света настрана. Нека светът си приказва; ти помълчи. Стани онази част от света, която ще чуе каквото няма да чуе никоя друга част.
Важен е всеки въпрос, на който не виждаш веднага, в същия този момент, отговор. Който усещаш, че има силата да те промени. Да промени как виждаш, как свързваш света, как усещаш.
За да стигнеш до истински отговор, създай такова време и място, които ти позволяват да бъдеш смела. Да имаш достатъчно смелост, за да мълчиш, когато пред теб се оформи първият отговор. Той е най-лесният; а ти си смела и знаеш, че нещо не му достига. Да мълчиш, когато те подминава; после вторият, третият… седемнайсетият. Да мълчиш в пролуките между тях, в празнините и пропастите, тогава, когато имаш най-голямата нужда да закрещиш, да ги изпълниш с вик, с песен, с каквото и да е – само да минат по-бързо, само по-бързо да те оставят на мира; само по-скоро пак да бъдеш сред свои, по-скоро пак да не бъдеш сама.
Истински отговор е онзи, който те оставя да мълчиш срещу цялата глъч на света и просто да се усмихваш. Да знаеш, че цялата глъч на света няма нужда от отговора ти, и това е добро, и има свой смисъл.
Замълчи, Юне. Послушай.
Глъчта на света няма нужда от отговора ти, Юне. Тя има нужда да бъде изслушана, да почувства, че някой я е разбрал, че не е сама.
Помълчи. Слушай.
Не си сама.
На тройния ни празник Юна няма да е сама. Поканили сме всички: участниците в „Приказките“, художничките на кориците, родните автори, които сме издавали в поредицата ни – включително Николай Теллалов, Величка Настрадинова, Григор Гачев, Геновева Детелинова и Калоян Захариев.
„Историите за Юна и Юнаците – обясняват те – също като Човешката библиотека, значат „заедно“ и имат смисъл само тогава.“
Заповядайте и вие!
Като част от празника откъси от „Приказките“ ще четем вживяно (оживяващо!) Мел, Мирослав Моравски, Калин М. Ненов и… аз. ^.^
Повече подробности за премиерата и изненадите, които готвим, открийте тук.
Трите „Приказки за Юнаци и злодеи“ съществуват само в електронен вариант – и се възползват от някои възможности на технологиите, които на хартия няма как да възпроизведем. Файловете са без дигитални (DRM) защити (като останалите издания на Човешката библиотека) и се разпространяват безплатно. Но ако пожелаете, подкрепете авторите – с отзиви – и гражданските им каузи – с дарения.
А ако търсите подарък за приятели читатели – вижте как да им подарите „Приказките“ с наша помощ. Искате ли с посвещение от автор? Все някой ще успеем да ви уредим.
Чакаме ви,
Юнакините и Юнаците, Приказниците и Приказничките, всички наши автори и цялата Човешка библиотека

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *