Какао – храната на боговете

Още в дълбока древност маите и ацтеките са използвали какао в церемониите и лечителските си практики. Съпътствани от духа на растението-лечител, шаманите са пътували до други измерения в търсене на прозрения и свързване с вечната мъдрост. Церемониалното какао е мощен фасилитатор на духовни преживявания благодарение на изключителната си сила да отваря сърцето. В най-чистата си сурова форма, то е могъщ и същевременно нежен помощник в работата ни със себе си, с вътрешния си свят.
Каня те да научиш повече за него и да се увериш лично във вълшебството му в едно споделено преживяване, максимално доближено до древните практики и същевременно приложимо и подпомагащо ни в настоящата ни реалност. Свържи се с мен и ще те подкрепя по пътя на себепознанието с помощта на какаовото вълшебство. Самостоятелно или в група, ефектът е поразителен — позволи си да го изпиташ лично.
„Свещеното какао бе подминато при възраждането на употребата на растения-лечители през 1960-те, защото не действа като психеделик — не ви изпраща на своеобразен „трип“, а подпомага вашето собствено пътуване навътре.“
~ Кийт Уилсън, Шоколадовия шаман

 

С какво ни помага какаото в процеса на себеизследване

Какаото отваря сърцето и ни позволява да изпитаме дълбока, чиста любов и връзка със себе си, с другите, със света и с всичко живо. По този начин то става наш приятел по пътя към по-ефективно проявление на онова, което истински желаем. Помага ни да видим ясно талантите и уменията си и как можем да ги използваме в услуга на другите; свързва ни по-силно с житейската ни цел. Освобождава съзидателната ни мощ, позволява ни да се отдадем свободно на вдъхновението и потока от идеи и да ги претворим — в думи, танц, музика или картина… Каквото ни е на сърце.
С негова помощ можем да превърнем знанието на ума в знание на цялото си същество. Да въплътим неща, които вече са ни известни, но все още не усещаме в дълбочина. Например, учението, че всички сме любов и че не съществува нищо друго, освен любов — какаото ни отвежда на път, по който можем да изживеем и почувстваме тази любов, блаженството, което тя ни носи, да изпитаме ниво на съществуване, което е само поток, единение и любов.

Какво представлява и как протича церемонията

В церемонията отдаваме почит на духа на какаото, на неговата интелигентност, сила и енергия, претворени в какаова напитка, приготвена по традиционен начин от натурална какаова паста от Амазония, различни суперхрани и подправки. Така приготвено, какаото помага да се пренесем в настоящия момент и да изследваме вътрешния си свят през призмата на сърцето, да погледнем на житейската си ситуация от нов ъгъл, с различни очи, и да дадем път на осъзнавания и решения, недостъпни за аналитичния ум.
По време на практиката ще се насладим на плътния, изтънчен вкус на натуралния шоколад и ще потънем в кратка самостоятелна медитация, по време на която ще се свържем с какаото в търсене на помощта и мъдростта му. В това пътуване ще ни носят крилете на шамански тъпан, под чиито звуци и вибрации ще се потопим максимално дълбоко в преживяването си. Равномерният ритъм на тъпана ни помага постепенно да навлезем в изменено състояние на съзнанието — иначе казано, да преминем от обичайна будност, ангажирана с външните обстоятелства и събития, към осъзнато изследване на вътрешния ни свят.
След това първоначално запознанство и настройка за по-нататъшната ни работа ще преминем към по-продължителна водена медитация. Ще работим по предварително зададена за сесията тема (подбрана и обявена от мен или пожелана своевременно от групата), като в зависимост от конкретния формат ще си оставим достатъчно пространство за разглеждане на личните си въпроси. Водещо ще е намерението, с което влизаме в практиката, затова горещо препоръчвам няколко дни преди церемонията да поставиш ясно пред себе си онова, което желаеш да изследваш, и да го поддържаш в съзнанието си — по този начин ще привлечеш отговори и осъзнавания, които да са ти истински полезни в пътя ти напред.
Когато се завърнем отново в обичайната реалност, в приятелската и защитена среда на кръга ще споделим преживяното и емоциите, наученото и новите посоки, които са ни се разкрили в процеса. Ще почерпим от подкрепата и мъдростта на групата и ще отнесем със себе си едно ново знание и разбиране за собствения си свят, което да приложим в ежедневието си и по този начин с лекота да преодолеем ситуации, привидно извън размаха на възможностите ни.
И с всяко следващо потапяне в магията на какаото ще се учим да живеем и общуваме все по-осъзнато, по-цялостно и по-свързано.

Ползи за здравето от суровото какао

✩ Какаото съдържа най-високата концентрация на антиоксиданти и магнезий от всички познати храни, като също така е богато на хром, теобромин, манган, цинк, мед, желязо, витамин C, омега-6 мастни киселини, триптофан, серотонин и други.
✩ То е високоефективен естествен източник на енергия и също така е мощен афродизиак. Съдържа фенилетиламин (още познат като PEA) — вещество с психоактивни и стимулиращи свойства, което се произвежда в телата ни, когато се влюбим. PEA също играе роля за увеличаване на фокуса и бдителността.
✩ Анандамидът е ендорфин, който човешкото тяло произвежда естествено след упражнения. Освен в човешкия мозък, той се синтезира само в едно растение — какао. Известен е като източник на блаженство, тъй като се освобождава, когато изпитваме радост.

Как да си приготвиш лечебна какаова напитка у дома

✩ Вложи любов в целия процес на приготвяне, изпей песен или любима мелодия, или кажи молитва, докато подготвяш съставките;
✩ Разтопи една-две супени лъжици натурално какао във вода или ядково мляко на много ниска температура, за да запазиш и активираш ценните му съставки. Обърни внимание: с лечебна цел (в дадената или по-висока концентрация) консумирай не повече от веднъж седмично, като съчетаеш с медитативна или физическа практика, за да не претовариш бъбреците си; за по-честа употреба използвай до две чаени лъжички;
✩ Сложи добавки по свой вкус: различни подправки, суперхрани, подсладител (например, моят любим микс съдържа канела, куркума, индийско орехче, джинджифил, щипка сол, червена мака и мед, като често експериментирам и с други готварски и сладкарски подправки);
✩ Свържи се с духа на напитката и се потопи в магията на сърцето си.

 

Свързване и задаване на намерение

✩ Вземи чашата в ръце и я задръж пред сърцето си. Затвори очи и се слей с топлината на напитката, поеми дълбоко дъх и го изпусни с въздишка;
✩ Поднеси чашата към носа си и вдъхни нежния аромат. Не бързай, потопи се в него и му позволи да те обгърне;
✩ След малко помисли какви насоки, мъдрост или енергия желаеш да привлечеш. Прошепни намерението си или го вдъхни в течността. Вдигни чашата на нивото на междувеждието и благодари на духа на какаото за присъствието и благословията;
✩ Наслади се на напитката както ти е приятно — сред покоя на природата или в съзерцание на гледката през прозореца, на фона на тиха и релаксираща музика или в тишина. Прието като част от медитативна и/или йога практика, какаото ще ти помогне да потънеш по-дълбоко в нея и с по-голяма лекота да получиш нужните ти прозрения.

Легенда за Ишкакао, богиня на какаото и шоколада

(скоро…)

 

Поздрав най-сърдечен,

На заглавната снимка: процесът на изпичане на суровите какаови зърна. Източник: Kakao Mischa
Още интересна и полезна информация: