ЗВУКОТЕРАПИЯ

ЗВУКОТЕРАПИЯ, РЕЛАКСАЦИЯ И ГОНГ БАНЯ

Съдържание

Магията на звука – на една ръка разстояние

В съвременния свят, особено в градска среда, сме стимулирани изключително да пребиваваме в главите си – дори грижата ни за тялото често минава през ума. Това ни носи не малко стрес, от който обичайно не знаем как да се освободим и просто продължаваме да поддържаме цикъла.

Звукът ни позволява с лекота да излезем от този режим, да навлезем в дълбока релаксация на тялото и в изменено състояние на съзнанието. В нас се отваря възможност да се активират лечебни процеси, засягащи както физическото, така и психичното и емоционалното ни добруване. Вибрациите достигат до точните места в тялото ни, които имат нужда от пречистване и хармонизиране, и стимулират завръщане към естественото ни състояние на здраве и цялостност.

Каня те да се изкъпем заедно в магичното звуко-вибрационно поле, създавано от гонгове, тибетски пеещи купи, шамански тъпан, коши камбанки и други вълшебни инструменти, в разнообразна комбинация според темите на момента. Подари си време само за теб – време, в което да се пренесеш отвъд обичайната реалност на ежедневието, да се пречистиш и освежиш.

В индивидуална среща вибрациите на пеещи купи и терапевтични камертони, поставени в близост до тялото или директно върху него, го предразполагат да се потопи в дълбока релаксация и да се „рестартира“, като излезе от стресовия режим на забързаното ежедневие, и едновременно имаме възможност да насочим енергията на инструментите към тема, актуална лично за теб в този момент. Включи се и в групова релаксация и/или звукова баня с гонгове и тибетски купи за поддържащ и задълбочаващ ефект. Обогати своето специално лично събитие, ритрийт или фестивал с магична звукова сесия.

Какво е звукова баня и защо да си я подариш

Звукова баня е, най-общо казано, медитативното преживяване на фона на звуци от различни инструменти – гонгове, тибетски или кристални купи, камбанки, флейта и множество други, както и разнообразни комбинации.

Вълшебните звуци на инструментите ни пренасят в изменено състояние на съзнанието, което отваря възможност в нас да се активират лечебни процеси, засягащи както физическото, така и психичното и емоционалното ни добруване.

Гласовете на инструментите хармонизират ума и подпомагат освобождаването от натрапчиви мисли, балансират емоциите и ни съдействат да се свържем по здравословен начин с чувства, които са останали потиснати. Лечебните честоти достигат до точните места в тялото ни, които имат нужда от пречистване и хармонизиране, и стимулират връщането му към състояние на здраве.

По време на сесията е възможно да потънем в спонтанна медитация и да получим осъзнавания за важни за нас ситуации и взаимоотношения, както и да достигнем до недостъпни за рационалния ум решения на заплетени казуси. Или най-общо казано, да намерим път напред към бъдещето си.

Звучи интересно и полезно, нали? Заповядай да видим заедно как се случва магията!

Звуковибрационен масаж – релаксираща индивидуална сесия за възстановяване на баланса и хармонията в тялото

Звуковибрационната терапия предлага приятен и същевременно ефективен подход към физическото, емоционалното и духовното ни здраве. Със своите фини вибрации и успокояващ звук, този метод намалява стреса, успокоява болката, подобрява кръвообращението и подсилва имунната система.

Използват се терапевтични камертони, настроени на специфични вибрационни честоти, които се поставят на различни точки по тялото. По този начин вибрацията им прониква дълбоко в тъканите и се разпространява по енергийните канали, като стимулира способността на тялото ни да се самовъзстановява и лекува.

Водена релаксация с тибетски пеещи купи

В динамиката на ежедневието бързо губим чувствителност за напрежението, което се задържа и натрупва в тялото ни. Когато влезем за първи път в практика за дълбока релаксация, нерядко се изненадваме на какви места сме задържали стрес, стягане и неотработени емоции. Веднага можем да усетим нежното и успокояващо въздействие на практиката върху общото си състояние.

С времето и опита се учим да сме все по-осъзнати за напрежението в тялото си и да се освобождаваме от него в реално време. Това ни позволява да присъстваме повече в текущия момент, да сме по-свързани със себе си и вместо да сме реактивни на средата и ситуациите, да избираме подхода, действията и мислите си – и по този начин да влизаме с лекота в ролята на творци на живота си.

От Сърце и Душа – запознай се с гонговете

Всеки удар на гонга „Сърцето“ ни облива с вибрация, която ни свързва с ударите на собственото ни сърце. Звукът, който се носи дълго след това, напомня движението на кръвта във вените ни. Дълбоките тонове ни заземяват и ни насочват да погледнем на света, на хората и ситуациите в живота си през призмата на сърцето; да осветим пътя си напред с чистата и безусловна любов, която носим в себе си… която сме.

„Душата“ е планетарен гонг, синхронизиран с честотата на трептене на астероида Психея, намиращ се в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Наречен е на богинята на душата – родена смъртна, влюбила се в бог и преминала тежки изпитания, за да сподели с него вечността. Високите вибрации на гонга ни издигат в състояние, в което се доближаваме до висшия си Аз и можем да получим яснота за изборите на душата си.

Двата гонга се допълват прекрасно в това да ни подкрепят по пътя на свързването – със себе си, с тялото си, с другите и света; водят ни към хармонизиране на здравето ни на физическо, емоционално и психично ниво; пренастройват ни на честотите на истинската ни същност. Всяко пътуване с тях е магия, която се разгръща във времето и нежно, полека ни връща към живот в най-естественото ни състояние на мир и любов.

С какво нощната гонг баня е по-различна

През нощта прекарваме дълги часове, потопени в звук и вибрация и изпитваме разнообразие от състояния на съзнанието: будуваме, пътуваме съзнателно, медитираме, спим… и преливаме между всички тези състояния според нуждите на личния ни процес.

Това отваря пред нас възможност да изследваме вътрешната си територия в дълбочина, която ни е по-трудно достъпна при нормални обстоятелства и в по-кратки звукови сесии. Преминаваме също така през редица лични теми, които преливат естествено една в друга и получаваме осъзнавания и път напред.

Едновременно с това тялото ни се пречиства и освобождава от натрупан стрес, задържани и непреработени емоции, токсини и от всичко онова, което имаме да оставим зад себе си. По този начин инструментите ни подкрепят да завибрираме на честотите на естественото си състояние: хармония.

Въздействието на гонг банята нагледно

Моят път в полето от звук и вибрация

Чувствам се късметлийка, че в живота ми влезе концепцията за работа със звук за себе- и светоопознаване – след дългогодишна кариера в сферата на личностното развитие, в полето на гонгове и други инструменти с чудни гласове, неочаквано пред мен се разкри нов свят, в който вътрешните процеси се задвижват с лекота, а свързаността със себе си и с невидимото укрепва с всяко следващо потапяне.

Всички инструменти, които с радост споделям с теб днес, се озоваха при мен, след като изиграха изумителна, вдъхновяваща роля в личния ми път и се утвърдиха като неизменна подкрепа в трансформационните процеси, през които преминавам. Хрумна ми да ти споделя как се случи всичко и може би да вдъхновя и теб да опиташ магията им.

Потопих се за първи път в звуко-вибрационното поле с помощта на гонгове и тибетски пеещи купи през 2017 г. и така се случи, че винаги, когато ми предстоеше нещо голямо, се появяваше точният човек със своите инструменти да ме подкрепи. Усещането всеки път беше различно, варираше от наситени визуални преживявания през осезаемо пречистващи сесии до цялостни процеси на осъзнаване и трансформация. И до днес всяко продължително потапяне в полето им маркира моменти на преобръщане и ново начало за мен – както в личен, така и в работен план.

Но да върнем отново лентата назад, към първите срещи. Покрай разнообразните обучения и кръгове за шаманска работа, в които участвах от известно време, в края на 2019 г. започнах да използвам интензивно шамански тъпан като ключов инструмент за изследване на невидимия свят. Вибрациите му и начина, по който с лекота ме въвеждаше в състояние на отворено съзнание и дълбока свързаност, ме стимулираха да споделям тази магия под формата на водени шамански пътувания за себе- и светоопознаване.

Водена от все по-разгръщащия се интерес към звука, след дълго очакване на подобна възможност, в началото на 2021 г. преминах обучение за звукотерапия с тибетски пеещи купи и започнах да практикувам в индивидуални сесии, а известно време след това – да водя и групови релаксации под звуците на купите, където към гласовете на инструментите вплитам и собствения си глас за едно блажено преживяване на дълбоко отпускане на тялото.

През лятото на същата година сред инструментите ми се появиха и двата гонга, символи на Сърцето и Душата. С тях се уча и работя изцяло интуитивно, като прилагам опита си със звук до този момент, личната си връзка с гонговете, която постоянно изграждам и укрепвам, и финия си усет за енергийното поле в сесията. Пространствата, които сътворявам с тяхна помощ, отварят път на свобода, творческо себеизразяване, свързаност и неподправена радост от живота.

Междувременно в полезрението ми влязоха и терапевтичните камертони и имах възможност да усетя директно чрез тялото си лечебната сила на вибрациите им – изключително нежни инструменти, които по мек и неинвазивен начин канят в нас хармонизиране на всички нива. През 2022 г. се сдобих с първите честоти, които интуитивно ме привлякоха, а малко след това преминах и работилница за терапевтична работа с тях. Използвам ги в индивидуални сесии и всеки път се удивлявам от ефекта им на притихване, забавяне и покой.

Благодарна съм на учителите и вдъхновителите, които срещам по пътя, и на красивите души, които ми се доверяват и ме подкрепят в това, което съм и правя. Продължавам на свой ред да посещавам звукотерапевтични сесии на колеги, където все по-дълбоко опознавам себе си и вътрешния си свят. Също така и постоянно черпя вдъхновение от тях и от разнообразни други източници за разгръщане на работата си в звуко-вибрационното поле, което с готовност споделям с всеки, пожелал да се потопи в него. Ще ми е радост да се срещнем там.

Към началото