ОРАКУЛ

Накъде ни води Мистичният шаман

Когато дойде идеята да списвам тази страница, четенията с карти бяха новост за мен, едва от няколко месеца правех свои собствени подредби и вече понабрала увереност, реших да последвам вдъхновението си да тегля седмична подредба за блога.

Описанията на картите започнаха като лично моя интерпретация на символите, заложени в тях - идеята ми беше да ви представя напълно интуитивно четене и да видим къде ще ни отведе това. С времето започнах да се облягам на заложеното от авторите, като вплитам и собствения си поглед за още по-пълна и откликваща ми картина.

Ще се радвам на коментари, мнения и впечатления за тълкуването, както и на обратна връзка за преживяванията ти, след като периодът е отминал.

И така, да започваме...

19-25 април 2021

Карта на седмицата

Укротяване на вятъра

Перото, използвано за опушване в пречистващи церемонии, ни напомня за свещеното задължение, което поемаме към живота си. Това е символът на съзнателното привнасяне на духовното към материалното, изпълването на света с благоговение и признание към по-висшите нива на съществуване, които одушевяват и въздействат на всичко. Перото е символично напомняне да влизаме умишлено в партньорство с Великия дух и да съ-творяваме за най-висшето благо на всички.

И тази седмица продължаваме да се къпем във възможности да прочистим всякакви недоразумения на миналото. Да проветрим след разногласията и да позволим на другите да споделят тяхната версия за нещата. Призовани сме да бъдем добри слушатели. Не е време да сме прави. Време е ние да разберем, вместо да бъдем разбрани. Само добро ще произлезе от това въздържание на езика и перото. Нека си дадем възможност да се изненадаме приятно от развоя на нещата, когато зачетем стойността на всички участници.

Понеделник

Повелителят на времето

За пореден път тази карта влиза в подредбата ни и явно посланието ѝ е от съществено значение за периода, през който преминаваме. Времето е концепция на човешкия ум, чрез която житейските събития изглеждат, като че следват права линия от минало към бъдеще. Това обаче е илюзия. Времето следва свои си модели и фрактали, понякога сякаш се върти в кръг, а друг път лети право напред като стрела. Хората виждаме времето като тиктакащ часовник и този образ ни напомня, че разполагаме с ограничено количество от него в рамките на един живот - сякаш е форма на валута. Във всеки един момент можем да го видим в пълния му, безкраен потенциал: едновременно необятен и всеобхватен, или пък свит и ограничен. Всичко зависи от перспективата.

В днешния ден символът на Времето ни показва как понякога изглежда, като че времето ни изтича. Тревожим се, че няма да получим това, което желаем или от което се нуждаем. Всичко се затлачва като препречена от скършени клони река. Това обаче е само в ума ни. Времето се разширява и свива според способността ни да оставаме съзнателни и наблюдателни. Напълно потопени в нашето „сега“, ред е да освободим историите на миналото си. И също така е ред да се освободим от нуждата да знаем подробности за бъдещето. Всичкото богатство на света магически се разкрива пред нас, когато останем отпуснати и присъстващи за онова, което е точно пред нас - и за нищо друго. Тогава осъзнаваме, че разполагаме с всичкото време на света - за нас то никога няма да свърши.

Вторник

Дрънкалката

Дрънкалката призовава духовете и отнася молитвите на шамана до четирите посоки на света. Тялото ѝ е като Земята, която се върти по остта си. С помощта на дрънкалка лечителката вгражда желаната съдба в бъдещето си, като завършва с молитва: „Велик Дух, нека бъде волята ти!“. Тя ни кани да се молим за цялата Земя, не само за личните си нужди. Когато молитвите ни са за добруването на всичко живо, онова, от което се нуждаем, неизбежно достига до нас.

Появата на дрънкалката днес ни напомня, че искаме да чуем Бог, докато шепне, не когато крещи. Онова, което се опитваме да моделираме по свой вкус и желание, е точно пред очите ни. Нека не въртим света в своя собствена полза. Получаваме в дар божествени инструменти, които трябва да бъдат използвани в услуга на божественото.

Сряда

Светкавица

Страховитото електрическо освобождаване на мълнията прорязва небето и удря земята, придружено от могъщия тътен на гръмотевицата. Този феномен има положителен аспект – светлината озарява земята и психето. Но има и разрушителна страна – мълнията може да изгори и дори да убие, ако е твърде мощна.

В днешния ден силите на небесния свят вливат обединените си енергии, за да запалят в нас ново вдъхновение. Да позволим на този божествен дар на пробуждането да пусне корени в цялото ни същество и да се насладим на обновено усещане за яснота, страст и откровение.

Четвъртък

Ягуарът

Ягуарът е защитник на всичко живо в Амазония и във времена на страх ни носи кураж и увереност. Той стои на върха на хранителната верига и никога не става нечия плячка. Надарен с изключителна хитрост и ловкост, той проследява плячката си от разстояние, без да бъде чут или видян. Придвижва се грациозно през джунглата, наслаждавайки се на изобилието ѝ, безстрашен и с лекота. Ягуарът познава пътищата отвъд смъртта и е майстор на сенките, умело танцуващ между светлото и тъмното, деня и нощта.

Днес той ни призовава да изследваме пространството отвъд стените, които ни ограничават; да излезем от обичайната си рутина и да разширим границите си. Носи ни покана от собственото ни бъдеще да проучим непознатото, да се впуснем в мистериозното и в тъмните местенца, които не сме пожелавали да разгледаме досега. Да се освободим от предпазливостта си - и да се доверим, че инстинктът на Ягуара ще ни служи вярно.

Петък

Древните

Древните са някогашните шамани, които са победили смъртта и са се изплъзнали от оковите на времето. Някога населявали земята също като нас, от плът и кръв, днес те пребивават в безкрайността и могат да ни напътстват, след като кажем „да“ на призванието си – готови да ни помогнат да достигнем пълно проявление на способностите си.

Днес те ни канят да погледнем към бъдещето и да се включим в зараждането на нова съдба за Земята. Да потърсим видение какви ще бъдем след десет хиляди години. Ако приемем поканата, ще привлечем голяма сила и благословии, които ще ни позволят да изковем собствената си съдба. Нека без колебание да отхапем повече, отколкото можем да преглътнем, тъй като в този момент разполагаме с неограничени духовни ресурси.

Събота

Луната

В течение на 28 дни луната се придвижва равномерно от мрак към светлина и после обратно. Този небесен феномен има мощно въздействие върху човешката психика. Предоставя ни увереността, че отвъд периоди на празнота и тъмнина ни очаква светлина, за да се преродим в нов етап от живота си. Напомня за традиционна африканска молитва към луната: „Нека животът ни бъде обновен, също както се обновява твоят.“ Луната също така силно влияние върху прилива и отлива на водите на Земята. Същата тази сила на свой ред повлиява човешките чувства и емоции и отразява тяхното надигане от или оттегляне в несъзнаваното.

Луната прекарва същото време в тъмнината, колкото и в светлината - и днес идва да ни напомни за това равновесие. Дали не сме били твърде фокусирани над външни постижения, продуктивност или социални ангажименти? Или пък сме прекарвали твърде дълго време, скрити от външния свят, без желание да участваме в него или да си покажем носа навън. Нека медитираме над значимостта на лунния цикъл и да му позволим полека да ни води навън от бездънните дълбини. Да се върнем към света на външното изразяване и свързване с другите. И да му позволим да ни помогне да създадем време за себе си, своите чувства и основните си човешки и духовни потребности.

Неделя

Долният свят

Долният свят съдържа скритите съкровища на човечеството. Това е пространство на богат и плодороден мрак, където можем да открием отхвърлените части от себе си и изоставените аспекти на психето си. Долният свят е мястото на нашите предци, където намираме даровете и уроците на миналото; това е царството на колективното несъзнавано. Тук можем да срещнем своите демони и да ги преобразуваме в чиста енергия, в източник на лична сила.

Днес идва ред да се запитаме: дали не сме от онези хора, които не обичат да гледат назад? Нашето собствено минало зове да бъде признато, изслушано и прието. Единственият начин да се освободим от блатото, в което сме затънали, е да почетем всичко, което се е случило в живота ни, да поразмишляваме над усвоените уроци и да продължим напред. Ако станем свидетели на миналото си и приемем уроците му, то ще спре да ни преследва. И докато приемаме даровете му, ще си върнем липсваща частица от душата ни.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

12-18 април 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Търсене на видение

В процеса на търсене на видение ние се изправяме пред страховете си, приемаме смъртността си и после се срещаме очи в очи с Духа. Когато се чувстваме в застой, търсенето на видение ни дава възможност да видим живота си с голяма яснота. Осъзнаваме недостатъците си, потенциала си и възможностите, които ни предлага животът в този момент. Продължаваме търсенето, докато намерим ключа за неотваряна досега врата или докато напишем нова глава в книгата на живота си. В тази седмица сме поканени да намерим нужната ни яснота, като прекараме време насаме сред природата. Ако живеем в град, да се разходим из парка. Ако сме в провинцията, нека прекараме време навън в съзерцание. Да станем от дивана, да се махнем от бюрото, да излезем навън! Духът помага на онези, които си помагат сами, така че нека заявим намерението си и да помолим природата за видение, което да ни поведе напред в живота.

Понеделник

Спиралата

От галактиките в космоса до миниатюрните раковини на брега, спиралата се появява навсякъде в естествения свят. Формата ѝ на навита змия се използва от най-древни времена като средство за растеж и трансформация. Спиралата е водач за навлизане дълбоко в съзнанието и в непознатото, и за последващо разширяване чак до небесата. Ключово е да се оставим напълно на това пътуване, докато остарялата парадигма се разтвори в дълбините на психето и енергията ѝ бъде освободена, за да даде живот на нова реалност. Посланието ѝ днес е, че за да се обновим, трябва да свалим старата си кожа. Ние вече сме го направили, затова нека спрем да човъркаме в старото, а вместо това да приветстваме нежната нова кожа, която вече започва да расте. Да се отървем от навика да работим над несъвършенствата си през цялото време и да оставим природата да си върши нейните дела. Новата кожа може да ни се струва уязвима и това да ни плаши понякога. В такива моменти нека се доверим на медицината на спиралата, докато ни води по пътя на обновлението.

Вторник

Гарванът

Гарванът е пазител на универсалния закон – законът на истината. Той ни учи да живеем онова, което говорим, да намираме съответствие между това за какви се представяме и онова, което вътре в себе си знаем, че сме. Това пернато създание настоява да изричаме истинни думи, да създаваме истината, вместо да я търсим и да внасяме истина във всяка ситуация, в която се намираме. Да бъдем верни на думата си! Гарванът пристига точно когато сме успели да убедим себе си, че делата ни са правилни и оправдани. И доколкото това може да е вярно в света на относителната истина, в по-висшия свят на абсолютната истина не е така. Да се вгледаме дълбоко в сърцето си и да останем бдителни, за да не се самоубедим в нещо, което не е дълбоко истинно за нас или може би не е най-висшата истина. Нека не се съблазняваме от илюзии.

Сряда

Свидетелят

Свидетелят наблюдава, без да се впуска в никакво действие. Като развиваме вътрешна неподвижност, ние можем да преценим всяка ситуация от по-висша перспектива и да взимаме по-добри решения. Когато присъстваме за приятел в затруднение от мястото на своята неподвижност, тогава сме способни истински да го изслушаме и да дадем по-добър съвет. Понякога може да сме така застинали, че да служим като огледало за другия. Тогава чрез нашето присъствие той открива свои собствени отговори. Поканата днес е да си признаем своите предубеждения, идеи и чувства спрямо ситуацията, в която се намираме, но да устоим на порива да променяме което и да е от тях. Да не изпадаме в опити да контролираме средата. Вместо това, да поемем дълбоко дъх и да се свържем с радостта, че не трябва да се преструваме. И да създадем пространство, в което светът да продължи да се върти от само себе си.

Четвъртък

Укротяване на вятъра

Перото, използвано за опушване в пречистващи церемонии, ни напомня за свещеното задължение, което поемаме към живота си. Това е символът на съзнателното привнасяне на духовното към материалното, изпълването на света с благоговение и признание към по-висшите нива на съществуване, които одушевяват и въздействат на всичко. Перото е символично напомняне да влизаме умишлено в партньорство с Великия дух и да съ-творяваме за най-висшето благо на всички. Дошло е време да прочистим всякакви недоразумения. Да проветрим след разногласията и да позволим на другите да споделят тяхната версия за нещата. Призовани сме да бъдем добри слушатели. Не е време да сме прави. Време е ние да разберем, вместо да бъдем разбрани. Само добро ще произлезе от това въздържание на езика и молива. Нека си дадем възможност да се изненадаме приятно от развоя на нещата, когато зачетем стойността на всички страни.

Петък

Повелителят на времето

Времето е концепция на човешкия ум, чрез която житейските събития изглеждат, като че следват права линия от минало към бъдеще. Това обаче е илюзия. Времето следва свои си модели и фрактали, понякога сякаш се върти в кръг, а друг път лети право напред като стрела. Хората виждаме времето като тиктакащ часовник и този образ ни напомня, че разполагаме с ограничено количество от него в рамките на един живот – сякаш е форма на валута. Във всеки един момент можем да го видим в пълния му, безкраен потенциал: едновременно необятен и всеобхватен, или пък свит и ограничен. Всичко зависи от перспективата. В днешния ден символът на Времето ни показва как понякога изглежда, като че времето ни изтича. Тревожим се, че няма да получим това, което желаем или от което се нуждаем. Всичко се затлачва като препречена от скършени клони река. Това обаче е само в ума ни. Времето се разширява и свива според способността ни да оставаме съзнателни и наблюдателни. Напълно потопени в нашето „сега“, ред е да освободим историите на миналото си. И също така е ред да се освободим от нуждата да знаем подробности за бъдещето. Всичкото богатство на света магически се разкрива пред нас, когато останем отпуснати и присъстващи за онова, което е точно пред нас – и за нищо друго. Тогава осъзнаваме, че разполагаме с всичкото време на света – за нас то никога няма да свърши.

Събота

Поток

Съществува естествен ход на събитията в света. Можем да го наблюдаваме в приливите и отливите на океани и реки, които се надигат към земята и отстъпват към морето. Символът на Потока представлява естественото и безусилно движение към определена цел. Той ни напомня за умението грациозно да заобикаляме препятствията, да позволяваме, вместо да управляваме. Когато потокът ни идва на гости, това е знак че намеренията ни са се задвижили. Сега е моментът да позволим на природата да си свърши работата. Призовани сме към безусилно движение и следване на пътя на най-малкото съпротивление. Все едно да сме вътре в музиката, да се носим свободно в партньорство. Да си представим творец, който създава произведението си, като черпи вдъхновение от дъното на душата си и го претворява наяве без усилие. Призовани сме да бъдем като реката, съзнавайки че изпълняването на съдбата ни е гарантирано. И да се насладим на пътуването.

Неделя

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце. Днешният ден ни зове да направим голяма, смела крачка и да напуснем отъпканата пътека. Небето и Земята встъпват в съюз, за да ни подкрепят в това начинание. Нека не се размотаваме, за да не изпуснем момента! Време е да отплаваме в неизследвани води. Нека се погрижим както за курса си на тази земя, така и за пътуването си сред звездите.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

5-11 април 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Възвръщане на душата

„Възвръщане на душата“ е практика, която помага да си върнем обратно изгубена частица от себе си – енергия, ентусиазъм, или пък невинност. Най-напред бихме я използвали, за да се възстановим от болезнени преживявания и да изцелим раните от детството си. По-натам се научаваме да практикуваме с цел да се върнем към естествената си природа – онази наша същност, която никога не е напускала Райската градина, която все още разговаря с реките, дървета и Бог. Когато се завърнем в Рая, ние отново ставаме цели. Тази седмица осъзнаваме, че вече не сме разпокъсани; ние сме едно с Творението. Изцелили сме причината за болката, която изпитваме, така че не е нужно да продължаваме да тънем в размисли за нея. Наистина, така е! Ако все още кръжим над стара рана, нека си потърсим нов летателен маршрут. Да не се разсейваме с дребните неща, които вече сме овладели. Вместо това, да поемем към голямата цел – пътуването ни обратно към Рая.

Понеделник

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце. Тази карта ни кани в днешния ден да проверим дали не сме надраснали ситуацията, в която се намираме – това би ни поставило в риск да се изгубим в собствения си двор. Нека излезем от зоната си на комфорт. Да откликнем на зова, докато е още нежен шепот. Дори и гората да ни се струва гъста и непроходима, да пристъпим навътре и да позволим на природата да води стъпките ни през тъмнината, докато стигнем до целта си. И да помним, че когато не знаем къде отиваме, всяка пътека ще ни отведе до подходящото за нас място.

Вторник

Ловецът

Преди зората на земеделието предците ни са ловували в горите, за да изхранват рода си. Ловецът никога не взима повече от нужното за оцеляването на селото и често това е само едно създание – „добрият улов“. Той е умел следотърсач, който знае коя пътека ще го доведе до успех. Днес той ни кани да се опрем на собствените си умения, за да прекосим гъстата гора, в която се намираме, и да достигнем целта си. Трябва да следваме знаците, оставени ни от Духа, за да спечелим наградата си, която вече е подготвена за нас и ни очаква. Да оставим картите, начертани от други – те няма да са ни верен водач. Вместо това, нека станем свои собствени картографи, да открием вътрешния си компас и да използваме всичките си сетива – включително здравия си разум.

Сряда

Ягуар

Ягуарът е защитник на всичко живо в Амазония и във времена на страх ни носи кураж и увереност. Той стои на върха на хранителната верига и никога не става нечия плячка. Надарен с изключителна хитрост и ловкост, той проследява плячката си от разстояние, без да бъде чут или видян. Придвижва се грациозно през джунглата, наслаждавайки се на изобилието ѝ, безстрашен и с лекота. Ягуарът познава пътищата отвъд смъртта и е майстор на сенките, умело танцуващ между светлото и тъмното, деня и нощта. Днес той идва при нас да ни запита: Какво в живота ни има нужда да остане в миналото? Какво си носим със себе си вече твърде дълго – а то е готово да бъде освободено веднъж завинаги? Медицината на ягуара е на наше разположение да изцели страха ни, за да го пуснем да си иде. Време е да излезем от сенките и да сложим край на тъмните игри, които може би несъзнателно сме се съгласили да играем. Нека призовем Ягуара да ни освободи от оковите на токсични взаимоотношения и да ни възвърне естествения инстинкт да разпознаваме подходящите за нас хора и обстоятелства.

Четвъртък

Магьосникът

Той е източникът на тъмните сили. Магьосникът изобразява разрушителния аспект на човешкото психе и егоцентричното поведение, което наранява другите. Той символизира подсъзнателните вярвания и идеи, които подклаждат разделение, противоречия и недоимък. Ако напоследък изпитваме неразположение, нека проверим: дали може да е от осъзнаването за недостатъците на собствения ни характер и за болката, която причиняваме на хората около себе си, когато сме се отдалечили от същността си? Днес ни е нужно пълно себеприемане. Важно е да се помирим с по-тъмните аспекти на природата си, за да не се държим безотговорно и да причиним още беди на себе си и на близките си. Сега е моментът да поемем отговорност за думите и делата си. Когато посрещнем енергията на Магьосника със смирение, тази разрушителна сила се превръща в благословия, която можем да ползваме в служба на най-висши цели. Може би е време да се разплатим за стореното. Нека го направим. Това ще ни освободи от сенките и ще ни позволи да вървим в Светлината.

Петък

Вятър

Символът на Вятъра олицетворява елемента Въздух. Той владее комуникациите, мисълта, песента и вдъхновението. Освен това носи и промяна – както в положителна, така и в отрицателна посока. Вятърът духа от всяка от четирите посоки на света и носи съответстващите ѝ качества:
– Юг: носи ново усещане за доверие и ни помага полека да започнем да се освобождаваме от навици и аспекти от себе си, които вече не са ни нужни;
– Запад: зове ни към повече самонаблюдение, към стремеж за взимане на окончателни решения, към освобождаване от привързаности и прищевки на егото;
– Север: идва да ни донесе мъдрост и сила;
– Изток: носи яснота в приникновенията и в целите ни.
Накъдето и да духа вятърът за нас, посланието, което ни шепне или крещи, е предизвикателство за нас. Може да ни е нужен кураж в началото, за да се обърнем с лице към него, но ако го направим и приемем уроците, които ни носи, ще тържествуваме. Когато вятърът ни предложи медицината си, това е покана да разпознаем ценността на хаоса. Ураганите носят необходимия хаос, за да изчистят въздуха и да разнесат семената на растенията, за да могат те да пуснат корени на нови места. Точно сега може да изглежда, като че светът ни е с главата надолу, но това е временна буря, която ще отмине. Може би нещо се е счупило в общуването ни с някого или множеството задачи в списъка ни заплашват да ни затрупат до пълно объркване. Лекарството е да опростим, да забавим, да променим леко курса, ако е нужно, и да изчакаме бурята да почисти наоколо. Нека се отпуснем в знанието, че всички бури носят големи подаръци, ако успеем да останем неутрални, докато бушуват. Повече яснота и големи облаги ни очакват след това. Нека помним: и това ще мине.

Събота

Повелителят на времето

Времето е концепция на човешкия ум, чрез която житейските събития изглеждат, като че следват права линия от минало към бъдеще. Това обаче е илюзия. Времето следва свои си модели и фрактали, понякога сякаш се върти в кръг, а друг път лети право напред като стрела. Хората виждаме времето като тиктакащ часовник и този образ ни напомня, че разполагаме с ограничено количество от него в рамките на един живот – сякаш е форма на валута. Във всеки един момент можем да го видим в пълния му, безкраен потенциал: едновременно необятен и всеобхватен, или пък свит и ограничен. Всичко зависи от перспективата. В днешния ден символът на Времето ни показва как понякога изглежда, като че времето ни изтича. Тревожим се, че няма да получим това, което желаем или от което се нуждаем. Всичко се затлачва като препречена от скършени клони река. Това обаче е само в ума ни. Времето се разширява и свива според способността ни да оставаме съзнателни и наблюдателни. Напълно потопени в нашето „сега“, ред е да освободим историите на миналото си. И също така е ред да се освободим от нуждата да знаем подробности за бъдещето. Всичкото богатство на света магически се разкрива пред нас, когато останем отпуснати и присъстващи за онова, което е точно пред нас – и за нищо друго. Тогава осъзнаваме, че разполагаме с всичкото време на света – за нас то никога няма да свърши.

Неделя

Дървото на живота

Дървото на живота е свещен символ на коренните американци. Дълбоките му корени достигат до долния свят – несъзнаваното, докато клоните му се протягат към небесата – източник на съдбата ни. За да сме цялостни в житейския си път, важно е да имаме дълбоки корени и дълги клони. Високо дърво с къси корени пада при първия повей на вятъра, но дървото с дълбоки коренища ще преживее всяка буря. Днес този символ идва да ни запита: Какви хранителни вещества е нужно да добавим към почвата си, за да растем здрави и силни? Семето на дъба няма да покълне на безплодна земя или без светлината на слънцето. Какви мечти желаем да пробудим, за да творим съзнателно съдбата си? Да помислим как бихме искали да разцъфтим, какви плодове да добием и къде желаем да посеем новите си семена. Нека бъдем съзнателни творци на живота и света си!

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

29 март - 4 април 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Андийският кръст

Чаканата изобразява космологията на шамана. Тя съдържа четирите посоки на света, горния и долния свят и стъпките за достигане на тези светове. Дупката в средата е портал за пътуване между измеренията, ухото на иглата, през което можем да преминем, за да изпитаме състояния на повишена осъзнатост и мъдрост и да се освободим от линейното време. След като ни навести през миналия четвъртък, днес този символ идва в подредбата ни, този път като обобщение на цялата седмица, за да ознаменува началото на велико пътешествие. Време е да вдигнем поглед от битовото ежедневие към онова, което досега ни се е струвало извън обхват. Нека позволим на нова мъдрост да ни води и да не се опитваме да осмислим всичко, преди да откликнем със звучно „да“.

Понеделник

Дивата жена

Всяко голямо начало идва с освобождаване от ограниченията – и още в първия ден на седмицата получаваме покана да го направим. Когато дивата жена танцува в деня ни, тя ни напомня за същината на автентичността и свободата. Снела одеждите на социални обусловености и културни норми, тя поставя огледало пред нашата собствена същност – есенцията на това, което сме и което ни е предопределено да бъдем. Дивата жена ни напомня за яркия светлик във всеки от нас, който помръква под ограниченията, наложени ни от очакванията на обществото. Кани ни да си спомним, че за да присъстваме напълно в живота си, трябва да свалим покривалото от светлика и да му позволим да сияе, независимо от последствията, които витаят в представите ни. Днес тя зове истинското ни „аз“ да се свърже със света. Показва ни, че отколешна наша мечта започва да пуска корени и копнее да бъде изразена. Нашата автентична същност не би могла да се впише в рамка – тя има нужда от свободата да сияе ярко. Време е да съберем кураж и да пристъпим на светло. Дивата жена ни казва: „Свети ярко, танцувай страстно, бъди себе си и позволи на Духа да реши какво ще стане“. След време ще сме благодарни, че сме я послушали.

Вторник

Койотът

Койотът е символ на свещения хитрец, онзи, който ни предоставя възможности за израстване и разбиране, като се грижи нещата да не следват нашия план. Той носи енергията на божествена заблуда, за да ни освободи от оковите на онова, което не ни служи. Понякога изглежда, като че ще получим всичко, което желаем, само за да открием, че Койотът ни е донесъл точно обратното на онова, на което сме се надявали. Уроците на Койота в началото може да ни се сторят объркващи, но всъщност са свещени и винаги за наше добро. Дали не сме съблазнени от неща, които си мислим, че желаем? Възможно ли е повърхностни, бляскави страни на амбицията ни да ни водят в този момент? Може би чувстваме, че за да получим желаното, трябва да правим компромиси със себе си, да контролираме другите или да манипулираме обстоятелствата, за да се уверим, че целта ни е постигната? Койотът вие в сенките, за да ни напомни, че този урок може да се окаже доста болезнен за научаване. Нека днес се пазим от плитчините. Някой може да се представя за дълбок, но това не означава, че е такъв, независимо колко съблазнителни са чертите му на повърхността и колко прекрасен и бляскав изглежда. Нищо от този блясък няма да излезе злато, колкото и да ни се иска да е другояче.

Сряда

Спиралата

От галактиките в космоса до миниатюрните раковини на брега, спиралата се появява навсякъде в естествения свят. Формата ѝ на навита змия се използва от най-древни времена като средство за растеж и трансформация. Днес тя ознаменува спускане към дълбините и прераждане. Нека не допускаме нищо да ни отклони от този процес – времето е подходящо и природните сили ни подкрепят в това начинание. С помощта на камъчета, клонки или вълна да изградим на земята спирала, достатъчно голяма, че да минем през нея с поне три завъртания. Да влезем бавно и да извървим кротко пътя до центъра. Когато го достигнем, да предадем на земята чувствата или ситуациите, които вече не желаем в живота си. И докато се връщаме обратно по същия път, да се усетим презаредени за предстоящото ни пътуване.

Четвъртък

Магия

Този символ представлява неограничения интелект на Духа, който съставя тъканта на вселената. Ние преживяваме проявленията на тази магия под формата на синхроничности или значими съвпадения и случайности. В днешния ден нека се запитаме дали не сме позабравили, че живеем в свят, наситен с магия. Може би сме станали цинични и мислим, че трябва да изградим живота си съвсем сами, без чужда помощ. Време е да си спомним връзката си с Източника, защото всеки един от нас е част от историята на света, жива искрица от Духа, живееща за кратко на земята като посланик на светлината. Ако погледнем назад в живота си, ще открием множество случаи, в които действията ни сами по себе си не са предизвиквали неочакваните стечения на обстоятелствата, довели ни до нова връзка, работа или друг съществен аспект от пътя ни. Как да запазим осъзнатост за това? Много просто – ако сме като малките деца и подхраним изумителното си любопитство, отново ще видим магията в пълната ѝ прелест. Нека помним, че магията съществува и е навсякъде около нас.

Петък

Светкавица

Страховитото електрическо освобождаване на мълнията прорязва небето и удря земята, придружено от могъщия тътен на гръмотевицата. Този феномен има положителен аспект – светлината озарява земята и психето. Но има и разрушителна страна – мълнията може да изгори и дори да убие, ако е твърде мощна. В днешния ден силите на небесния свят вливат обединените си енергии, за да запалят в нас ново вдъхновение. Да позволим на този божествен дар на пробуждането да пусне корени в цялото ни същество и да се насладим на обновено усещане за яснота, страст и откровение.

Събота

Бухалът

Бухалът идва при нас като господар на нощта. Той вижда ситуациите около нас с изключителна яснота дори и в най тъмното и разпознава истината, за която другите са слепи. Поканата му към нас е да прегърнем нощта като свой съюзник и с помощта на бухала да потърсим собствената си светлина в най-мрачните мигове от живота си. Той може да ни носи послания от невидимия свят. Отпушва ушите ни, за да чуем гласовете на предците си – да получим от тяхната мъдрост и да я превърнем в своя. Да се огледаме около себе си, да забележим всеки детайл и да обърнем внимание на скритите по пътя ни послания. Да изслушаме с благодарност приятелски думи, показващи ни онова, за което досега сме си затваряли очите. Да огледаме всички фасети на диаманта без ненужни преценки – често тези страни, които не ни допадат, отразяват като огледало онези части от нас, които не желаем да припознаем. Нека не се страхуваме от истината, а да я превърнем в свой водач.

Неделя

Древните

Древните са някогашните шамани, които са победили смъртта и са се изплъзнали от оковите на времето. Някога населявали земята също като нас, от плът и кръв, днес те пребивават в безкрайността и могат да ни напътстват, след като кажем „да“ на призванието си – готови да ни помогнат да достигнем пълно проявление на способностите си. В днешния ден те ни умоляват да преразгледаме поведението и действията си и да се уверим, че произтичат от нашата най-чиста цялостност. Да не простим на предшественик (или на себе си), ни възпрепятства да достигнем свободата, за която копнеем. Нека помним, че това вече не е наша карма. Можем да счупим веригите, които досега са ни приковавали в семейните драми и да се освободим от фамилни проклятия. Да простим на онези, с които имаме нужда да се разделим. И да почетем родните си предци, като запалим свещ за тях тази нощ.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

22-28 март 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце. Тази седмица ни кани да проверим дали не сме надраснали ситуацията, в която се намираме – това би ни поставило в риск да се изгубим в собствения си двор. Нека излезем от зоната си на комфорт. Да откликнем на зова, докато е още нежен шепот. Дори и гората да ни се струва гъста и непроходима, да пристъпим навътре и да позволим на природата да води стъпките ни през тъмнината, докато стигнем до целта си. И да помним, че когато не знаем къде отиваме, всяка пътека ще ни отведе до подходящото за нас място.

Понеделник

Магия

Този символ представлява неограничения интелект на Духа, който съставя тъканта на вселената. Ние преживяваме проявленията на тази магия под формата на синхроничности или значими съвпадения и случайности. В днешния ден нека се запитаме дали не сме позабравили, че живеем в свят, наситен с магия. Може би сме станали цинични и мислим, че трябва да изградим живота си съвсем сами, без чужда помощ. Време е да си спомним връзката си с Източника, защото всеки един от нас е част от историята на света, жива искрица от Духа, живееща за кратко на земята като посланик на светлината. Ако погледнем назад в живота си, ще открием множество случаи, в които действията ни сами по себе си не са предизвиквали неочакваните стечения на обстоятелствата, довели ни до нова връзка, работа или друг съществен аспект от пътя ни. Как да запазим осъзнатост за това? Много просто – ако сме като малките деца и подхраним изумителното си любопитство, отново ще видим магията в пълната ѝ прелест. Нека помним, че магията съществува и е навсякъде около нас.

Вторник

Дивата жена

Когато дивата жена танцува в деня ни, тя ни напомня за същината на автентичността и свободата. Снела одеждите на социални обусловености и културни норми, тя поставя огледало пред нашата собствена същност – есенцията на това, което сме и което ни е предопределено да бъдем. Дивата жена ни напомня за яркия светлик във всеки от нас, който помръква под ограниченията, наложени ни от очакванията на обществото. Кани ни да си спомним, че за да присъстваме напълно в живота си, трябва да свалим покривалото от светлика и да му позволим да сияе, независимо от последствията, които витаят в представите ни. Днес тя зове истинското ни „аз“ да се свърже със света. Показва ни, че отколешна наша мечта започва да пуска корени и копнее да бъде изразена. Нашата автентична същност не би могла да се впише в рамка – тя има нужда от свободата да сияе ярко. Време е да съберем кураж и да пристъпим на светло. Дивата жена ни казва: „Свети ярко, танцувай страстно, бъди себе си и позволи на Духа да реши какво ще стане“. След време ще сме благодарни, че сме я послушали.

Сряда

Гръм

Легендите разказват за велики Гръмотевични същества, които живеят на небето и ни зоват да обърнем внимание, когато нещо голямо предстои да се прояви в света. Те ни предупреждават, когато натрупаното напрежение в дадена ситуация всеки момент ще се отприщи. Присъствието им в подредбата ни днес ни напомня за драматичните житейски събития, които променят всичко. Едновременно изумително и плашещо е, когато удари гръм – и също така е зов за пробуждане, който няма да забравим скоро. Дали имаме усещането за ненужна драма, дебнеща в живота ни? Възможно ли е да сме изтощени от безкрайните разкази на хора, изживяващи се като жертви? А дали не разказваме на себе си сходна история? Време е за обратен завой. Това е предупреждение, че ако останем на този път, ще съжаляваме за изборите си, дори да ни се струват безвредни или познати. Време е да кажем „не“ на драмата – както на собствената си, така и на тази на другите. Да се фокусираме върху решенията, вместо над проблемите. Да гледаме напред, а не назад. Заслужаваме живот без драма.

Четвъртък

Андийският кръст

Чаканата изобразява космологията на шамана. Тя съдържа четирите посоки на света, горния и долния свят и стъпките за достигане на тези светове. Дупката в средата е портал за пътуване между измеренията, ухото на иглата, през което можем да преминем, за да изпитаме състояния на повишена осъзнатост и мъдрост и да се освободим от линейното време. Днес тя ни известява, че времето е отминало и вратата пред нас се е затворила. Сега не е подходящ момент за онзи скок, за който прекомерно дълго сме се подготвяли. По-добре да изчакаме, докато звездите се подредят отново по благоприятен начин. Всяко смело действие сега би ни струвало изключителни усилия. Също толкова важно, като да знаем кога да действаме, е да знаем кога да се оттеглим във вътрешния си покой и да изчакаме по-подходящи времена.

Петък

Ловецът

Преди зората на земеделието предците ни са ловували в горите, за да изхранват рода си. Ловецът никога не взима повече от нужното за оцеляването на селото и често това е само едно създание – „добрият улов“. Той е умел следотърсач, който знае коя пътека ще го доведе до успех. В днешния ден той ни учи да не се задоволяваме с плячка, случайно намерена на пътя – за нас тя може да е отрова. Съветва ни да внимаваме да не станем жертва на собствените си желания и фантазии. Напомня ни да не искаме повече, отколкото ни е нужно, за да не се водим от необуздани амбиции. Не е страшно да се приберем с празни ръце.

Събота

Дъгата

Дъгата символизира седемте стъпки на духовния път, които се проявяват като седемте цвята на чакрите. Тя също така представлява и мост между физическия и духовния свят. В края на живота си ние можем да прекосим моста на дъгата до най-високите небесни измерения. Когато се появи дъга, това е потвърждение, че всичко е наред и че сме в правилни отношения с Духа. Днес тя ни известява, че краят на бурята е близо. Окуражава ни да упорстваме и ни напомня, че е най-тъмно точно преди зазоряване. Нека не губим надежда – събитията всеки момент ще имат благоприятен обрат. Да се ослушаме за предвестници на утрото дори когато нощта е още непрогледна. Но и да не бързаме да празнуваме победата и да сваляме гарда напълно.

Неделя

Поток

След миналата събота, Потокът отново влиза в подредбата ни. Съществува естествен ход на събитията в света. Можем да го наблюдаваме в приливите и отливите на океани и реки, които се надигат към земята и отстъпват към морето. Символът на Потока представлява естественото и безусилно движение към определена цел. Той ни напомня за умението грациозно да заобикаляме препятствията, да позволяваме, вместо да управляваме. Днес сме поканени да не плуваме срещу течението; да се доверим, че в правилния момент мечтите ни ще започнат да се подреждат. Сега обаче е време да се оттеглим, да не блъскаме по заключени врати и да имаме вяра, че препятствията пред нас са за наше добро. Намеренията ни ще се проявят в подходящото време.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

15-21 март 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Царевицата

Царевицата е символ на препитанието ни и осезаемото изобилие, на материално благополучие в света на формата, от което черпим усещане за стабилност. През тази седмица ни се дава възможност да усетим това изобилие в живота си, може би да получим доказателства, които да ни потвърдят, че в материален аспект сме осигурени, че нуждите ни ще бъдат посрещнати. Има повече от достатъчно. Възможно е да пожънем плодовете на усилия, положени в близкото или по-далечно минало, или пък осезаемо да се подобри качеството ни на живот. Каквото и да е, нека си спомним да споделим даровете му с близките и със света.

Понеделник

Светкавица

Още първият ден на седмицата идва с разтърсващ заряд. Както светкавицата раздира тъмното небе с ярка пътека, така и ние получаваме възможност да зърнем за миг пътя пред нас с изключителна яснота и да получим начална скорост по него. Възможно е в живота ни да се появи човек, носител на тази яснота, или пък някой, който да ни подкрепи в стъпките напред. Но черпейки от тази енергия, нека останем бдителни – също като мълния, твърде много от нея може да ни изгори.

Вторник

Медицинското колело

Медицинското колело е свещен обръч, на който са отбелязани четирите посоки на света. То представлява циклите на живота на природата, на живота и всички други цикличности в света ни. Днес получаваме напомняне да не отлагаме повече целението си. Може да ни е трудно да стъпим на този път, но няма по-добър момент да влезем в медицинското колело от настоящия. Има много начини да го направим – нека изберем онзи, който най-много ни съзвучи. Кураж!

Сряда

Слънцето

Слънцето ни дарява с най ярката светлина и позволява на живота да се зароди в Майката Земя. То може да бъде както нежно и стоплящо дните ни, така и изпепеляващо като в разгара на лятото. Днес то ни напомня да проверим дали не раздаваме светлината си твърде щедро. Нощта има равно право да е част от живота ни и също ни носи своите дарове. Нека сме внимателни да не ни заслепи собствената ни светлина, или пък тази на други, и да държим под око сянката си. Да се насладим на успехите през деня, но и да не се страхуваме от смекчаването на светлината привечер.

Четвъртък

Бухалът

В продължение на вчерашната тема, бухалът идва при нас като господар на нощта. Той вижда ситуациите около нас с изключителна яснота дори и в най тъмното и разпознава истината, за която другите са слепи. Поканата му към нас е да прегърнем нощта като свой съюзник и с помощта на бухала да потърсим собствената си светлина в най-мрачните мигове от живота си. Как? Като обърнем внимание на скритите по пътя ни послания; като изслушаме с благодарност приятелски думи, показващи ни онова, за което досега сме си затваряли очите. Нека не се страхуваме от истината, а да я превърнем в своя водач.

Петък

Вода

Водата носи със себе си пречистване, обновяване, раждане и възраждане. Тя ознаменува еволюционно превръщане на старото ни „аз“ в ново „аз“. В този ден е подходящо да се прочистим от нежелани енергии и задържани емоции – по възможност чрез ритуали, включващи вода. Водата освен това е и изпълнена с потенциал за бъдещо проявление – също като в утробата, тя носи в себе си сътворението. Нека днес да се оставим на процеса, който тече в нас и около нас. Дори да не е чистичък и подреден, както може би ни се иска, със сигурност си заслужава.

Събота

Поток

Съществува естествен ход на събитията в света. Можем да го наблюдаваме в приливите и отливите на океани и реки, които се надигат към земята и отстъпват към морето. Символът на Потока представлява естественото и безусилно движение към определена цел. Той ни напомня за умението грациозно да заобикаляме препятствията, да позволяваме, вместо да управляваме. Днес сме поканени да не плуваме срещу течението; да се доверим, че в правилния момент мечтите ни ще започнат да се подреждат. Сега обаче е време да се оттеглим, да не блъскаме по заключени врати и да имаме вяра, че препятствията пред нас са за наше добро. Намеренията ни ще се проявят в подходящото време.

Неделя

Дрънкалката

Дрънкалката призовава духовете и отнася молитвите на шамана до четирите посоки на света. Тя ни кани да се молим за цялата Земя, не само за личните си нужди. Когато молитвите ни са за добруването на всичко живо, онова, от което се нуждаем, неизбежно достига до нас. Появата на дрънкалката днес ни насочва да видим, че онова, което се опитваме да моделираме по свой вкус и желание, е точно пред очите ни. Нека не въртим света в своя собствена полза. Получаваме в дар божествени инструменти, които трябва да бъдат използвани в услуга на божественото.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

8-14 март 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Богинята-майка

След предишните бурни седмици, богати на активни случвания, в тази можем да се отпуснем в прегръдката на богинята-майка и да ѝ позволим тя да се погрижи за нас. Добро време да обърнем внимание както на връзката си със земята, така и на тази с жената, дала ни живот. Ако по някаква причина отношенията ни са затруднени, да дадем на сърцето си разрешение поне мъничко да се отвори за свързване, да протегнем ръка и да видим какво ще последва – без очаквания и без страх. Ако тя вече не е сред живите, да запалим свещ и да си я спомням в силата ѝ. И така да си позволим достъп до себе си в пълнота – в досег с потока на майчината енергия към нас.

Понеделник

Дървото на живота

Още в първия ден на седмицата получаваме съвсем конкретна покана да се свържем с корените си, за да се включим в потока на живота. Да почерпим сили и вдъхновение, които да подкрепят протегнатите ни към небето ръце. Когато сме свързани здраво и с миналото, и с бъдещето си, целият ни свят започва да се променя така, че да ни подкрепи да бъдем себе си.

Вторник

Неподвижност

Все още осмислящи вчерашните откровения, днес е ред да седнем притихнали и неподвижни, да осъзнаем измеренията на процеса през който току-що сме преминали и да останем в съзерцание на хоризонта, който се разкрива пред нас. Какви пътища ще се родят от него? Само времето ще покаже.

Сряда

Дъждоносецът

След последните дни на свързване и тишина, възможно е днес да се надигнат дълбоко заровени емоции и дори да изглежда, като че ще ни потопят. Тази карта ни кани да им позволим да изтекат през нас свободно, да ги изплачем, да ги изразим – с думи, рисунка или песен – и по този начин да отворим пространство в себе си за нови преживявания и ново свързване там, където досега е било заключено.

Четвъртък

Свещената планина

Днес получаваме възможност да се заредим с вдъхновение за дълго време напред. Но за да го получим, нужно е да се изкачим нависоко, максимално близо до източника. Това изкачване обаче се случва в самота и в тишина; то иска от нас да си заделим пространство и време и да му се отдадем напълно. Едва тогава ще ни даде достъп до даровете си. Дали ще е под формата на някаква вглъбена дейност, на танц или медитация – в наши ръце е да изберем. Усилията ни ще бъдат възнаградени.

Петък

Гръм

Днес е възможна рязка смяна на скоростите – след относително тихите, обърнати навътре няколко дни, а може би и в резултат именно на тях, нещо ново нахлува в живота ни. Каквото идва към нас, не е в наша власт да го спрем. По-добре да го погледнем в очите, да го разпознаем и да отворим сърцата си за него. Да му създадем пространство в живота си и да почерпим от даровете, които то несъмнено носи със себе си.

Събота

Повелителят на времето

След вчерашната буря идва и възможност да навлезем в нов етап от живота си. Сякаш лентата на съществуването ни се забързва, завихря ни в буен танц и ни поставя на прага на различна реалност, през която да се движим занапред. В деня на новолунието можем да обърнем внимание и да почувстваме движението на времето – може би то се огъва около нас, когато сме в потока си; може би ни се изплъзва, когато действаме по чужди на същността ни повели; може би спира, когато се изправим очи в очи с нова истина за себе си и живота. Ето шанс да се учим да разпознаваме тези моменти на единение и да правим изборите си, все по-верни на себе си.

Неделя

Дивата жена

Завършваме седмицата с поредна тематична покана – да се свържем издълбоко със себе си, за да освободим съзидателна сила, която често обуздаваме под напора на социални и фамилни порядки. Да се вгледаме в себе си и да потърсим коя наша същност копнее да се прояви в този момент. Нека ѝ дадем правото да съществува поне за мъничко днес – да я нарисуваме, да я претворим в думи или да я изтанцуваме. И да усетим как една част от нас полита нависоко с птиците.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

1-7 март 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Гръм

В седмицата след пълнолунието събитията около нас продължават да се развиват със зашеметяваща скорост. Каквото идва към нас, не е в наша власт да го спрем. По-добре да го погледнем в очите, да го разпознаем и да отворим сърцата си за него. Да му създадем пространство в живота си и да почерпим от даровете, които то несъмнено носи със себе си.

Понеделник

Жертвата

Да жертваме нещо важно за нас, означава да го принесем в дар на по-висша цел. Отказвайки се от него, трансформираме енергията му я насочваме към проявление на другото, избрано от нас в този момент. Ако сме изправени пред подобен избор в живота си, днес е добър момент да го направим – и не със съжаление за онова, което ще пожертваме, а с благодарност за енергията, преживяването и ресурсите, с които то вече ни е захранило при появата си в живота ни. Нека се сбогуваме с него с лекота и с чисто сърце да се отдадем на другото, което ни зове.

Вторник

Много пътища

Днешната карта ни напомня поговорката, че „всички пътища водят към Рим“. Там, на където сме се запътили, вероятно ни очакват големи богатства, но по-големите ще открием по пътя. Дава ни се шанс още днес да научим, че едни и същи резултати можем да постигнем както с много мъка и страдание, така и с лекота и радост. Всичко зависи от гъвкавостта ни, от способността ни да си признаваме, че съпротивите пред нас са станали прекомерни и е време да сменим пътеките и подхода си. Тук и сега имаме възможност да изберем друг поглед към темите, които изплуват в деня ни, и да променим хода им, като просто откажем за пореден път да разбиваме стената пред себе си и потърсим обиколен маршрут или стълба, които досега са оставали скрити за нас.

Сряда

Горният свят

За трета поредна седмица тази карта се появява в подредбата ни. Явно в събитията напоследък сме успели да доловим нещо ценно и резултатите не закъсняват. Отново сме в полет, при това на крилете на всичката мъдрост, натрупана в последните дни. Свързаността ни с други светове и измерения е по-силна от всякога и ни се отдава възможност да претворим мечтата си в реалност. Работили сме здраво, учили сме дълго и сме заслужили да пожънем плодовете от труда си. Остава само да си го позволим.

Четвъртък

Търсене на видение

В този ден сме приканени да се отправям в търсене на видение за собствения си път напред. Да запалим свещ и по свой начин да помолим за яснота; може би да изпълним ритуал, да изтанцуваме молбата си или друго – както ни посъветва сърцето. И да се отворим за онова, което ще ни се разкрие в отговор. Може би то ще ни донесе крилата, за които отдавна мечтаем.

Петък

Укротяване на вятъра

Очертава се ден на предизвикателства, може би дори ураганни случки и срещи. Възможно е да се изправим пред ситуации, в които провокациите се редят почти без пауза и не успяваме да си поемем дъх, реакциите ни стават все по-бурни и сякаш губим контрол над себе си. Нека в тези моменти послушаме дъха си и се опитаме да го удължим, да стане дълбок и равномерен и с негова помощ да останем спокойни и центрирани, пред каквото и да сме изправени. Да наблюдаваме и да слушаме, да опитаме да разберем, преди да търсим да бъдем разбрани. Да погледнем другия в очите и в тишината на дъха си да чуем насоките на вътрешното си „аз“. И да се насладим на чудесата, които чакат да им дадем път навън.

Събота

Танцът на духовете

Тази карта ни кани да се вгледаме внимателно в себе си, в навиците, мислите и ежедневието си. Има ли в нас стари привързаности, носталгия, страдание по нещо отминало? Сега е моментът да се освободим от тях, за да поемем леки напред. Имаме подкрепата на предците си и можем да помолим за тяхната помощ – може би да запалим свещ, да добавим тамян или ароматни билки и да предадем отминалото в ръцете на духовете, да освободим пространство за живите и за бъдещето.

Неделя

Змията

В днешния ден е възможно отново да се озовем на кръстопът и в която и посока да погледнем, да виждаме възможности, които ни привличат. Да се усетим в патова ситуация – сякаш не можем да изберем между тях и сме като заковани намясто. За да направим избора си, можем да потърсим мъдростта на змията. Да се освободим от миналото, от остарялото и ненужното, както тя се освобождава от старата си кожата. И с обновен поглед да изследваме посоките пред нас – може би сега вече изборът ни ще е ясен и лек.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

22-28 февруари 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Повелителят на времето

След седмица на промени, внезапни обрати и трансформативни преживявания идва и възможност да навлезем в нов етап от живота си. Сякаш лентата на съществуването ни се забързва, завихря ни в буен танц и ни поставя на прага на различна реалност, през която да се движим занапред.

Понеделник

Острието

Появата на този символ в живота ни дава сигнал, че е дошло време за решително действие. Днес имаме възможността с един удивително точен замах да пресечем проявата на стар и неработещ за нас модел на мислене или поведение, да сложим край на отношения, които не ни подкрепят, на работа, която не удовлетворява личните ни потребности – били те от смисъл, от финансова стабилност или друго. Но преди да замахнем, нека проверим и да се уверим, че целта ни е да внесем повече светлина в живота си. Движи ли ни стремежът да уязвим, колкото и да се чувстваме в правото си да го направим, възможно е да изпитаме обратната страна на острието върху себе си.

Вторник

Тъпанът

Някои култури наричат тъпана „конят на шамана“. Под неговия мощен, монотонен ритъм шаманът пътува между световете и донася мъдрост или целение на племето си. За нас това е своеобразна покана в този ден да се доверим на сила извън нас да ни води, ако усетим, че сами не се справяме – на доверен приятел, на техника или практика, която познаваме, но може би не ни е хрумвало да приложим в подобна ситуация, дори на сънища или синхроничности, които да ни изведат до място, на което отново да стъпим на твърда земя и да възвърнем увереността си в себе си.

Сряда

Спиралата

Възможно е днес да се усетим в позната ситуация, която смятаме, че вече сме загърбили, или пък, че се въртим в омагьосан кръг в дадено отношение в живота си. Тази карта идва да ни напомни поговорката, че „не можем да се изкъпем два пъти в една и съща река“ – дори всичко да ни изглежда абсолютно идентично, ние със сигурност сме променени през времето, изтекло от предишната ни среща със ситуацията. Затова нека опитаме да потърсим друг поглед към нещата – как те са различни днес от преди и какви възможности ни дава тази промяна да действаме или реагираме различно.

Четвъртък

Горният свят

И ето че отново тази карта се появява в деня ни – само четири дни след предишния път. Явно в събитията напоследък сме успели да доловим нещо ценно и резултатите не закъсняват. Отново сме в полет, при това на крилете на всичката мъдрост, натрупана в последните дни. Свързаността ни с други светове и измерения е по-силна от всякога и ни се отдава възможност да претворим мечтата си в реалност. Работили сме здраво, учили сме дълго и сме заслужили да пожънем плодовете от труда си. Остава само да си го позволим.

Петък

Проклятието

В днешния ден е възможно да се окажем в ситуация, в която се чувстваме безсилни, като в капан – сякаш сили извън нас възпират пътя ни напред. Дали ще имаме смелостта да ги погледнем в очите – с цялата честност и откритост, на които сме способни – и да потърсим какво послание ни носят те? Възможно е в този процес да се окажем очи в очи със себе си – и тогава нека потърсим по какви начини саботираме собствения си напредък. Същевременно, нека запазим позиция на обич и себеприемане, за да си дадем възможността да се освободим от онова, което възприемаме като проклятие.

Събота

Вода

След вчерашния ден на откровения, водата идва да отмие от нас онова, което сме осъзнали като препъни-камък в живота си – дали е далечен спомен, или нещо текущо, сега имаме прекрасен шанс да се освободим окончателно от него и да продължим напред леки, чисти и с гъвкаво съзнание за изборите пред нас. Да направим еволюционна стъпка към обновеното си „аз“.

Неделя

Неподвижност

В края на една осезаемо турбулентна седмица е ред да седнем притихнали и неподвижни, да осъзнаем измеренията на процеса през който току-що сме преминали и да останем в съзерцание на хоризонта, който се разкрива пред нас. Какви пътища ще се родят от него? Само времето ще покаже.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

15-21 февруари 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Магьосникът

През тази седмица ще се окажем изправени пред тъмната страна на силата си. Можем да се усетим управлявани от вътрешен устрем, на който рядко даваме път. Ако сме внимателни и подходим с приемане към себе си и силите които ни движат, можем да открием неподозирани ресурси, с които да проявим мечтите си в света. Когато приемем, че тъмната и светлата ни страна могат да съжителстват в хармония, си даваме възможност да разкрием пълния си потенциал за чудеса.

Понеделник

Раздаването

Започваме седмицата с ден, в който ще имаме възможност да дадем от себе си на света напълно безвъзмездно – и за нас е добре да го направим. Това е едно напомняне, че даването не винаги трябва да е обвързано с непосредствено и равно получаване, че понякога наградата за това, че сме отдали време, материални блага или рамо в миг на нужда, не може да бъде остойностено с познатите ни мерни единици. Денят е подходящ за кръводаряване и доброволчески инициативи.

Вторник

Мистичният шаман

Когато мистичният шаман танцува в деня ни, ние сме призовани да се включим в неговия танц между световете, да надникнем в мистичното и да усетим дълбоко в себе си какво може да ни е от полза в ежедневието. В този ден можем да отделим време за медитативни практики и да потърси мъдростта на висшето си „аз“ относно актуални за нас теми. С подходящата отдаденост ще имаме възможност да получим перспективи и решения отвъд способностите на аналитичния ум.

Сряда

Дивата жена

В този ден получаваме поредна покана да се свържем издълбоко със себе си, за да освободим съзидателна сила, която често обуздаваме под напора на социални и фамилни порядки. Да се вгледаме в себе си и да потърсим коя част от нас копнее да се прояви в този момент. Нека ѝ дадем правото да съществува поне за мъничко днес – да я нарисуваме, да я претворим в думи или да я изтанцуваме. И да усетим как една част от нас полита нависоко с птиците.

Четвъртък

Свидетелят

След като вчера бяхме поканени да изразим същността си насаме, днес ни се отдава възможност да го направим и пред друг. Може би в живота ни ще се появи човек с подходящата нагласа да ни види и приеме в този ни облик; може би ще се преоткрием с отдавнашен познат, с когото не сме подозирали, че сме на сходна вълна; а може и просто да усетим порив да се споделим на видимо място, като по този начин поканим подходящия свидетел сам да ни се покаже. Както и да се случат нещата, имаме шанс да усетим че не сме сами.

Петък

Гарванът

Гарванът е връзката между света на живите и този на мъртвите. През неговите очи имаме възможност да надникнем към мъдрост отвъд земните представи, докато още вървим изправени в този живот. Денят е подходящ да почетем предците си и учители от отминали времена, от чието познание черпим днес; ако скърбим по изгубен роднина или близък, моментът е подходящ да изпратим молитва за него или да споделим неизразени чувства и думи – с вярата че гарванът ще ги отнесе до когото трябва. А може би ще имаме възможност да получим и отговор – затова нека останем бдителни за знаците и символите по пътя си и да ги посрещнем с благодарност.

Събота

Средният свят

Тази карта идва при нас след седмица, изпълнена с мистични преживявания и ни напомня, че е време да се заземим, да бъдем действащи и пребиваващи в ежедневието на света, който обитаваме. Да се погрижим за тялото си, за да има то сили да стои стабилно на земята и същевременно да се протяга високо към небесата. Да се насладим на полета на другите, но да останем в подготовка за собствения си – и нашият ред скоро ще дойде.

Неделя

Горният свят

След вчерашното заземяване и грижа за себе си, явно сме събрали достатъчно сили и резултатите не закъсняват. Отново сме в полет, при това на крилете на всичката мъдрост, натрупана в последните дни. Свързаността ни с други светове и измерения е по-силна от всякога и ни се отдава възможност да претворим мечтата си в реалност. Работили сме здраво, учили сме дълго и сме заслужили да пожънем плодовете от труда си. Остава само да си го позволим.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

8-14 февруари 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Магия

Предстои ни седмица, изпълнена с мистериозни случвания. Като че с вълшебна пръчица пред нас ще се подреждат възможности и ще ни посочват пътя напред. Но знаците им са ефирни, често идват като синхроничности или случайни съвпадения и, взрени в рутината на битието, рискуваме да ги пропуснем. Важно е да сме бдителни, но най-вече отворени да видим и последваме невероятното – магията, която се разкрива пред очите и сърцата ни.

Понеделник

Средния свят

В този ден нека бъдем заземени, действащи и пребиваващи в ежедневието на света, който обитаваме. Да се погрижим за тялото си, за да има то сили да стои стабилно на земята и същевременно да се протяга високо към небесата. Да се насладим на полета на другите, но да останем в подготовка за собствения си – и нашият ред скоро ще дойде.

Вторник

Пътят на красотата

Тази карта ни кани да откъснем поглед от тревогите си и да потърсим красотата около себе си. Може би напоследък сме се в вглъбили в тежки размисли и прогнози и сме позволили страхът да управлява някои от решенията и изборите ни. Днес сме призовани да бъдем съзнателни в този процес и да изберем да се ръководим от въпроса: „Внася ли този мой избор нещо красиво в света?“. Когато всички наоколо са потънали в мрак, ние да посочим светлината и да помогнем и на други да я видят.

Сряда

Вода

След вчерашния ден на откровения относно подбудите ни за действия, водата идва да отмие от нас онова, което сме осъзнали като повод за страховете си – дали е далечен спомен, или нещо текущо, сега имаме прекрасен шанс да се освободим от него и да продължим напред леки, чисти и с гъвкаво съзнание за изборите пред нас. Да направим еволюционна стъпка към обновеното си „аз“.

Четвъртък

Земята

Образът на Земята е тук, за да ни напомни, че всички сме свързани и тя е нашата майка. Когато имаме нужда от нея, тя е до нас; когато някой наш близък се нуждае от подкрепа, чрез нас той има подкрепата на целия свят. Нека в този ден се огледаме около себе си и да потърсим за кого можем да направим нещо мило. Да го поканим на разходка в парка или в гората – някъде, където можем заедно да усетим свързаността си със земята и да почерпим от нейните сили, за да продължим напред.

Петък

Детето

Когато картата на детето дойде в живота ни, тя насочва вниманието ни към вътрешното ни дете и неговата нужда от радост от живота. Може би напоследък сме играли играта на отговорния възрастен твърде дълго и съсредоточено и не сме обърнали внимание, че детето в нас е изгладняло – за спонтанност, безгрижен следобед под слънчевите лъчи или пък спане до късно без будилник. Нека да спрем за минута и да чуем гласа му, а после да си подарим онова, за което ни моли. След време ще сме му благодарни.

Събота

Укротяване на вятъра

Очертава се ден на предизвикателства, може би дори ураганни случки и срещи. Възможно е да се изправим пред ситуации, в които провокациите се редят почти без пауза и не успяваме да си поемем дъх, реакциите ни стават все по-бурни и сякаш губим контрол над себе си. Нека в тези моменти послушаме дъха си и се опитаме да го удължим, да стане дълбок и равномерен и с негова помощ да останем спокойни и центрирани, пред каквото и да сме изправени. Да наблюдаваме и да слушаме, да опитаме да разберем, преди да търсим да бъдем разбрани. Да погледнем другия в очите и в тишината на дъха си да чуем насоките на вътрешното си „аз“. И да се насладим на чудесата, които чакат да им дадем път навън.

Неделя

Много пътища

След като във вчерашния ден бяхме предизвикани да смирим урагана в себе си, днешната карта ни напомня поговорката, че „всички пътища водят към Рим“. Там, накъдето сме се запътили, вероятно ни очакват големи богатства, но по-големите ще открием по пътя. Дава ни се шанс още днес да научим, че едни и същи резултати можем да постигнем както с много мъка и страдание, така и с лекота и радост. Всичко зависи от гъвкавостта ни, от способността ни да си признаваме, че съпротивите пред нас са станали прекомерни и е време да сменим пътеките и подхода си. Тук и сега имаме възможност да изберем друг поглед към темите, които изплуват в деня ни, и да променим хода им, като просто откажем за пореден път да разбиваме стената пред себе си и потърсим обиколен маршрут или стълба, които досега са оставали скрити за нас.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

1-7 февруари 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Слънцето

Първата седмица на февруари поставя и началото на нов процес, може би дори нов цикъл в живота ни. Слънчевите лъчи осветяват пътя пред нас и изгарят пречките по него, а топлата му прегръдка ни подканя да се впуснем смело в онова, което ни очаква с яснотата, че то е вярното за нас и имаме нужната подкрепа. Може би тя ще дойде в лицето на мъжка, бащинска фигура в живота ни или пък директно от божествената ръка – нека останем будни и наблюдателни, за да си дадем летящ старт към новото пред нас.

Понеделник

Танцът на духовете

Тази карта ни кани да се вгледаме внимателно в себе си, в навиците, мислите и ежедневието си. Има ли в нас стари привързаности, носталгия, страдание по нещо отминало? Сега е моментът да се освободим от тях, за да поемем леки напред. Имаме подкрепата на предците си и можем да помолим за тяхната помощ – може би да запалим свещ, да добавим тамян или ароматни билки и да предадем отминалото в ръцете на духовете, да освободим пространство за живите и за бъдещето.

Вторник

Свещената планина

В този ден можем да се намерим изключително близо до материализиране на мечтите си. За целта обаче, за да чуем гласа им и да им дадем път в света е нужно да се оттеглим от светския шум. Да се изкачим сами на върха на планината, максимално близо до Слънцето и до небесата, да седнем тихо и смирено и да слушаме. И каквото и да дойде към нас, да го приемам с благодарност и да потърсим как чрез него идва красота в света. Едва тогава да действаме.

Сряда

Дивата жена

Дивата жена идва в живота ни да ни подскаже, че може би сме твърде цивилизовани, твърде обществено удобни, твърде порядъчни в някой аспект от живота си и това ни тежи. Дали можем да си позволим да освободим – дори за кратко – автентичната си същност, онова неповторимо диво и прекрасно създание, което сме, и да видим къде ще ни отведе то? Може би именно излизането от обичайното ще ни изведе на пътя на сбъдване на мечтите ни.

Четвъртък

Колибрито

Тази мъничка птичка ни кани в този ден да размахаме криле на най-бързите обороти, на които сме способни. Може би днес ще получим възможност за действие, което ще даде бързи и трайни резултати и ще е от голямо значение за новия цикъл в който се намираме. Ако му се доверим, възможно е да ни зарадва със златно яйце за награда.

Петък

Кръгът

Кръгът ни кани да се огледаме около себе си и да видим кои от хората в близкото ни обкръжение можем да поканим да ни съдействат. Да споделим идеите си, тежестта, която носим и плодовете на труда си. И да помним, че колкото повече влагаме в кръга си, колкото по-сплотен е той, толкова по-пълен е животът ни – с преживявания, радост и близост, които сами не можем да си дадем.

Събота

Огън

Отново много деен ден. Огънят иска решителност, смелост и категоричност, иска от нас да му предадем всичко онова, което не е добро за нас – тежки мисли, стари конфликти, обречени проекти – и да гледаме как в пламъците му те приемат нова форма, за която вече сме отворили място – на надежда, приемане и идеи. Но е важно да предадем старото бързо и докрай, за да не изгорим и себе си в пламъците.

Неделя

Стрелата

В този ден целта ни се разкрива ясно, ръката ни е стабилна, вятърът – тих. Имаме шанса да изпратим стрелата си целия заряд, който ѝ е нужен. Имаме ли обаче смелостта да се изправим пред реализирането на една мечта? Всичко вече сме направили, за да стигнем дотук, остава само да се доверим, че то действително е достатъчно, да опънем тетивата и да оставим последните щрихи и решителния ход извън себе си – на стрелата, способна да ни донесе успех. Ще можем ли обаче да предадем завършека на нея? От нас зависи да решим.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото