ОРАКУЛ

Накъде ни води Мистичният шаман

Когато дойде идеята да списвам тази страница, четенията с карти бяха новост за мен, едва от няколко месеца правех свои собствени подредби и вече понабрала увереност, реших да последвам вдъхновението си да тегля седмична подредба за блога.

Описанията на картите започнаха като лично моя интерпретация на символите, заложени в тях - идеята ми беше да ви представя напълно интуитивно четене и да видим къде ще ни отведе това. С времето започнах да се облягам на заложеното от авторите, като вплитам и собствения си поглед за още по-пълна и откликваща ми картина.

Ще се радвам на коментари, мнения и впечатления за тълкуването, както и на обратна връзка за преживяванията ти, след като периодът е отминал.

И така, да започваме...

2 - 8 август 2021

Карта на седмицата

Детето

Детето познава пътя към радостта и щастието. То ни предлага завръщане към вторична невинност, породена от мъдрост, а не от наивност. Тази карта ни позволява да коригираме курса си и ни предлага втори шанс. Носи ни възможността за изкупление и преживяване на Рая още тук, на Земята.

През тази седмица Детето е тук, за да ни освободи от навика да сме себе си и да ни помогне да придобием настройката на начинаещ, така че да можем да погледнем на живота, като че ни е за първи път. Да останем отворени за учене и откриване. Кой е нашият партньор в момента? Можем ли да го видим с нов, свеж поглед? Кой ни гледа от огледалото всяка сутрин? Нека се превърнем в мистерия за самите себе си и да се свържем отново с усещането за детска възхита.

Понеделник

Неподвижност

Когато Неподвижността се появи, това е знак за временно спиране, за съзерцание и за пространство за дишане. Тя представлява ползите от временно бездействие, а също така и онова, което се случва, когато сме заседнали в нещо.

Когато нещата изглежда, като че ли се влачат или са в застой, или пък когато ние се чувстваме заседнали, този символ се появява с напомняне, че постоянното действане няма да ни заведе там, където искаме да идем. Може би е време да съберем повече информация или просто да изчакаме, докато вселената направи следващия си ход. Независимо кое е, този миг е красив дар, оркестриран в наша полза. Нека му се насладим. Да позволим на вселената да подреди всички парчета за доброто на всички. Да идем да поиграем, да презаредим и да отклоним вниманието си от онова, което се е затлачило. Животът отново ще се изпълни с дейност за нас - по-скоро, отколкото си мислим.

Вторник

Проклятието

Проклятието ни насочва към ограничаващите истории на предците ни и към кармата от минали прераждания, която предопределя събитията в живота ни. То е източникът на неработещи модели на поведение и може да се прояви като болест, разрушителна сила или блокаж на творческата ни енергия. Проклятието ни държи заложници на лъжлива история, която бъркаме за реалност. Припознаването на първичната рана, която се разиграва в живота ни, може да я изцели.

Днес нека сме осъзнати за действията си. Да стъпваме с безупречно намерение, за да не задлъжнеем с карма, която рано или късно някой ще трябва да плати. Онова, което причиняваме на другите, го причиняваме и на себе си и на хората, които най-много обичаме. Сега ни се предоставя възможност да го прочистим.

Сряда

Мистичният шаман

Голям ден е днес! Едноименната карта влиза за първи път в подредбата ни и с това отбелязва момент, който да зачетем с присъствието си и послание, в което да се вслушаме със сърцето си. Това е символ на създателя на митове и разказвача на приказки, който не е нито сътворен, нито определян от историята. Вместо това той я наблюдава, развива се чрез нея, възприема всичките ѝ аспекти. В този смисъл, Мистичният шаман представлява способността да намечтаем и претворим нова история, нов мит в битието. Той танцува между световете, едва-едва заметнал наметалото на света около раменете си, и чрез песента си създава света. Напомня ни да пребиваваме в този свят и да пътуваме из него, но да не бъдем определяни от него, нито да се привързваме към преживяването. Това е символ на истинска алхимия - всички елементи на живота имат духовен и материален аспект. Когато помним това, всякакви чудеса и проявления стават възможни.

Днес Мистичният шаман ни кани да внимаваме какво си пожелаваме. Предупреждава ни да сме бдителни за непреклонно привързване към определена форма, която смятаме, че ще ни направи щастливи, успешни, известни, обичани и т.н. Докато сме бленували как желанието ни се материализира, дали сме си представяли и какво бихме жертвали за него? Може би сме си разказвали дадена история толкова дълго - историята, в която само ако достигнам тази определена цел, ще бъдем щастливи, ще сме пристигнали - че не обръщаме внимание как вече не сме онази личност, която си е поставила въпросната цел. Може вече да сме я надраснали. Може би е време да си признаем, че имаме нужда да си представим нова история, която е по-свързана с нас такива, каквито сме станали междувременно. Това е само един миг от милиони мигове в континуума на един живот. Нека го освободим. Нека му позволим да бъде просто една история и да продължим напред. По-хубави приказки чакат да бъдат разказани.

Четвъртък

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце.

Явно вчера сме откликнали подобаващо на посланията и сме подложили целите и желанията си на ревизия. Тази карта ни кани в днешния ден да проверим дали не сме надраснали ситуацията, в която се намираме – това би ни поставило в риск да се изгубим в собствения си двор. Нека излезем от зоната си на комфорт. Да откликнем на зова, докато е още нежен шепот. Дори и гората да ни се струва гъста и непроходима, да пристъпим навътре и да позволим на природата да води стъпките ни през тъмнината, докато стигнем до целта си. И да помним, че когато не знаем къде отиваме, всяка пътека ще ни отведе до подходящото за нас място.

Петък

Дрънкалката

Дрънкалката призовава духовете и отнася молитвите на шамана до четирите посоки на света. Тялото ѝ е като Земята, която се върти по остта си. С помощта на дрънкалка лечителката вгражда желаната съдба в бъдещето си, като завършва с молитва: „Велик Дух, нека бъде волята ти!“. Тя ни кани да се молим за цялата Земя, не само за личните си нужди. Когато молитвите ни са за добруването на всичко живо, онова, от което се нуждаем, неизбежно достига до нас.

За втори последователен петък Дрънкалката идва с покана да работим с инструментите на Духа, но да бъдем внимателни - те са много остри и могат да наранят нас или други хора, ако не се използват съзнателно. Нека оставим старите си такъми настрани и да вземем творческите инструменти на Духа. Влизаме в съзнателно партньорство с божественото. Време е за смели дела. Да не позволяваме на колебанията си да застанат на пътя на изразяването ни.

Събота

Свидетелят

Свидетелят наблюдава, без да се впуска в никакво действие. Като развиваме вътрешна неподвижност, ние можем да преценим всяка ситуация от по-висша перспектива и да взимаме по-добри решения. Когато присъстваме за приятел в затруднение от мястото на своята неподвижност, тогава сме способни истински да го изслушаме и да дадем по-добър съвет. Понякога може да сме така застинали, че да служим като огледало за другия. Тогава чрез нашето присъствие той открива свои собствени отговори.

Поканата днес е да си признаем своите предубеждения, идеи и чувства спрямо ситуацията, в която се намираме, но да устоим на порива да променяме което и да е от тях. Да не изпадаме в опити да контролираме средата. Вместо това, да поемем дълбоко дъх и да се свържем с радостта, че не трябва да се преструваме. И да създадем пространство, в което светът да продължи да се върти от само себе си.

Неделя

Свещената планина

Коренните народи по цялата Земя разпознават планините като места на велика сила, където човек се среща с Духа или където живеят божествата. В древна Гърция планината Олимп е била дом на дванайсетте основни богове и богини. В Тибет пилигрими обикалят връх Кайлаш, за да привлекат благоденствие. В Перу катерят заледените склонове на планината Аусангате, за да получат звездна светлина и да донесат огън на Земята.

Днес Свещената планина ни кани да поемем на поклонение, за да получим визия и перспектива. Първо трябва да приемем текущата ситуация като възможност да добием по-висше разбиране. Нека потърсим свещен олтар, на който други, живели преди нас, са се молили и са получавали мъдрост, и да предложим даровете си там. Да дадем обещание, че ще вървим с кураж, любов и състрадание, докато видим ясно съвършенството на всичко.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

26 юли - 1 август 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Пазителят на Земята

Също както сме въвлечени в съ-творяването на света си, така сме и отговорни за добруването му. Пазителите на Земята са отдадени на стопанисване на планетата и на всичко живо. Те избират да поддържат свещения блян за планета, на която всички създания живеят в мир и където реките и въздухът са чисти. Напомнят ни, че всичко, което правим, носи последствия за следващите седем поколения.

Като се грижим за тялото си, проявяваме грижа към Майката Земя, така че нека започнем с доброто стопанисване на тялото си. Какво слагаме в устата си? Дали не се храним с храни и мисли, които не са подходящи за нас? През тази седмица нека си дадем онова, което знаем, че е в наша полза.

Понеделник

Търсене на видение

В процеса на търсене на видение ние се изправяме пред страховете си, приемаме смъртността си и после се срещаме очи в очи с Духа. Когато се чувстваме в застой, търсенето на видение ни дава възможност да видим живота си с голяма яснота. Осъзнаваме недостатъците си, потенциала си и възможностите, които ни предлага животът в този момент. Продължаваме търсенето, докато намерим ключа за неотваряна досега врата или докато напишем нова глава в книгата на живота си.

Духът се опитва да се свърже с нас от известно време, но не получава отговор. Може би сме твърде заети с живота си и в главата ни има твърде много шум. Нека не пропускаме поредния зов! Да отворим пространство за тихо съзерцание тази вечер, да си позволим да поскучаем известно време – и ще успеем да уловим важното послание, което се опитва да ни достигне.

Вторник

Орелът

Орелът идва от изток – посоката на изгряващото слънце и на новите начала. Той се носи високо в небесата, вижда ясно и най-дребния детайл, без да губи от поглед по-голямата картина, и гнезди по високите планини. За Орела не съществуват препятствия, само възможности. Той ни зове да се издигнем, да добием перспектива, за да полетим крило до крило с Великия Дух.

Дали не сме се озовали в капана на ежедневна рутина, незнаещи накъде да тръгнем и какво да направим? Може би сме изгубили усещането си за смисъл и предназначение? Днес Орелът ни кани да поемем дълбоко дъх и да разперим криле. Кога за последно сме го правили? Орелът ни напомня, че духът ни е роден да се рее в небесата. Докато размишляваме над възможностите си, нека се запитаме: „Искам ли да живея в птича клетка и да броя регулярните си дажби от храна на скрито от живота, или искам да се рея като орел?“. Ако отговорим с второто, тогава сме длъжни да приемем поканата на Орела и да добием куража, който ще ни помогне да изберем свободата.

Сряда

Колибрито

Въпреки че е толкова мъничко, колибрито е велик пътешественик – то мигрира между Северна и Централна или Южна Америка, за да се храни с летния нектар. Това крехко създание може яростно да брани територията, която счита за свой дом. Колибрито ни учи да бъдем нежни към себе си и да защитаваме личното си пространство. То ни кани да се отправим на епично пътешествие, да подминем бунището от стари болки и рани, да се насочим към цветята и да се научим да се доверяваме на зова, който едва-едва дочуваме.

Днес това велико създание идва да ни научи на покой в движение и на доверие във вътрешното ни знание, че най-сладкият нектар ни е осигурен. Да не успеем да се задействаме в подходящия момент, може да означава провал в пътуването ни. Ако усещаме, че нашите сигурност, комфорт или оцеляване ден за ден са по-важни от това да кажем „да“ на поканата да изследваме непознатото, ще се наложи да работим значително повече за онова, което сега ни се предлага безвъзмездно. Нека да усмирим ума си, дори във вихъра на забързаното си ежедневие, и да се вслушаме в нежния глас, който ни зове да изпробваме нови криле.

Четвъртък

Детето

Детето познава пътя към радостта и щастието. То ни предлага завръщане към вторична невинност, породена от мъдрост, а не от наивност. Тази карта ни позволява да коригираме курса си и ни предлага втори шанс. Носи ни възможността за изкупление и преживяване на Рая още тук, на Земята.

Днес Детето идва да ни покаже как да променим курса на живота си, без да понесем негативни последствия от това. Да се освободим от обуславянето си да страдаме – родени сме свободни и щастливи и можем отново да бъдем такива, ако направим избора тук и сега! Детето ще ни помогне да изпълзим от дупката, в която може би сме се окопали, за да възстановим умението си да играем.

Петък

Дрънкалката

Дрънкалката призовава духовете и отнася молитвите на шамана до четирите посоки на света. Тялото ѝ е като Земята, която се върти по остта си. С помощта на дрънкалка лечителката вгражда желаната съдба в бъдещето си, като завършва с молитва: „Велик Дух, нека бъде волята ти!“. Тя ни кани да се молим за цялата Земя, не само за личните си нужди. Когато молитвите ни са за добруването на всичко живо, онова, от което се нуждаем, неизбежно достига до нас.

В този ден Дрънкалката идва с покана да работим с инструментите на Духа, но да бъдем внимателни – те са много остри и могат да наранят нас или други хора, ако не се използват съзнателно. Нека оставим старите си такъми настрани и да вземем творческите инструменти на Духа. Влизаме в съзнателно партньорство с божественото. Време е за смели дела. Да не позволяваме на колебанията си да застанат на пътя на изразяването ни.

Събота

Дъгата

Дъгата символизира седемте стъпки на духовния път, които се проявяват като седемте цвята на чакрите. Тя също така представлява и мост между физическия и духовния свят. В края на живота си ние можем да прекосим моста на дъгата до най-високите небесни измерения. Когато се появи дъга, това е потвърждение, че всичко е наред и че сме в правилни отношения с Духа.

Днес тя ни известява, че краят на бурята е близо. Окуражава ни да упорстваме и ни напомня, че е най-тъмно точно преди зазоряване. Нека не губим надежда – събитията всеки момент ще добият благоприятен обрат. Да се ослушаме за предвестници на утрото дори когато нощта е още непрогледна. Но и да не бързаме да празнуваме победата и да сваляме гарда напълно.

Неделя

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце.

Днешният ден ни зове да направим голяма, смела крачка и да напуснем отъпканата пътека. Небето и Земята встъпват в съюз, за да ни подкрепят в това начинание. Нека не се размотаваме, за да не изпуснем момента! Време е да отплаваме в неизследвани води. Нека се погрижим както за курса си на тази земя, така и за пътуването си сред звездите.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

19-25 юли 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Средният свят

Средният свят е пространството на обичайната реалност и средище на живите. Той е настоящият момент, в който се случва всичко. И все пак средният свят е създаден от бъдещето, не само от миналото, и е огледало на невидимите царства. Когато нещата са наред в средния свят, Небето и Земята подкрепят всичко. Когато не са подредени, в Небето и Земята също трябва да се въведе ред.

През тази седмица нека не се опитваме да поправяме на Земята онова, което има нужда да се коригира на Небето. Ресурсите в подкрепа на промяната или начинанието, което обмисляме, все още не са ни на разположение, затова е важно да потърсим помощ от невидимите светове, от помощници в Горния свят. Засега, да почакаме.

Понеделник

Потилна колиба

Потилната колиба символизира утробата на Майката Земя. Вулканични камъни се нагряват в огъня отвън, внасят се в колибата и се поставят в плитка дупка в центъра ѝ. Участниците седят в пълен мрак около нагретите до червено камъни, за да отделят с потта си стари навици и вярвания и да се изцелят от болести. Когато се завръщаме смирено в утробата на Майката, ние получаваме втори шанс.

Днес е време да попътуваме навътре в тъмните и скрити кътчета на душата си, за да се свържем с древната земна мъдрост. Можем също да създадем свещено и съкровено пространство сред мрака, като запалим свещ. Нека наблюдаваме какво изплува и без да го съдим и преценяваме, да го поканим да ни донесе даровете си. Предлага ни се възможност да изцелим и да се освободим от онези аспекти на живота си, които сме надраснали. Няма повод да се тревожим, че процесът ще ни погълне.

Вторник

Пътуването

Пътуването е покана да пристъпим встрани от ограниченията на живота такъв, какъвто го познаваме. Пътуването не е ваканция; то е зов да приемем ролята на отшелник и да се впуснем на дълго пътешествие в неизвестното. За териториите, които ще изследваме, няма карти, нито маркирани пътеки и табели.

Времето да поемем на велико пътешествие е дошло. Днес нека не се помайваме на пристанището, докато ни зоват далечни брегове. С безстрашие да рисуваме собствени навигационни карти, докато откриваме пътя. Когато времето е подходящо, както е сега, ще бъдем водени вярно дори когато не сме сигурни къде отиваме. Именно потеглянето е истински важното. Ако изпуснем този кораб, голяма възможност може да се изгуби и друг може да не пристигне за доста дълго време напред.

Сряда

Дъждоносецът

Дъждоносецът е майстор на проявяването, който може да призове природните елементи в услуга на по-висшето благо. Когато силата на съвместното сътворяване се използва с почтеност, изумителна красота потича към всички. Когато тази сила е използвана за лична облага, всички страдат. Когато земята е изсъхнала, Дъждоносецът призовава водите от небесата и всичко дремещо в полята и в сърцата на хората се пробужда отново за живот.

Днес Дъждоносецът ни зове да създадем нещо ново от елементите, които вече са в живота ни. Нека се уверим, че работим с това, което е, а не с онова, което е възможно да се случи или е могло да бъде. Семената, които тихомълком са кълнили в сърцето ни, ще пробият и навън, готови за слънчевата светлина. Нека не се въздържаме, а да заложим всичките си чипове на божествения зар.

Четвъртък

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце.

Тази карта ни кани в днешния ден да проверим дали не сме надраснали ситуацията, в която се намираме – това би ни поставило в риск да се изгубим в собствения си двор. Нека излезем от зоната си на комфорт. Да откликнем на зова, докато е още нежен шепот. Дори и гората да ни се струва гъста и непроходима, да пристъпим навътре и да позволим на природата да води стъпките ни през тъмнината, докато стигнем до целта си. И да помним, че когато не знаем къде отиваме, всяка пътека ще ни отведе до подходящото за нас място.

Петък

Вода

Водата носи със себе си пречистване, обновяване, раждане и възраждане. Тя ознаменува еволюционно превръщане на старото ни „аз“ в ново „аз“. Много митове по целия свят говорят за страховито наводнение и за новия живот, който се заражда след потопа. В началото водата няма граници. После, веднага щом формата се отдели от водата, попада под законите на времето и живота, като по този начин се сдобива с ограничения.

Когато Водата пристигне в подредбата ни, поканени сме да наблюдаваме емоциите си; те знаят, че ще се променят във времето и не се отпускат в заключения на този етап. Ако изпитваме радост, нека я изпитаме напълно; ако ни залива тъга, да ѝ позволим да тече през нас. Водата ни кани видим приливите и отливите на събитията и да се доверим, че можем да яхнем вълната на благоприятната възможност, когато се надигне. Естественият поток е тук. Да се движим с него.

Събота

Светкавица

Страховитото електрическо освобождаване на мълнията прорязва небето и удря земята, придружено от могъщия тътен на гръмотевицата. Този феномен има положителен аспект – светлината озарява земята и душата. Но има и разрушителна страна – мълнията може да изгори и дори да убие, ако е твърде мощна.

Животът ни е дарил със съдба, която е в синхрон с нашата страст и в хармония с всичко съществуващо на Земята. Днес Светкавицата идва да ни разтърси, за да приемем тази съдба. Нека позволим на това посвещаване да освободи всичко, което стои на пътя ни към осъществяването на житейската ни цел. В противен случай ще останем обвързани с кармичната си орис. Сега е време да бъдем смели и дръзки.

Неделя

Медицинското колело

Медицинското колело е свещен обръч, на който са отбелязани четирите посоки на света. То представлява циклите на живота, на природата и всички други цикличности в света ни. Използвано е от хилядолетия в шаманските култури като носител на хармония и добруване за селото. Посоките му символизират четирите стъпки, които шаманът предприема, за да добие силата и мъдростта си.

Днес получаваме напомняне да не отлагаме повече целението си. Може да ни е трудно да стъпим на този път, но няма по-добър момент да влезем в медицинското колело от настоящия. Има много начини да го направим – нека изберем онзи, който най-много ни съзвучи. Веднъж щом го намерим, единствената възможна грешка е да не го следваме. Кураж!

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

12-18 юли 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Пазителят на Земята

Също както сме въвлечени в съ-творяването на света си, така сме и отговорни за добруването му. Пазителите на Земята са отдадени на стопанисване на планетата и на всичко живо. Те избират да поддържат свещения блян за планета, на която всички създания живеят в мир и където реките и въздухът са чисти. Напомнят ни, че всичко, което правим, носи последствия за следващите седем поколения.

Днес тази карта идва да ни каже: Надраснали сме дребните си мечти за успехи и постижения и сме готови да мечтаем на едро, с възможности отвъд най-смелите ни мечти. През тази седмица да наметнем мантията на Пазителя на Земята и да подадем ръка на приятел в нужда, с когото може би не сме се виждали от известно време. Да се погрижим за домашните си животни и да нахраним бездомните, които наминават наоколо. Да разчистим двора си, тъй като той е отражение на връзката ни със Земята. Да развиваме свещения блян – и личният ни живот ще процъфтява. Да помним, че вече не става дума за нас самите.

Понеделник

Горният свят

Ангели, божествени помощници, Древните и всевъзможни други сияйни създания населяват Горния свят. Това е мястото, където отиваме, за да научим съдбата си и да видим какви ще бъдем, да открием огромния си потенциал и възможности, които не сме и сънували. Това е и мястото, където пристигат духовете на мъртвите, когато приключат пътуването си към светлината.

Днес Горният свят ни кани да помолим божествените си помощници за насока. Ако оракулът вече ни е проговорил, да не питаме за повече; да си вземем, каквото ни е предложено. Сега е ред да се справим с инертността и бездействието. Докато подкрепата за нова съдба все още не ни е достигнала, нова цел се разкрива пред нас, ако се задействаме веднага.

Вторник

Колибрито

Въпреки че е толкова мъничко, колибрито е велик пътешественик – то мигрира между Северна и Централна или Южна Америка, за да се храни с летния нектар. Това крехко създание може яростно да брани територията, която счита за свой дом. Колибрито ни учи да бъдем нежни към себе си и да защитаваме личното си пространство. То ни кани да се отправим на епично пътешествие, да подминем бунището от стари болки и рани, да се насочим към цветята и да се научим да се доверяваме на зова, който едва-едва дочуваме.

Днес това велико създание идва да ни научи на покой в движение и на доверие във вътрешното ни знание, че най-сладкият нектар ни е осигурен. Да не успеем да се задействаме в подходящия момент, може да означава провал в пътуването ни. Ако усещаме, че нашите сигурност, комфорт или оцеляване ден за ден са по-важни от това да кажем „да“ на поканата да изследваме непознатото, ще се наложи да работим значително повече за онова, което сега ни се предлага безвъзмездно. Нека да усмирим ума си, дори във вихъра на забързаното си ежедневие, и да се вслушаме в нежния глас, който ни зове да изпробваме нови криле.

Сряда

Царевицата

Царевицата е символ на препитанието ни и на осезаемото изобилие, на материално благополучие в света на формата, от което черпим усещане за стабилност. Тя ни носи посланието, че има повече от достатъчно.

Днес нека се пазим от преки пътища към мечтите си или от скоростните отсечки, които ни се предлагат. Важно е да сме особено бдителни за усещането, че нещо ни се полага по право, или за очакването да получим нещо безвъзмездно. Това е време за благодарност, постоянство и смирение. Нека сме готови да работим за целите си и да посеем семената на намеренията си съзнателно и уважително. Да се освободим от всякакви мисли за недостиг, от усещания, че нямаме достатъчно, от тревоги, че някой може да отнеме нещо наше. Да знаем, че вселената винаги ще ни дава, но трябва да имаме изградени взаимоотношения с нея, за да можем да получим. Ще пожънем, каквото сме посели. Кураж! Дори да не сме се справили добре в сеитбата и да сме потънали в илюзията за суша, винаги ще има нов сезон, в който да започнем отначало.

Четвъртък

Дървото на живота

Дървото на живота е свещен символ на коренните американци. Дълбоките му корени достигат до долния свят – несъзнаваното, докато клоните му се протягат към небесата – източник на съдбата ни. За да сме цялостни в житейския си път, важно е да имаме дълбоки корени и дълги клони. Високо дърво с къси корени пада при първия повей на вятъра, но дървото с дълбоки коренища ще преживее всяка буря.

За да намерим здраве и баланс в живота си, нека днес да помислим как танцуваме със своите действия, мисли и чувства. Ако пребиваваме прекомерно в мислите си или пък в свят от фантазии и блянове, да се свържем по-силно с физическото си тяло. Ако сме впримчени в механично действие и се чувстваме заседнали, неспособни да си представим по-добър живот за себе си, нека се отворим за вдъхновение от небесата. Да позволим на корените и клоните ни да се подравнят с копнежите на нашето сърце.

Петък

Повелителят на времето

Времето е концепция на човешкия ум, чрез която житейските събития изглеждат, като че следват права линия от минало към бъдеще. Това обаче е илюзия. Времето следва свои си модели и фрактали, понякога сякаш се върти в кръг, а друг път лети право напред като стрела. Хората виждаме времето като тиктакащ часовник и този образ ни напомня, че разполагаме с ограничено количество от него в рамките на един живот – сякаш е форма на валута. Във всеки един момент можем да го видим в пълния му, безкраен потенциал: едновременно необятен и всеобхватен, или пък свит и ограничен. Всичко зависи от перспективата.

Когато Повелителят на времето ни навестява, той идва с много важен въпрос към нас: „Ще се освободите ли от ограничаващото причинно-следствено мислене, като се придвижите отвъд линейната илюзия и приветствате цикличността на времето?“. Намираме се в момент, в който колелото на времето се завърта и можем да повлияем на миналото, като по този начин променим настоящето и бъдещето едновременно! Това е истинският тест на Повелителя на времето. Поканени сме да си вземем обратно силата, така че нека се освободим от миналото и да изберем да изиграем ролята на живота си. В този момент ние сме всемогъщи. Ние сме Повелителите на времето. Всичко е възможно сега.

Събота

Стрелата

Появата на този символ в подредбата ни напомня, че когато сме в съзвучие със сърцето и душата си, ние сме се прицелили добре и скоро ще постигнем целта си. Нека сме верни на призванието си, да се освободим от привързаностите си и от ограниченията на необуздани амбиции. Този момент ни се разкрива като възможност за свързване, в която намерението ни среща материалния свят. Стрелата също така символизира нуждата да пуснем творческите си заложби на свобода.

Когато Стрелата иззвънти във въздуха, тя ни кани да бъдем наблюдателни и означава, че всеки момент ще достигнем целта си в някой житейски аспект. Тя осветява момента на срещата, когато знаем, че желанията и намеренията ни са пътували с вятъра и са кацнали на точното място за нашето най-висше благо. Нека се доверим, че работата ни е да бъдем отпуснати, но фокусирани, държащи наградата си на прицел, но освобождаващи намерението си, изпълнени с очакването, че то ще кацне както трябва. Да не се тревожим как точно ще се случи това или пък под каква форма ще се прояви. Не е време да се намесваме в начина, по който лети стрелата. Тя ще достигне целта си и ние ще имаме повод да празнуваме!

Неделя

Танцът на призраците

Танцът на призраците, специфичен за индианците от равнините на Северна Америка, свързва духовете на живите с тези на предците, за да донесе мир на света. Когато предците са почетени, те ни носят хармония. Когато ги държим отговорни за всичко онова, което не ни е наред днес, те ни преследват. Нека почетем духовете на нашите предци и да получим уроците и даровете им. Това включва и почитане на нашите собствени предишни животи.

Днес предците ни носят изцеляващо послание и мощен цяр за нас. Да заделим време да постоим пред олтара си, да запалим свещ за тях и да позволим на мъдростта им да ни изпълни. В този етап от живота си слагаме край на повтарянето на трагичните им истории. Нека се потопим в изобилието, което ни се предлага, да приемем даровете на онези, които са били тук преди нас и да напишем нова история за живота си.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

5-11 юли 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Бухалът

Бухалът идва при нас като господар на нощта. Той вижда ситуациите около нас с изключителна яснота дори и в най тъмното и разпознава истината, за която другите са слепи. Помага ни да откриваме собствената си светлина и лекота в най-мрачните мигове от живота си и да прегърнем нощта като свой съюзник. Бухалът може да ни носи послания от невидимия свят. Отпушва ушите ни, за да чуем гласовете на предците си – да получим от тяхната мъдрост и да я превърнем в своя.

През тази седмица нека се огледаме около себе си, да забележим всеки детайл и да обърнем внимание на скритите по пътя ни послания. Да изслушаме с благодарност приятелски думи, показващи ни онова, за което досега сме си затваряли очите. Да огледаме всички фасети на диаманта без ненужни преценки – често тези страни, които не ни допадат, отразяват като огледало онези части от нас, които не желаем да припознаем. Нека не се страхуваме от истината, а да я превърнем в свой водач.

Понеделник

Танцът на призраците

Танцът на призраците, специфичен за индианците от равнините на Северна Америка, свързва духовете на живите с тези на предците, за да донесе мир на света. Когато предците са почетени, те ни носят хармония. Когато ги държим отговорни за всичко онова, което не ни е наред днес, те ни преследват. Нека почетем духовете на нашите предци и да получим уроците и даровете им. Това включва и почитане на нашите собствени предишни животи.

Ако сме попаднали в порочен кръг от носталгични чувства, оплакване на изгубена младост или пропуснати възможности, време е да направим олтар за предците. Да съберем снимки, да запалим благоуханни билки, да предложим в дар тамян и да отворим прозорците на дома си, за да ги предадем на вятъра и на съдбата им. Нека обърнем внимание дали не сме впримчени в отношения с някого от предишен наш живот – хора, които сме обичали или наранили, имат склонност да се появяват отново в живота ни. Няма какво повече да научим в подобно преживяване.

Вторник

Слънцето

Много култури почитат слънцето като главната мъжка стихия. В други традиции то е разглеждано като женското в пълната му сила. И в двата случая то ни дарява с най ярката светлина и позволява на живота да се зароди в недрата на Майката Земя. То може да бъде както нежно и стоплящо дните ни като на зазоряване или по залез, така и изпепеляващо като в разгара на лятото.

Днес то ни пита дали не раздаваме светлината си твърде щедро и продължително. Напомня ни, че денят е само половината от денонощието. Нощта има равно право да е част от живота ни и също ни носи своите дарове. Нека сме внимателни да не ни заслепи собствената ни светлина, или пък тази на други, да не се възхищаваме прекомерно на себе си или да се кланяме другиму – да държим под око сянката си. Да се насладим на успехите през деня, но и да не се страхуваме от смекчаването на светлината привечер.

Сряда

Възлюбеният

Да срещнеш Възлюбен, е да разпознаеш Духа у другия и да се придвижваш към Духа чрез другия. То е, когато божественото се разкрива пред нас под формата на наше дете, партньор или приятел и ние преживяваме усещането за любов. С порастването си започваме да разпознаваме Възлюбения във всеки, без да бъркаме личността му с божествената му природа.

Нека днес приемем поканата да се учим чрез пътя на любовта. Когато разпознаваме Възлюбения у друг, ние призоваваме неговата най-чиста и висша същност. И така, да последваме пътя на любовта.

Четвъртък

Потилна колиба

Потилната колиба символизира утробата на Майката Земя. Вулканични камъни се нагряват в огъня отвън, внасят се в колибата и се поставят в плитка дупка в центъра ѝ. Участниците седят в пълен мрак около нагретите до червено камъни, за да отделят с потта си стари навици и вярвания и да се изцелят от болести. Когато се завръщаме смирено в утробата на Майката, ние получаваме втори шанс.

Днес животът ни предоставя именно такъв втори шанс. Нека го вземем, тъй като може и да не ни споходи отново за известно време! Майката Земя ни зове в утробата си и ни кани да останем там колкото ни е нужно, за да се преродим духовно. Да си подарим време насаме с тъмната си страна – със страховете си, с болката си и с прекрасния си потенциал – докато излезем от другата страна свободни, мъдри и изпълнени с творчески заряд.

Петък

Свидетелят

Свидетелят наблюдава, без да се впуска в никакво действие. Като развиваме вътрешна неподвижност, ние можем да преценим всяка ситуация от по-висша перспектива и да взимаме по-добри решения. Когато присъстваме за приятел в затруднение от мястото на своята неподвижност, тогава сме способни истински да го изслушаме и да дадем по-добър съвет. Понякога може да сме така застинали, че да служим като огледало за другия. Тогава чрез нашето присъствие той открива свои собствени отговори.

Поканата днес е да си признаем своите предубеждения, идеи и чувства спрямо ситуацията, в която се намираме, но да устоим на порива да променяме което и да е от тях. Да не изпадаме в опити да контролираме средата. Вместо това, да поемем дълбоко дъх и да се свържем с радостта, че не трябва да се преструваме. И да създадем пространство, в което светът да продължи да се върти от само себе си.

Събота

Проклятието

Проклятието ни насочва към ограничаващите истории на предците ни и към кармата от минали прераждания, която предопределя събитията в живота ни. То е източникът на неработещи модели на поведение и може да се прояви като болест, разрушителна сила или блокаж на творческата ни енергия. Проклятието ни държи заложници на лъжлива история, която бъркаме за реалност. Припознаването на първичната рана, която се разиграва в живота ни, може да я изцели.

Време е да разпознаем източника на ограниченията си. Дали предците ни са живели с усещането за оскъдица? Дали сме наследили гени на сърдечни заболявания? Дали сме били роб или господар в предишен живот? Тази кармична обремененост е готова и в очакване да бъде видяна, разплетена и освободена. Нека почетем участниците и техните истории. Да простим на всички за всичко. И да проправим нов житейски път за себе си!

Неделя

Търсене на видение

В процеса на търсене на видение ние се изправяме пред страховете си, приемаме смъртността си и после се срещаме очи в очи с Духа. Когато се чувстваме в застой, търсенето на видение ни дава възможност да видим живота си с голяма яснота. Осъзнаваме недостатъците си, потенциала си и възможностите, които ни предлага животът в този момент. Продължаваме търсенето, докато намерим ключа за неотваряна досега врата или докато напишем нова глава в книгата на живота си.

Духът се опитва да се свърже с нас от известно време, но не получава отговор. Може би сме твърде заети с живота си и в главата ни има твърде много шум. Нека не пропускаме поредния зов! Да отворим пространство за тихо съзерцание тази вечер, да си позволим да поскучаем известно време – и ще успеем да уловим важното послание, което се опитва да ни достигне.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

28 юни - 4 юли 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Царевицата

Царевицата е символ на препитанието ни и на осезаемото изобилие, на материално благополучие в света на формата, от което черпим усещане за стабилност. Тя ни носи посланието, че има повече от достатъчно.

През тази седмица нека се пазим от преки пътища към мечтите си или от скоростните отсечки, които ни се предлагат. Важно е да сме особено бдителни за усещането, че нещо ни се полага по право, или за очакването да получим нещо безвъзмездно. Това е време за благодарност, постоянство и смирение. Нека сме готови да работим за целите си и да посеем семената на намеренията си съзнателно и уважително. Да се освободим от всякакви мисли за недостиг, от усещания, че нямаме достатъчно, от тревоги, че някой може да отнеме нещо наше. Да знаем, че вселената винаги ще ни дава, но трябва да имаме изградени взаимоотношения с нея, за да можем да получим. Ще пожънем, каквото сме посели. Кураж! Дори да не сме се справили добре в сеитбата и да сме потънали в илюзията за суша, винаги ще има нов сезон, в който да започнем отначало.

Понеделник

Светкавица

Страховитото електрическо освобождаване на мълнията прорязва небето и удря земята, придружено от могъщия тътен на гръмотевицата. Този феномен има положителен аспект – светлината озарява земята и душата. Но има и разрушителна страна – мълнията може да изгори и дори да убие, ако е твърде мощна.

Животът ни е дарил със съдба, която е в синхрон с нашата страст и в хармония с всичко съществуващо на Земята. Днес Светкавицата идва да ни разтърси, за да приемем тази съдбата. Нека позволим на това посвещаване да освободи всичко, което стои на пътя ни към осъществяването на житейската ни цел. В противен случай ще останем обвързани с кармичната си орис. Сега е време да бъдем смели и дръзки.

Вторник

Ягуарът

Ягуарът е защитник на всичко живо в Амазония и във времена на страх ни носи кураж и увереност. Той стои на върха на хранителната верига и никога не става нечия плячка. Надарен с изключителна хитрост и ловкост, той проследява плячката си от разстояние, без да бъде чут или видян. Придвижва се грациозно през джунглата, наслаждавайки се на изобилието ѝ, безстрашен и с лекота. Ягуарът познава пътищата отвъд смъртта и е майстор на сенките, умело танцуващ между светлото и тъмното, деня и нощта.

Днес той ни призовава да изследваме пространството отвъд стените, които ни ограничават; да излезем от обичайната си рутина и да разширим границите си. Носи ни покана от собственото ни бъдеще да проучим непознатото, да се впуснем в мистериозното и в тъмните местенца, които не сме пожелавали да разгледаме досега. Да се освободим от предпазливостта си – и да се доверим, че инстинктът на Ягуара ще ни служи вярно.

Сряда

Пазителят на Земята

Също както сме въвлечени в съ-творяването на света си, така сме и отговорни за добруването му. Пазителите на Земята са отдадени на стопанисване на планетата и на всичко живо. Те избират да поддържат свещения блян за планета, на която всички създания живеят в мир и където реките и въздухът са чисти. Напомнят ни, че всичко, което правим, носи последствия за следващите седем поколения.

Днес тази карта идва да ни каже: Надраснали сме дребните си мечти за успехи и постижения и сме готови да мечтаем на едро, с възможности отвъд най-смелите ни мечти. Да наметнем мантията на Пазителя на Земята и да подадем ръка на приятел в нужда, с когото може би не сме се виждали от известно време. Да се погрижим за домашните си животни и да нахраним бездомните, които наминават наоколо. Да разчистим двора си, тъй като той е отражение на връзката ни със Земята. Да развиваме свещения блян – и личният ни живот ще процъфтява. Да помним, че вече не става дума за нас самите.

Четвъртък

Древните

Древните са някогашните шамани, които са победили смъртта и са се изплъзнали от оковите на времето. Някога населявали земята също като нас, от плът и кръв, днес те пребивават в безкрайността и могат да ни напътстват, след като кажем „да“ на призванието си – готови да ни помогнат да достигнем пълно проявление на способностите си.

Днес Древните ни канят да погледнем към бъдещето и да се включим в зараждането на нова съдба за Земята. Да потърсим видение какви ще бъдем след десет хиляди години. Ако приемем поканата, ще привлечем голяма сила и благословии, които ще ни позволят да изковем собствената си съдба. Нека без колебание да отхапем повече, отколкото можем да преглътнем, тъй като в този момент разполагаме с неограничени духовни ресурси.

Петък

Небесното сърце

Небесното сърце е силата на любовта, направила възможно цялото сътворение. Същата тази сила е в нас, когато творим автентично, когато придаваме форма на неоформеното или проявяваме идеите и вдъхновението си наяве. Тази първична мощ не познава добро или зло; на нас се пада да предоставим чистите си намерения, които ще я насочат към проявление. Небесното сърце ни помага да призовем красота от невидимия свят и да я внесем в материалния.

Днес то ни напомня свещено познание: ние сме проводници на първичната съзидателна енергия. Нека се превъплътим в четката, в платното и в художника, изцяло водени от Небесното сърце. Да поставим ясно и етично намерението си и да позволим на вселената да се погрижи за подробностите.

Събота

Койотът

Койотът е символ на свещения хитрец – онзи, който ни предоставя възможности за израстване и разбиране, като се грижи нещата да не следват нашия план. Той носи енергията на божествена заблуда, за да ни освободи от оковите на онова, което не ни служи. Понякога изглежда, като че ще получим всичко, което желаем, само за да открием, че Койотът ни е донесъл точно обратното на онова, на което сме се надявали. Уроците на Койота в началото може да ни се сторят объркващи, но всъщност са свещени и винаги за наше добро.

Дали не сме съблазнени от неща, които си мислим, че желаем? Възможно ли е повърхностни, бляскави страни на амбицията ни да ни водят в този момент? Може би чувстваме, че за да получим желаното, трябва да правим компромиси със себе си, да контролираме другите или да манипулираме обстоятелствата, за да се уверим, че целта ни е постигната? Койотът вие в сенките, за да ни напомни, че този урок може да се окаже доста болезнен за научаване. Нека днес се пазим от плитчините. Някой може да се представя за дълбок, но това не означава, че е такъв, независимо колко съблазнителни са чертите му на повърхността и колко прекрасен и бляскав изглежда. Нищо от този блясък няма да излезе злато, колкото и да ни се иска да е другояче.

Неделя

Кръгът

Обединяване, взаимосвързаност и усещане за континуум са вплетени в значението на тази карта. Кръгът ни напомня, че всички сме Едно – танцьори в единен, непрекъснат, всеобхватен кръг. Носи ни послание за циклите на живота и на развиващата се личност, вечно променящи се и вечно свързани: човек, Дух, Природа, Космос… Всичките – неизменно свързани.

Когато Кръгът се появи в подредбата ни, той ни напомня, че сме свързани с всичко и всички, включително с Духа. Същността на Духа тупти в сърцето ни и ни вдъхновява да съ-творяваме света си със съзнанието, че сме от значение, че имаме предназначение в този свят. Една усмивка към непознат може да промени посоката на нечий живот. Когато Кръгът ни кани да танцуваме в свещените стъпки на живота, нека знаем, че работата ни, любовта ни, службата ни има много по-голям принос, отколкото ни е дадено да разберем. Нека поддържаме курса. Да продължаваме да танцуваме и всичко ще бъде наред.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

21-27 юни 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Гръм

Легендите разказват за велики Гръмотевични същества, които живеят на небето и ни зоват да обърнем внимание, когато нещо голямо предстои да се прояви в света. Те ни предупреждават, когато натрупаното напрежение в дадена ситуация всеки момент ще се отприщи. Присъствието им в подредбата ни днес ни напомня за драматичните житейски събития, които променят всичко. Едновременно изумително и плашещо е, когато удари гръм – и също така е зов за пробуждане, който няма да забравим скоро.

Дали имаме усещането за ненужна драма, дебнеща в живота ни? Възможно ли е да сме изтощени от безкрайните разкази на хора, изживяващи се като жертви? А дали не разказваме на себе си сходна история? Време е за обратен завой. Това е предупреждение, че ако останем на този път, ще съжаляваме за изборите си, дори да ни се струват безвредни или познати. Време е да кажем „не“ на драмата – както на собствената си, така и на тази на другите. Да се фокусираме върху решенията, вместо над проблемите. Да гледаме напред, а не назад. Заслужаваме живот без драма.

Понеделник

Потилна колиба

Потилната колиба символизира утробата на Майката Земя. Вулканични камъни се нагряват в огъня отвън, внасят се в колибата и се поставят в плитка дупка в центъра ѝ. Участниците седят в пълен мрак около нагретите до червено камъни, за да отделят с потта си стари навици и вярвания и да се изцелят от болести. Когато се завръщаме смирено в утробата на Майката, ние получаваме втори шанс.

Днес е време да попътуваме навътре в тъмните и скрити кътчета на душата си, за да се свържем с древната земна мъдрост. Можем също да създадем свещено и съкровено пространство сред мрака, като запалим свещ. Нека наблюдаваме какво изплува и без да го съдим и преценяваме, да го поканим да ни донесе даровете си. Предлага ни се възможност да изцелим и да се освободим от онези аспекти на живота си, които сме надраснали. Няма повод да се тревожим, че процесът ще ни погълне.

Вторник

Горният свят

Ангели, божествени помощници, Древните и всевъзможни други сияйни създания населяват Горния свят. Това е мястото, където отиваме, за да научим съдбата си и да видим какви ще бъдем, да открием огромния си потенциал и възможности, които не сме и сънували. Това е и мястото, където пристигат духовете на мъртвите, когато приключат пътуването си към светлината.

Днес Горният свят ни кани да встъпим в напълно проявената си същност. Да премахнем разсейващите фактори, за да се придвижим към по-висша съдба. Да не се поддаваме на изкушението да създадем просто една леко подобрена версия на себе си. Онова, което възприемаме като проблем или препятствие, всъщност е дразнението, от което се нуждаем, за да направим големия скок. Да помним следното: не можем да прескочим Големия каньон на два малки скока.

Сряда

Жертването

Да пожертваме нещо, означава да го принесем в дар на божественото, да го направим свещено. Жертвата е израз на благодарност, извираща от сърцето; тя празник на любовта, подготвен за Духа. В древността жертвоприношенията понякога са включвали ритуали, в които на боговете се е предлагала кръв. В Библията например Яхве предпочел дара на Авел, едно от неговите агнета, пред този на Каин, предложил своите плодове и зеленчуци. В Централна Америка обаче Кетцалкоатъл, Господарят на зората, донесъл учението, че Духът предпочита песните и молитвите ни пред кръвта на хора или животни.

Картата на Жертването в подредбата ни днес ни кани да предложим на Духа онова, което е най-ценно за нас. Жертвата ни ще бъде осветена и ще ни се върне десетократно! Ще бъдем въздигнати до олтара, на който се молим и ще срещнем божественото на небесно пиршество. Добре дошли сме на този банкет. Сърцето ни е единственият достоен дар, който можем да поднесем. Животът е бил и продължава да бъде щедър към нас по толкова много начини!

Четвъртък

Ловецът

Преди зората на земеделието предците ни са ловували в горите, за да изхранват рода си. Ловецът никога не взима повече от нужното за оцеляването на селото и често това е само едно създание – „добрият улов“. Той е умел следотърсач, който знае коя пътека ще го доведе до успех.

В днешния ден той ни учи да не се задоволяваме с плячка, случайно намерена на пътя – за нас тя може да е отрова. Съветва ни да внимаваме да не станем жертва на собствените си желания и фантазии. Напомня ни да не искаме повече, отколкото ни е нужно, за да не се водим от необуздани амбиции. Не е страшно да се приберем с празни ръце.

Петък

Пътуването

Пътуването е покана да пристъпим встрани от ограниченията на живота такъв, какъвто го познаваме. Пътуването не е ваканция; то е зов да приемем ролята на отшелник и да се впуснем на дълго пътешествие в неизвестното. За териториите, които ще изследваме, няма карти, нито маркирани пътеки и табели.

Днес усещаме зова за пътуване, но да тръгнем сега, би било прибързано. Да събираме пощенски картички или да фантазираме за местата, които искаме да посетим, може да отнеме фокуса ни и да пропуснем съдбата си. Други неща имаме да свършим по-напред, или пък още сме привързани към това да знаем как изглежда мястото, към което отиваме. Нека помним, че целта на пътуването не е конкретно място; тя е онова, в което ще се превърнем, докато вървим по пътя. Да не бъркаме вътрешното и външното пътуване.

Събота

Бухалът

Бухалът идва при нас като господар на нощта. Той вижда ситуациите около нас с изключителна яснота дори и в най тъмното и разпознава истината, за която другите са слепи. Помага ни да откриваме собствената си светлина и лекота в най-мрачните мигове от живота си и да прегърнем нощта като свой съюзник. Бухалът може да ни носи послания от невидимия свят. Отпушва ушите ни, за да чуем гласовете на предците си – да получим от тяхната мъдрост и да я превърнем в своя.

Да се огледаме около себе си, да забележим всеки детайл и да обърнем внимание на скритите по пътя ни послания. Да изслушаме с благодарност приятелски думи, показващи ни онова, за което досега сме си затваряли очите. Да огледаме всички фасети на диаманта без ненужни преценки – често тези страни, които не ни допадат, отразяват като огледало онези части от нас, които не желаем да припознаем. Нека не се страхуваме от истината, а да я превърнем в свой водач.

Неделя

Детето

Детето познава пътя към радостта и щастието. То ни предлага завръщане към вторична невинност, породена от мъдрост, а не от наивност. Тази карта ни позволява да коригираме курса си и ни предлага втори шанс. Носи ни възможността за изкупление и преживяване на Рая още тук, на Земята.

Днес Детето идва да ни покаже как да променим курса на живота си, без да понесем негативни последствия от това. Да се освободим от обуславянето си да страдаме – родени сме свободни и щастливи и можем отново да бъдем такива, ако направим избора тук и сега! Детето ще ни помогне да изпълзим от дупката, в която може би сме се окопали, за да възстановим умението си да играем.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

14-20 юни 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Земя

Земята представлява дара на живота. Символиката на тази карта е свързана с тялото на планетата Земя, с човешкото тяло и с природата. Напомня ни, че всички създания са родени от Земята и човешките същества са хранителите на всичкия живот на планетата. Може да е препратка към каквото е съществено за нас: здраве, богатство, заземяване, финансова, физическа и емоционална сигурност и стабилност… Напомня ни, че светът на формата е дар от Духа и е нужно да се отнасяме към него с уважение.

През тази седмица Земята идва да ни запита: Чувстваме ли се незаземени или лесно отклонявани от пътя си напоследък? Време е да се фокусираме върху онова, което ни подхранва, да се отворим за целението на Майката Земя и да видим изобилния свят наоколо си. Може би сме изгубили способността си да се доверим, че нуждите ни ще бъдат посрещнати и сме паднали в капана на мислите за недоимък. Може би не сме се хранили добре, преработвали сме се и сме се пренапрегнали, и сме забравили да вдишваме заобикалящата ни красота. Когато духът на Земята идва като цяр за нас, той ни напомня, че като се грижим за себе си, разхождаме се сред природата и се фокусираме над съзнанието за изобилие, чудеса са възможни и се случват.

Понеделник

Орелът

Орелът идва от изток – посоката на изгряващото слънце и на новите начала. Той се носи високо в небесата, вижда ясно и най-дребния детайл, без да губи от поглед по-голямата картина, и гнезди по високите планини. За Орела не съществуват препятствия, само възможности. Той ни зове да се издигнем, да добием перспектива, за да полетим крило до крило с Великия Дух.

Време е да погледнем през очите на Орела. Да изострим взора си както към цялото, така и към неговите части и да преразгледаме приоритетите си. За какво сме дошли в този живот? Дали е, за да изкачваме стълбицата на финансов или социален успех? Или за да станем по-добри, да изцелим сърцето си и да проявим същността си? Каква е свещената ни мисия тук, на Земята? Без повече оправдания. Разбира се, че нямаме достатъчно време, достатъчно пари или достатъчно сън… И все пак сега е моментът да полетим към избраната си цел. Ако го отложим, предаваме себе си. Да погледнем през очите на Орела и да зачетем всяко предизвикателство като възможност. Където поставим намерението си, там ще се озовем в крайна сметка. Да се освободим и да изживеем божествената си съдба. Да полетим!

Вторник

Проклятието

Проклятието ни насочва към ограничаващите истории на предците ни и към кармата от минали прераждания, която предопределя събитията в живота ни. То е източникът на неработещи модели на поведение и може да се прояви като болест, разрушителна сила или блокаж на творческата ни енергия. Проклятието ни държи заложници на лъжлива история, която бъркаме за реалност. Припознаването на първичната рана, която се разиграва в живота ни, може да я изцели.

За трета поредна седмица Проклятието се появява в подредбата ни. Все по-настоятелно сме канени да разпознаем източника на ограниченията си. Дали предците ни са живели с усещането за оскъдица? Дали сме наследили гени на сърдечни заболявания? Дали сме били роб или господар в предишен живот? Тази кармична обремененост е готова и в очакване да бъде видяна, разплетена и освободена. Нека почетем участниците и техните истории. Да простим на всички за всичко. И да проправим нов житейски път за себе си!

Сряда

Светкавица

Страховитото електрическо освобождаване на мълнията прорязва небето и удря земята, придружено от могъщия тътен на гръмотевицата. Този феномен има положителен аспект – светлината озарява земята и душата. Но има и разрушителна страна – мълнията може да изгори и дори да убие, ако е твърде мощна.

В днешния ден силите на небесния свят вливат обединените си енергии, за да запалят в нас ново вдъхновение. Да позволим на този божествен дар на пробуждането да пусне корени в цялото ни същество и да се насладим на обновено усещане за яснота, страст и откровение.

Четвъртък

Средният свят

Средният свят е пространството на обичайната реалност и средище на живите. Той е настоящият момент, в който се случва всичко. И все пак средният свят е създаден от бъдещето, не само от миналото, и е огледало на невидимите царства. Когато нещата са наред в средния свят, Небето и Земята подкрепят всичко. Когато не са подредени, в Небето и Земята също трябва да се въведе ред.

Средният свят се появява, когато условията са подходящи за нашите начинания. Нека не се колебаем. Да се задвижим напред, докато Небето и Земята ни се усмихват. Времето е удачно, затова нека действаме целесъобразно, но и съзнателно, за да не ставаме безразсъдни. Светът е нашата игрална площадка и онова, което би струвало огромни усилия по друго време, сега може да бъде постигнато с лекота.

Петък

Провидецът

Провидецът представлява способността да надникнем отвъд очевидните елементи на живота, в скритите пространства, където информацията е налична за надарените с проницателност, за умеещите да я забележат. Той е символ на психичното възприятие, интуицията и способността да знаеш нещо без предишно познание, на което да стъпиш. Провидецът знае истината, винаги поставя истинността над всичко и вижда реалността такава, каквато е, без да влага преценки. Може да чете между редовете и да разбира неизказаното; представлява силата на яснотата и на умението да разпознаваме модели.

Днес той идва да ни предизвика да излезем от състоянието на отрицание и да си признаем истината за ситуацията, в която се намираме. Самозалъгването няма да случи онова, което желаем, докато отказваме да видим нещата такива, каквито са. Истината може да боли, но ще ни освободи да забележим даровете, които ни очакват. Това е момент на истинска сила. Провидецът ни предлага цяра си. Когато сме готови, нека предадем представите си на Духа и да помолим да ни се разкрие истината – независимо на каква цена. Веднъж щом го направим, очите ни ще се отворят и ще получим голям дар.

Събота

Вода

Водата носи със себе си пречистване, обновяване, раждане и възраждане. Тя ознаменува еволюционно превръщане на старото ни „аз“ в ново „аз“. Много митове по целия свят говорят за страховито наводнение и за новия живот, който се заражда след потопа. В началото водата няма граници. После, веднага щом формата се отдели от водата, попада под законите на времето и живота, като по този начин се сдобива с ограничения.

В този ден е подходящо да се прочистим от нежелани енергии и задържани емоции. Да имаме предвид, че както водата механично въздейства на плътта, в свещен ритуал го постига и с духа. Духовното прочистване, като кръщенето например, е възможност да имаме мигновено преживяване в безвремието на необичайната реалност, където се случва истинното съзидание. Освен това, сега е време, изпълнено с потенциал за бъдещо проявление. Карл Юнг говори за майчината, утробна значимост на водата като универсален символ. Тя изобразява потенциала за съществуване, предхожда и поддържа процеса на сътворение. Излизането от нея е проявление; потапянето в нея е разтваряне на формата. Поради това тя символизира обновлението. Нека днес да се оставим на процеса, който тече в нас и около нас. Дори да не е чистичък и подреден, както може би ни се иска, със сигурност си заслужава.

Неделя

Царевицата

Царевицата е символ на препитанието ни и на осезаемото изобилие, на материално благополучие в света на формата, от което черпим усещане за стабилност. Тя ни носи посланието, че има повече от достатъчно.

Посяли сме чудно поле от мечти и сме работили усилено по него. Продължавали сме дори в мигове на изгубена надежда. Днес, в деня на лятното слънцестоене, духът на Царевицата идва да уважи усилията ни и да ни донесе изобилна реколта. Сега е време да пожънем наградата за усилията и вярата си, независимо дали тази награда е финансова или сe изразява в нематериално благоденствие. Появата на този символ е благословия. Нека си спомним да споделим даровете му с близките и със света.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

7-13 юни 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Спиралата

От галактиките в космоса до миниатюрните раковини на брега, спиралата се появява навсякъде в естествения свят. Формата ѝ на навита змия се използва от най-древни времена като средство за растеж и трансформация. Спиралата е водач за навлизане дълбоко в съзнанието и в непознатото, и за последващо разширяване чак до небесата. Ключово е да се оставим напълно на това пътуване, докато остарялата парадигма се разтвори в дълбините на душата и енергията ѝ бъде освободена, за да даде живот на нова реалност.

Посланието ѝ към нас тази седмица е, че за да се обновим, трябва да свалим старата си кожа. Ние вече сме го направили, затова нека спрем да човъркаме в старото, а вместо това да приветстваме нежната нова тъкан, която вече започва да расте. Да се отървем от навика да работим над несъвършенствата си през цялото време и да оставим природата да си върши нейните дела. Новата кожа може да ни се струва уязвима и това да ни плаши понякога. В такива моменти нека се доверим на цяра на спиралата, докато ни води по пътя на обновлението.

Понеделник

Тъпанът

Ритъмът на тъпана ни настройва към туптящото сърце на вселената. Неговата дървена рамка ни свързва с дърветата и ни помага да пътуваме до Долния свят през корените им и до Горния през клоните. Кожата на тъпана дарява шамана със силите на животинското царство. Удрянето на тъпана призовава силата на гръмотевицата и тътена на земетресението. Тъпанът ни въвежда в състояние на транс, където се случват целение и пророчества.

Днес той ни показва, че пътуваме с ритъма на чужд тъпан. Време е да признаем, че не се вписваме в калъп, роля или отношения, които не са в тон с нас. Да намерим своя ритъм; да откликнем на пулса на тъпана, дори да го чуваме съвсем тихо. Цената, която ще платим за отлагането, се повишава с всеки изминал ден. Сега е моментът да продължим напред.

Вторник

Пътят на красотата

Пътят на красотата е едновременно път, по който вървим, и ежедневна практика. Пътят е да избираме да възприемаме само красотата пред нас, зад нас и навсякъде около нас, докато минаваме през живота си. Практиката е да предприемаме действия, с които да внасяме красота във всяка ситуация, в която се намираме. Когато нещата загрубеят, ние внасяме честност и мир в трудния сблъсък. Когато всички останали възприемат само мрак, ние посочваме светлината и помагаме да се разкрият скритите съкровища.

Днес Пътят на красотата ни кани да създаваме красота в живота си и да разпознаваме красотата в себе си и в другите. Да спрем и да се насладим на аромата на цветята, да поемем дълбоко дъх, да погледнем към звездите и да разпознаем великолепието, което ни заобикаля. Нека търсим красотата в каквато и ситуация да се намираме и ще научим урока, който животът се опитва да ни даде, по един мек и нежен начин.

Сряда

Укротяване на вятъра

Перото, използвано за опушване в пречистващи церемонии, ни напомня за свещеното задължение, което поемаме към живота си. Това е символът на съзнателното привнасяне на духовното към материалното, изпълването на света с благоговение и признание към по-висшите нива на съществуване, които одушевяват и въздействат на всичко. Перото е символично напомняне да влизаме умишлено в партньорство с Великия дух и да съ-творяваме за най-висшето благо на всички.

Дошло е време да прочистим всякакви недоразумения. Да проветрим след разногласията и да позволим на другите да споделят тяхната версия за нещата. Призовани сме да бъдем добри слушатели. Не е време да сме прави. Време е ние да разберем, вместо да бъдем разбрани. Само добро ще произлезе от това въздържание на езика и перото. Нека си дадем възможност да се изненадаме приятно от развоя на нещата, когато зачетем стойността на всички участници.

Четвъртък

Царевицата

Царевицата е символ на препитанието ни и на осезаемото изобилие, на материално благополучие в света на формата, от което черпим усещане за стабилност. Тя ни носи посланието, че има повече от достатъчно.

Днес, в разгара на новолунието и слънчевото затъмнение, нека се пазим от преки пътища към мечтите си или от скоростните отсечки, които ни се предлагат. Важно е да сме особено бдителни за усещането, че нещо ни се полага по право, или за очакването да получим нещо безвъзмездно. Това е време за благодарност, постоянство и смирение. Нека сме готови да работим за целите си и да да посеем семената на намеренията си съзнателно и уважително. Да се освободим от всякакви мисли за недостиг, от усещания, че нямаме достатъчно, от тревоги, че някой може да отнеме нещо наше. Да знаем, че вселената винаги ще ни дава, но трябва да имаме изградени взаимоотношения с нея, за да можем да получим. Ще пожънем, каквото сме посели. Кураж! Дори да не сме се справили добре в сеитбата и да сме потънали в илюзията за суша, винаги ще има нов сезон, в който да започнем отначало.

Петък

Проклятието

Проклятието ни насочва към ограничаващите истории на предците ни и към кармата от минали прераждания, която предопределя събитията в живота ни. То е източникът на неработещи модели на поведение и може да се прояви като болест, разрушителна сила или блокаж на творческата ни енергия. Проклятието ни държи заложници на лъжлива история, която бъркаме за реалност. Припознаването на първичната рана, която се разиграва в живота ни, може да я изцели.

Време е да разпознаем източника на ограниченията си. Дали предците ни са живели с усещането за оскъдица? Дали сме наследили гени на сърдечни заболявания? Дали сме били роб или господар в предишен живот? Тази кармична обремененост е готова и в очакване да бъде видяна, разплетена и освободена. Нека почетем участниците и техните истории. Да простим на всички за всичко. И да проправим нов житейски път за себе си!

Събота

Кръгът

Обединяване, взаимосвързаност и усещане за континуум са вплетени в значението на тази карта. Кръгът ни напомня, че всички сме Едно – танцьори в единен, непрекъснат, всеобхватен кръг. Носи ни послание за циклите на живота и на развиващата се личност, вечно променящи се и вечно свързани: човек, Дух, Природа, Космос… Всичките – неизменно свързани.

Когато Кръгът дойде в подредбата ни като наш цяр, време ни е да добием разбиране за важността на разпада и освобождаването, за ценността на отмирането на старата форма и прераждането в нова. Ако пред нас стои предизвикателството на загуба или разочарование, да помним следното: в Кръга на Живота нищо никога не се губи. Любовта отново ще потърси себе си, благоденствие ще дойде от нова идея или възможност и Духът винаги ще ни чака да намерим отново своето място в танца на живота.

Неделя

Дъгата

Дъгата символизира седемте стъпки на духовния път, които се проявяват като седемте цвята на чакрите. Тя също така представлява и мост между физическия и духовния свят. В края на живота си ние можем да прекосим моста на дъгата до най-високите небесни измерения. Когато се появи дъга, това е потвърждение, че всичко е наред и че сме в правилни отношения с Духа.

Днес тя ни известява, че краят на бурята е близо. Окуражава ни да упорстваме и ни напомня, че е най-тъмно точно преди зазоряване. Нека не губим надежда – събитията всеки момент ще добият благоприятен обрат. Да се ослушаме за предвестници на утрото дори когато нощта е още непрогледна. Но и да не бързаме да празнуваме победата и да сваляме гарда напълно.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

31 май - 6 юни 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Магия

Този символ представлява неограничения интелект на Духа, който съставя тъканта на вселената. Ние преживяваме проявленията на тази магия под формата на синхроничности или значими съвпадения и случайности.

През тази седмица сме предизвикани се запитаме дали не сме позабравили, че живеем в свят, наситен с магия. Може би сме станали цинични и мислим, че трябва да изградим живота си съвсем сами, без чужда помощ. Време е да си спомним връзката си с Източника, защото всеки един от нас е част от историята на света, жива искрица от Духа, живееща за кратко на земята като посланик на светлината. Ако погледнем назад в живота си, ще открием множество случаи, в които действията ни сами по себе си не са предизвиквали неочакваните стечения на обстоятелствата, довели ни до нова връзка, работа или друг съществен аспект от пътя ни. Как да запазим осъзнатост за това? Много просто – ако сме като малките деца и подхраним изумителното си любопитство, отново ще видим магията в пълната ѝ прелест. Нека помним, че магията съществува и е навсякъде около нас.

Понеделник

Дивата жена

Когато дивата жена танцува в деня ни, тя ни напомня за същината на автентичността и свободата. Снела одеждите на социални обусловености и културни норми, тя поставя огледало пред нашата собствена същност – есенцията на това, което сме и което ни е предопределено да бъдем. Дивата жена ни напомня за яркия светлик във всеки от нас, който помръква под ограниченията, наложени ни от очакванията на обществото. Кани ни да си спомним, че за да присъстваме напълно в живота си, трябва да свалим покривалото от светлика и да му позволим да сияе, независимо от последствията, които витаят в представите ни.

Самоцелният излишък е знак за дисбаланс. Днес получаваме предупреждение, че е възможно да сме попаднали в капана на натрапчиво мислене или поведение, търсещи освобождаване на места, които няма да ни го дадат. Нека отпуснем хватката, ако не искаме да станем като Гладните призраци от будисткия фолклор, които никога не могат да намерят насита. Истинското освобождаване идва от доверяването в потока на живота – от разбирането, че също както реката има нужда от своите брегове, за да може да тече, така и ние имаме нужда от граници около мисленето и поведението си. Сега е моментът да опростим нещата, да бъдем съзнателни и да се свържем със светлината в себе си.

Вторник

Луната

В течение на 28 дни луната се придвижва равномерно от мрак към светлина и после обратно. Този небесен феномен има мощно въздействие върху човешката психика. Предоставя ни увереността, че отвъд периоди на празнота и тъмнина ни очаква светлина, за да се преродим в нов етап от живота си. Напомня за традиционна африканска молитва към луната: „Нека животът ни бъде обновен, също както се обновява твоят.“ Луната също така силно влияние върху прилива и отлива на водите на Земята. Същата тази сила на свой ред повлиява човешките чувства и емоции и отразява тяхното надигане от или оттегляне в несъзнаваното.

Днес тази карта ни зове да се отправим на едно обновяващо пътешествие, също както прави луната всеки месец, за да стимулираме раздвижване в конкретна заседнала ситуация или в живота си като цяло. За целта трябва да си отделим време насаме със себе си, далеч от разсейващите елементи на съвременното ни общество, и да проявим смелостта да се вгледаме в нежеланите или неприетите аспекти от себе си, докато достигнем до развръзка. Шаманските митове разказват, че най-чудните съкровища на човечеството са скрити там, където хората най-много се страхуват да отидат.

Сряда

Проклятието

Проклятието ни насочва към ограничаващите истории на предците ни и към кармата от минали прераждания, която предопределя събитията в живота ни. То е източникът на неработещи модели на поведение и може да се прояви като болест, разрушителна сила или блокаж на творческата ни енергия. Проклятието ни държи заложници на лъжлива история, която бъркаме за реалност. Припознаването на първичната рана, която се разиграва в живота ни, може да я изцели.

Време е да разпознаем източника на ограниченията си. Дали предците ни са живели с усещането за оскъдица? Дали сме наследили гени на сърдечни заболявания? Дали сме били роб или господар в предишен живот? Тази кармична обремененост е готова и в очакване да бъде видяна, разплетена и освободена. Нека почетем участниците и техните истории. Да простим на всички за всичко. И да проправим нов житейски път за себе си!

Четвъртък

Дъждоносецът

Дъждоносецът е майстор на проявяването, който може да призове природните елементи в услуга на по-висшето благо. Когато силата на съвместното сътворяване се използва с почтеност, изумителна красота потича към всички. Когато тази сила е използвана за лична облага, всички страдат. Когато земята е изсъхнала, Дъждоносецът призовава водите от небесата и всичко дремещо в полята и в сърцата на хората се пробужда отново за живот.

Днес Дъждоносецът ни зове да създадем нещо ново от елементите, които вече са в живота ни. Нека се уверим, че работим с това, което е, а не с онова, което е възможно да се случи или е могло да бъде. Семената, които тихомълком са кълнили в сърцето ни, ще пробият и навън, готови за слънчевата светлина. Нека не се въздържаме, а да заложим всичките си чипове на божествения зар.

Петък

Змията

Змията е жизнената сила на Майката Земя. Навитата змия на Кундалини носи страст, целение и обновление. Тя ни предлага плода на Дървото на живота в Райската градина и ни напомня да се освобождаваме от миналото така, както тя сваля износената си стара кожа. Змията идва да ни предложи забранения плод, който ще пусне страстта и творческите ни способности на свобода.

Когато се освобождаваме от миналото си по елегантен начин, животът няма да го съблече от нас във вихъра на голяма драма – и именно това искаме да избегнем. Нека не използваме енергията си да съблазнаваме другите, нито да си позволяваме да бъдем съблазнени – дори от собствените си идеи!

Събота

Завършеност

Всичко на този свят има начало, среда и край. Това е природата на живота – семето, цветът и плодът – и на всички човешки взаимоотношения. Завършеността предполага пълнота на момента и нужда да преобразуваме старата форма в нова.

Придържането към старата форма ще ни донесе само разпад. Когато плодът остане твърде дълго на дървото, той загнива. Знаем, че е време да продължим напред, но не сме склонни да го направим. Нека не ни е страх, че ще нараним нечии чувства. Да помним, че сме отговорни за своите действия, не за тези на другите. Нека оплачем изгубеното, за да можем да продължим нататък. Няма повод за тъга. Да бъдем като слънцето по пладне, така ярко и сияйно, нито копнеещо изгрева, нито страхуващо се от залеза.

Неделя

Светкавица

Страховитото електрическо освобождаване на мълнията прорязва небето и удря земята, придружено от могъщия тътен на гръмотевицата. Този феномен има положителен аспект – светлината озарява земята и психето. Но има и разрушителна страна – мълнията може да изгори и дори да убие, ако е твърде мощна.

В днешния ден силите на небесния свят вливат обединените си енергии, за да запалят в нас ново вдъхновение. Да позволим на този божествен дар на пробуждането да пусне корени в цялото ни същество и да се насладим на обновено усещане за яснота, страст и откровение.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

24-30 май 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Гарванът

Гарванът е пазител на универсалния закон – законът на истината. Той ни учи да живеем онова, което говорим, да намираме съответствие между това за какви се представяме и онова, което вътре в себе си знаем, че сме. Това пернато създание настоява да изричаме истинни думи, да създаваме истината, вместо да я търсим и да внасяме истина във всяка ситуация, в която се намираме.

Когато говорим истина и практикуваме истина, рано или късно всичко, което казваме, става истина. Силата ни да съ-творяваме с истината е универсалният закон. Нека поправим каквото е неистинно в живота си, без да съдим. Да позволим на истината да ни освободи!

Понеделник

Събирачът

Преди да започнем да култивираме зърно, сме събирали даровете на дивата природа. Събирачът открива изобилие от семена, ядки, горски плодове и диви зелени растения там, където обикновеният човек вижда безплодна земя. Събирачът е онзи, който осигурява препитанието ни, като събира корени и зеленчуци за дългата зима, когато дивечът е оскъден. Той не се презапасява, а се доверява на богатството на природата.

В днешния ден нека погледнем ресурсите, с които вече разполагаме. Това е време на изобилие. Всичко около нас е узряло и е готово за прибиране на реколтата. Да прогоним усещанията за оскъдица, които ограничават изборите ни и оцветяват съдбата ни. Да подготвим зимнината си, като започнем от ниско висящите плодове, които са навсякъде около нас.

Вторник

Орелът

Орелът идва от изток – посоката на изгряващото слънце и на новите начала. Той се носи високо в небесата, вижда ясно и най-дребния детайл, без да губи от поглед по-голямата картина, и гнезди по високите планини. За Орела не съществуват препятствия, само възможности. Той ни зове да се издигнем, да добием перспектива, за да полетим крило до крило с Великия Дух.

Време е да погледнем през очите на Орела. Да изострим взора си както към цялото, така и към неговите части и да преразгледаме приоритетите си. За какво сме дошли в този живот? Дали е, за да изкачваме стълбицата на финансов или социален успех? Или за да станем по-добри, да изцелим сърцето си и да проявим същността си? Каква е свещената ни мисия тук, на Земята? Без повече оправдания. Разбира се, че нямаме достатъчно време, достатъчно пари или достатъчно сън… И все пак сега е моментът да полетим към избраната си цел. Ако го отложим, предаваме себе си. Да погледнем през очите на Орела и да зачетем всяко предизвикателство като възможност. Където поставим намерението си, там ще се озовем в крайна сметка. Да се освободим и да изживеем божествената си съдба. Да полетим!

Сряда

Съветът

Съветът е съставен от онези сияйни създания, които съхраняват колективната мъдрост на човечеството. Те са онези, пред които ще направим обзора на живота си, когато преминем в света на Духа. (Обзор на живота е когато поставим добрите и лошите си дела на свещена везна и опитаме да обясним защо не сме обичали, не сме простили или не сме се осмелили до степента, която ни е била възможна.) Нека знаем, че тяхната мъдрост е достъпна за нас по всяко време, когато живеем в състояние на утвърждение, в безусловна връзка с живота. Напомнят ни за нашето място около свещения огън, което е запазено за нас от самото начало на времето. Ще го получим тогава, когато достигнем до вътрешната си мъдрост.

Днес Съветът има послание за нас: „Слушай с вътрешните си сетива!“. Предупреждението вече ни е дадено, затова нека се огледаме около себе си и ще извлечем смисъла му без нужда от последващи знаци. Да поемем по пътя на дълбока обич, искрена прошка и голяма смелост. Да скочим в неизвестното, без да очакваме животът да ни подсигури успех.

Четвъртък

Кръгът

Обединяване, взаимосвързаност и усещане за континуум са вплетени в значението на тази карта. Кръгът ни напомня, че всички сме Едно – танцьори в единен, непрекъснат, всеобхватен кръг. Носи ни послание за циклите на живота и на развиващата се личност, вечно променящи се и вечно свързани: човек, Дух, Природа, Космос… Всичките – неизменно свързани.

Когато Кръгът се появи в подредбата ни, той ни напомня, че сме свързани с всичко и всички, включително с Духа. Същността на Духа тупти в сърцето ни и ни вдъхновява да съ-творяваме света си със съзнанието, че сме от значение, че имаме предназначение в този свят. Една усмивка към непознат може да промени посоката на нечий живот. Когато Кръгът ни кани да танцуваме в свещените стъпки на живота, нека знаем, че работата ни, любовта ни, службата ни има много по-голям принос, отколкото ни е дадено да разберем. Нека поддържаме курса. Да продължаваме да танцуваме и всичко ще бъде наред.

Петък

Дъгата

Дъгата символизира седемте стъпки на духовния път, които се проявяват като седемте цвята на чакрите. Тя също така представлява и мост между физическия и духовния свят. В края на живота си ние можем да прекосим моста на дъгата до най-високите небесни измерения. Когато се появи дъга, това е потвърждение, че всичко е наред и че сме в правилни отношения с Духа.

Днес тя ни предупреждава да не се увличаме в преследване на илюзията за гърне с жълтици на края на дъгата. Да намерим съкровището сега, в този момент, като влезем в правилни взаимоотношения с хората около нас. Всички дарове са около нас, толкова очевидни, че може да сме ги пропуснали. Нека бъдем истинни в намеренията си и да не се поддаваме на заблуди и фантазиране.

Събота

Небесното сърце

Небесното сърце е силата на любовта, направила възможно цялото сътворение. Същата тази сила е в нас, когато творим автентично, когато придаваме форма на неоформеното или проявяваме идеите и вдъхновението си наяве. Тази първична мощ не познава добро или зло; на нас се пада да предоставим чистите си намерения, които ще я насочат към проявление. Небесното сърце ни помага да призовем красота от невидимия свят и да я внесем в материалния.

Може би се чувстваме отговорни за всичко и всички. Вероятно вярваме, че трябва да свършим всичко сами. Това ни отвежда в тъмна дупка, където губим вяра в естествения ред на космоса. Днес сме поканени да се освободим от високомерното си чувство за дълг и да осъзнаем, че това е фалшив затвор, който сами сме си изградили. Можем да отворим вратата и да излезем на свобода мигновено.

Неделя

Колибрито

Въпреки че е толкова мъничко, колибрито е велик пътешественик – то мигрира между Северна и Централна или Южна Америка, за да се храни с летния нектар. Това крехко създание може яростно да брани територията, която счита за свой дом. Колибрито ни учи да бъдем нежни към себе си и да защитаваме личното си пространство. То ни кани да се отправим на епично пътешествие, да подминем бунището от стари болки и рани, да се насочим към цветята и да се научим да се доверяваме на зова, който едва-едва дочуваме.

Бръмченето, което усещаме, е звукът на нашите нежни крилца, които ни подготвят да кажем „да“ на ново приключение. Това не е време да се размотаваме с онова, което се е объркало в миналото, а вместо това да се доверим на правилността на момента и да действаме смело. Да повярваме, че успехът ни е сигурен, дори и да трябва да се сблъскаме с изпитания и предизвикателства, за да достигнем целта си. Да знаем, че всичко ще бъде наред, защото Цялото се съдържа в малкото.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

17-23 май 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Койотът

Койотът е символ на свещения хитрец, онзи, който ни предоставя възможности за израстване и разбиране, като се грижи нещата да не следват нашия план. Той носи енергията на божествена заблуда, за да ни освободи от оковите на онова, което не ни служи. Понякога изглежда, като че ще получим всичко, което желаем, само за да открием, че Койотът ни е донесъл точно обратното на онова, на което сме се надявали. Уроците на Койота в началото може да ни се сторят объркващи, но всъщност са свещени и винаги за наше добро.

В тази седмица той идва при нас, за да ни запита: Дали не сме съблазнени от неща, които си мислим, че желаем? Възможно ли е повърхностни, бляскави страни на амбицията ни да ни водят в този момент? Може би чувстваме, че за да получим желаното, трябва да правим компромиси със себе си, да контролираме другите или да манипулираме обстоятелствата, за да се уверим, че целта ни е постигната? Койотът вие в сенките, за да ни напомни, че този урок може да се окаже доста болезнен за научаване. Нека през този период да се пазим от плитчините. Някой може да се представя за дълбок, но това не означава, че е такъв, независимо колко съблазнителни са чертите му на повърхността и колко прекрасен и бляскав изглежда. Нищо от този блясък няма да излезе злато, колкото и да ни се иска да е другояче.

Понеделник

Танцът на призраците

Танцът на призраците, специфичен за индианците от равнините на Северна Америка, свързва духовете на живите с тези на предците, за да донесе мир на света. Когато предците са почетени, те ни носят хармония. Когато ги държим отговорни за всичко онова, което не ни е наред днес, те ни преследват. Нека почетем духовете на нашите предци и да получим уроците и даровете им. Това включва и почитане на нашите собствени предишни животи.

Ако сме попаднали в порочен кръг от носталгични чувства, оплакване на изгубена младост или пропуснати възможности, време е да направим олтар за предците. Да съберем снимки, да запалим благоуханни билки, да предложим в дар тамян и да отворим прозорците на дома си, за да ги предадем на вятъра и на съдбата им. Нека обърнем внимание дали не сме впримчени в отношения с някой от минал наш живот – хора, които сме обичали или наранили, имат склонност да се появяват отново в живота ни. Няма какво повече да научим в подобно преживяване.

Вторник

Завършеност

Всичко на този свят има начало, среда и край. Това е природата на живота – семето, цветът и плодът – и на всички човешки взаимоотношения. Завършеността предполага пълнота на момента и нужда да преобразуваме старата форма в нова.

Днес сме поканени да осъзнаем, че сме завършили един цикъл и няма да пораснем повече или да спечелим още, ако продължим да се държим за старото. По отношение на връзките, време е да почетем онова, което е било и да открием нова форма за бъдещето. В своите начинания е ред да съберем реколтата. Завършеността е повод за празнуване. Тя е краят на лятото, когато плодовете са узрели.

Сряда

Сияйният воин

Сияйният воин няма врагове нито в този свят, нито в следващия. Той е безупречен в думите и делата си. Съсредоточен е върху светлината си, а не върху онова, което се крие в тъмното. Тъй като не хвърля сянка, той е лъчезарен като слънцето и може да превърне най-ужасния си враг в съюзник. Силата му идва не от меча, а от това, че говори своята истина, независимо от цената.

Появата му в подредбата ни днес ни пита: Дали не сме изкушени от емоциите си да следваме ниските си инстинкти? Ако сме подтикнати да влезем в разправия с някого, нека оставим меча си настрана – това не е време за битка. Врагът ни не е онзи, за когото го мислим. Нека не действаме от мястото на гнева – това ще порази отношенията ни и ще нарани хората, за които милеем. Вместо това, да намерим скритата в съцето ни истина, която ще подкрепи порива ни за мир, вместо този за война.

Четвъртък

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце.

Тази карта ни кани в днешния ден да проверим дали не сме надраснали ситуацията, в която се намираме – това би ни поставило в риск да се изгубим в собствения си двор. Нека излезем от зоната си на комфорт. Да откликнем на зова, докато е още нежен шепот. Дори и гората да ни се струва гъста и непроходима, да пристъпим навътре и да позволим на природата да води стъпките ни през тъмнината, докато стигнем до целта си. И да помним, че когато не знаем къде отиваме, всяка пътека ще ни отведе до подходящото за нас място.

Петък

Ловецът

Преди зората на земеделието предците ни са ловували в горите, за да изхранват рода си. Ловецът никога не взима повече от нужното за оцеляването на селото и често това е само едно създание – „добрият улов“. Той е умел следотърсач, който знае коя пътека ще го доведе до успех.

В днешния ден той ни учи да не се задоволяваме с плячка, случайно намерена на пътя – за нас тя може да е отрова. Съветва ни да внимаваме да не станем жертва на собствените си желания и фантазии. Напомня ни да не искаме повече, отколкото ни е нужно, за да не се водим от необуздани амбиции. Не е страшно да се приберем с празни ръце.

Събота

Острието

Острието символизира остротата на ума. Насочено нагоре, то призовава небесните сили. Насочено надолу, то ги привързва към Земята. Острието може да бъде лечебен инструмент или оръжие. Когато го ползваме мъдро, то предава сила, посвещава, прерязва енергийни връзки с миналото или прекъсва токсични взаимоотношения. Използвано с гняв, сече, пробожда и убива.

Днес тази карта ни кани да извадим острието си и да го използваме. Не е успешна стратегия да се колебаем, да губим време в безсмислени разговори или да се крием от неизбежното. Небето и Земята се подреждат, за да ни подкрепят да заявим силата си, затова нека действаме решително. Да преодолеем страха си, че ще нараним някого, да извадим острието и да го използваме мъдро!

Неделя

Магия

Този символ представлява неограничения интелект на Духа, който съставя тъканта на вселената. Ние преживяваме проявленията на тази магия под формата на синхроничности или значими съвпадения и случайности.

Когато Магията се появи в подредбата ни, ние сме поканени да погледнем на света с почуда и благоговение в очите, да възприемем невинността на дете, което знае, че всичко е възможно. Безкраен потенциал е наличен във Великия Ум и днес сме поканени да го повикаме и да разпознаем танца на синхронични събития, знаци, символи и поличби, дарени ни от оракула на обичайната реалност. Чрез тези знамения Духът ни напомня, че ние съ-творяваме света си в свещено партньорство. Нашата част е да мечтаем, да възнамеряваме и да следим за знаците, които ни показват каква е следващата ни стъпка. Точно сега изглежда, че сме на прав път да сбъднем мечтите си. Великият Дух слуша и действа от наше име. Нека сме бдителни! Магията ражда чудеса.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

10-16 май 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Долният свят

Долният свят съдържа скритите съкровища на човечеството. Това е пространство на богат и плодороден мрак, където можем да открием отхвърлените части от себе си и изоставените аспекти на психето си. Долният свят е мястото на нашите предци, където намираме даровете и уроците на миналото; това е царството на колективното несъзнавано. Тук можем да срещнем своите демони и да ги преобразуваме в чиста енергия, в източник на лична сила.

Тази седмица ни кани да изровим скритите си съкровища. Нека не се смаляваме, за да се харесаме на другите и да ни приемат. Да извадим скъпоценните камъни, които държим в сърцето си – скрити дори и от нас самите. Дошло е време да уважим миналото си и да преобразуваме живота си в героично приключение. Докато пътуваме из Долния свят, ще ни бъдат предложени всички дарове на предците ни. Техните борби – болката им, начинът им на живот и смъртта им – ще се превърнат в благословии.

Понеделник

Земя

Земята представлява дара на живота. Символиката на тази карта е свързана с тялото на планетата Земя, с човешкото тяло и с природата. Напомня ни, че всички създания са родени от Земята и човешките същества са хранителите на всичкия живот на планетата. Може да е препратка към каквото е съществено за нас: здраве, богатство, заземяване, финансова, физическа и емоционална сигурност и стабилност… Напомня ни, че светът на формата е дар от Духа и е нужно да се отнасяме към него с уважение.

Когато символът на Земята се появи в подредбата ни, той показва необходимост да се фокусираме върху почитане и признателност за даровете, които идват към нас сега и винаги. Светът, който обитаваме, съществува по волята на Духа и ние сме част от него. Много можем да постигнем, когато се отдадем на състрадателна, благоговейна служба към света. Ако действаме от позицията на своята цялостност, с благодарност и смирение, ще бъдем по-благоденстващи, отколкото можем да си представим. Успехът ни е сигурен, когато Земята ни отправи поканата си.

Вторник

Острието

Острието символизира остротата на ума. Насочено нагоре, то призовава небесните сили. Насочено надолу, то ги привързва към Земята. Острието може да бъде лечебен инструмент или оръжие. Когато го ползваме мъдро, то предава сила, посвещава, прерязва енергийни връзки с миналото или прекъсва токсични взаимоотношения. Използвано с гняв, сече, пробожда и убива.

Днес тази карта ни кани да извадим острието си и да го използваме. Не е успешна стратегия да се колебаем, да губим време в безсмислени разговори или да се крием от неизбежното. Небето и Земята се подреждат, за да ни подкрепят да заявим силата си, затова нека действаме решително. Да преодолеем страха си, че ще нараним някого, да извадим острието и да го използваме мъдро!

Сряда

Бухалът

Бухалът идва при нас като господар на нощта. Той вижда ситуациите около нас с изключителна яснота дори и в най тъмното и разпознава истината, за която другите са слепи. Помага ни да откриваме собствената си светлина и лекота в най-мрачните мигове от живота си и да прегърнем нощта като свой съюзник. Бухалът може да ни носи послания от невидимия свят. Отпушва ушите ни, за да чуем гласовете на предците си – да получим от тяхната мъдрост и да я превърнем в своя.

Да се огледаме около себе си, да забележим всеки детайл и да обърнем внимание на скритите по пътя ни послания. Да изслушаме с благодарност приятелски думи, показващи ни онова, за което досега сме си затваряли очите. Да огледаме всички фасети на диаманта без ненужни преценки – често тези страни, които не ни допадат, отразяват като огледало онези части от нас, които не желаем да припознаем. Нека не се страхуваме от истината, а да я превърнем в свой водач.

Четвъртък

Дъгата

Дъгата символизира седемте стъпки на духовния път, които се проявяват като седемте цвята на чакрите. Тя също така представлява и мост между физическия и духовния свят. В края на живота си ние можем да прекосим моста на дъгата до най-високите небесни измерения. Когато се появи дъга, това е потвърждение, че всичко е наред и че сме в правилни отношения с Духа.

Днес тя ни предупреждава да не се увличаме в преследване на илюзията за гърне с жълтици на края на дъгата. Да намерим съкровището сега, в този момент, като влезем в правилни взаимоотношения с хората около нас. Всичките ни дарове са наоколо, толкова очевидни, че може да сме ги пропуснали. Нека бъдем истинни в намеренията си и да не се поддаваме на заблуди и фантазиране.

Петък

Древните

Древните са някогашните шамани, които са победили смъртта и са се изплъзнали от оковите на времето. Някога населявали земята също като нас, от плът и кръв, днес те пребивават в безкрайността и могат да ни напътстват, след като кажем „да“ на призванието си – готови да ни помогнат да достигнем пълно проявление на способностите си.

Днес Древните ни канят да погледнем към бъдещето и да се включим в зараждането на нова съдба за Земята. Да потърсим видение какви ще бъдем след десет хиляди години. Ако приемем поканата, ще привлечем голяма сила и благословии, които ще ни позволят да изковем собствената си съдба. Нека без колебание да отхапем повече, отколкото можем да преглътнем, тъй като в този момент разполагаме с неограничени духовни ресурси.

Събота

Пътуването

Пътуването е покана да пристъпим встрани от ограниченията на живота такъв, какъвто го познаваме. Пътуването не е ваканция; то е зов да приемем ролята на отшелник и да се впуснем на дълго пътешествие в неизвестното. За териториите, които ще изследваме, няма карти, нито маркирани пътеки и табели.

Днес усещаме зова за пътуване, но да тръгнем сега, би било прибързано. Да събираме пощенски картички или да фантазираме за местата, които искаме да посетим, може да отнеме фокуса ни и да пропуснем съдбата си. Други неща имаме да свършим по-напред, или пък още сме привързани към това да знаем как изглежда мястото, към което отиваме. Нека помним, че целта на пътуването не е конкретно място; тя е онова, в което ще се превърнем, докато вървим по пътя. Да не бъркаме вътрешното и външното пътуване.

Неделя

Средният свят

Средният свят е пространството на обичайната реалност и средище на живите. Той е настоящият момент, в който се случва всичко. И все пак средният свят е създаден от бъдещето, не само от миналото, и е огледало на невидимите царства. Когато нещата са наред в средния свят, Небето и Земята подкрепят всичко. Когато не са подредени, в Небето и Земята също трябва да се въведе ред.

Средният свят се появява, когато условията са подходящи за нашите начинания. Нека не се колебаем. Да се задвижим напред, докато Небето и Земята ни се усмихват. Времето е удачно, затова нека действаме целесъобразно, но и съзнателно, за да не ставаме безразсъдни. Светът е нашата игрална площадка и онова, което би струвало огромни усилия по друго време, сега може да бъде постигнато с лекота.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

3-9 май 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Огън

Огънят поглъща всичко, до което се докосне. Пламъците ни напомнят за преходната природа на реалността и за това, как ситуациите могат бързо да се преобразуват в красота или в хаос. Огънят е страст и танцуващите му пламъци ни канят да се протягаме към небето. Топлината и светлината са божествени, но прекомерната горещина може да ни изпепели. Да стъпим напълно в енергията на огъня, е да бъдем напълно преобразени, както фениксът се въздига от пепелищата.

През тази празнична седмица сме поканени да стоплим ръцете и сърцето си на вътрешния си огън. Да му позволим да изгори затрудненията ни; да му позволим да погълне болката и тъгата ни. Дали животът ни не е станал твърде скован, студен или повърхностен? Да запалим свещ или да напалим огън на открито и да хвърлим в пламъците всичко онова, което е станало твърде тежко и болезнено за нас. Да го предадем изцяло на огъня за скоростна трансформация. Да разпалим живота си!

Понеделник

Поток

Съществува естествен ход на събитията в света. Можем да го наблюдаваме в приливите и отливите на океани и реки, които се надигат към земята и отстъпват към морето. Символът на Потока представлява естественото и безусилно движение към определена цел. Той ни напомня за умението грациозно да заобикаляме препятствията, да позволяваме, вместо да управляваме.

Когато потокът ни идва на гости, това е знак че намеренията ни са се задвижили. Сега е моментът да позволим на природата да си свърши работата. Призовани сме към безусилно движение и следване на пътя на най-малкото съпротивление. Все едно да сме вътре в музиката, да се носим свободно в партньорство. Да си представим творец, който създава произведението си, като черпи вдъхновение от дъното на душата си и го претворява наяве без усилие. Призовани сме да бъдем като реката, съзнавайки че изпълняването на съдбата ни е гарантирано. И да се насладим на пътуването.

Вторник

Възлюбеният

Да срещнеш Възлюбен, е да разпознаеш Духа у другия и да се придвижваш към Духа чрез другия. То е, когато божественото се разкрива пред нас под формата на наше дете, партньор или приятел и ние преживяваме усещането за любов. С порастването си започваме да разпознаваме Възлюбения във всеки, без да бъркаме личността му с божествената му природа.

Нека днес приемем поканата да се учим чрез пътя на любовта. Когато разпознаваме Възлюбения у друг, ние призоваваме неговата най-чиста и висша същност. И така, да последваме пътя на любовта.

Сряда

Детето

Детето познава пътя към радостта и щастието. То ни предлага завръщане към вторична невинност, породена от мъдрост, а не от наивност. Тази карта ни позволява да коригираме курса си и ни предлага втори шанс. Носи ни възможността за изкупление и преживяване на Рая още тук, на Земята.

Днес Детето идва да ни покаже как да променим курса на живота си, без да понесем негативни последствия от това. Да се освободим от обуславянето си да страдаме – родени сме свободни и щастливи и можем отново да бъдем такива, ако направим избора тук и сега! Детето ще ни помогне да изпълзим от дупката, в която може би сме се окопали, за да възстановим умението си да играем.

Четвъртък

Провидецът

Провидецът представлява способността да надникнем отвъд очевидните елементи на живота, в скритите пространства, където информацията е налична за надарените с проницателност, за умеещите да я забележат. Той е символ на психичното възприятие, интуицията и способността да знаеш нещо без предишно познание, на което да стъпиш. Провидецът знае истината, винаги поставя истинността над всичко и вижда реалността такава, каквато е, без да влага преценки. Може да чете между редовете и да разбира неизказаното; представлява силата на яснотата и на умението да разпознаваме модели.

Днес той идва да ни предизвика да излезем от състоянието на отрицание и да си признаем истината за ситуацията, в която се намираме. Самозалъгването няма да случи онова, което желаем, докато отказваме да видим нещата такива, каквито са. Истината може да боли, но ще ни освободи да забележим даровете, които ни очакват. Това е момент на истинска сила. Провидецът ни предлага медицината си. Когато сме готови, нека предадем представите си на Духа и да помолим да ни се разкрие истината – независимо на каква цена. Веднъж щом го направим, очите ни ще се отворят и ще получим голям дар.

Петък

Небесното сърце

Небесното сърце е силата на любовта, направила възможно цялото сътворение. Същата тази сила е в нас, когато творим автентично, когато придаваме форма на неоформеното или проявяваме идеите и вдъхновението си наяве. Тази първична мощ не познава добро или зло; на нас се пада да предоставим чистите си намерения, които ще я насочат към проявление. Небесното сърце ни помага да призовем красота от невидимия свят и да я внесем в материалния.

Днес то ни напомня свещено познание: ние сме проводници на първичната съзидателна енергия. Нека се превъплътим в четката, в платното и в художника, изцяло водени от Небесното сърце. Да поставим ясно и етично намерението си и да позволим на вселената да се погрижи за подробностите.

Събота

Възвръщане на душата

За поредна седмица тази карта навестява подредбата ни – едва шест дни след предишната си поява, тя затвърждава усещането, че текат трансформационни процеси, които е възможно да имат определяща роля в житейския ни път. „Възвръщане на душата“ е практика, която помага да си върнем обратно изгубена частица от себе си – енергия, ентусиазъм, или пък невинност. Най-напред бихме я използвали, за да се възстановим от болезнени преживявания и да изцелим раните от детството си. По-натам се научаваме да практикуваме с цел да се върнем към естествената си природа – онази наша същност, която никога не е напускала Райската градина, която все още разговаря с реките, дървета и Бог. Когато се завърнем в Рая, ние отново ставаме цели.

Днес тази карта идва да ни запита отново: кога сме направили компромис с онова, в което истински вярваме, за да бъдем обичани или приети от някого? Да си припомним времето назад и да открием момента или моментите, в които се е случило това. И да си дадем обет никога повече да не правим компромис с цялостта си. С какво сме се съгласили в името на любовта, съзнавайки, че то всъщност е грешно? Нека го поправим в този момент.

Неделя

Царевицата

Царевицата е символ на препитанието ни и осезаемото изобилие, на материално благополучие в света на формата, от което черпим усещане за стабилност. Тя ни казва, че има повече от достатъчно.

Посяли сме чудно поле от мечти и сме работили усилено по него. Продължавали сме дори в мигове на изгубена надежда. Днес духът на Царевицата идва да уважи усилията ни и да ни донесе изобилна реколта. Сега е време да пожънем наградата за усилията и вярата си, независимо дали тази награда е финансова или сe изразява в нематериално благоденствие. Появата на този символ е благословия. Нека си спомним да споделим даровете му с близките и със света.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

26 април - 2 май 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Свидетелят

Свидетелят наблюдава, без да се впуска в никакво действие. Като развиваме вътрешна неподвижност, ние можем да преценим всяка ситуация от по-висша перспектива и да взимаме по-добри решения. Когато присъстваме за приятел в затруднение от мястото на своята неподвижност, тогава сме способни истински да го изслушаме и да дадем по-добър съвет. Понякога може да сме така застинали, че да служим като огледало за другия. Тогава чрез нашето присъствие той открива свои собствени отговори.

Поканата към нас тази седмица е да си признаем своите предубеждения, идеи и чувства спрямо ситуацията, в която се намираме, но да устоим на порива да променяме което и да е от тях. Да не изпадаме в опити да контролираме средата. Вместо това, да поемем дълбоко дъх и да се свържем с радостта, че не трябва да се преструваме. И да създадем пространство, в което светът да продължи да се върти от само себе си.

Понеделник

Ловецът

Преди зората на земеделието предците ни са ловували в горите, за да изхранват рода си. Ловецът никога не взима повече от нужното за оцеляването на селото и често това е само едно създание – „добрият улов“. Той е умел следотърсач, който знае коя пътека ще го доведе до успех.

Днес той ни кани да се опрем на собствените си умения, за да прекосим гъстата гора, в която се намираме, и да достигнем целта си. Трябва да следваме знаците, оставени ни от Духа, за да спечелим наградата си, която вече е подготвена за нас и ни очаква. Да оставим картите, начертани от други – те няма да са ни верен водач. Вместо това, нека станем свои собствени картографи, да открием вътрешния си компас и да използваме всичките си сетива – включително здравия си разум.

Вторник

Събирачът

Преди да започнем да култивираме зърно, сме събирали даровете на дивата природа. Събирачът открива изобилие от семена, ядки, горски плодове и диви зелени растения там, където обикновеният човек вижда безплодна земя. Събирачът е онзи, който осигурява препитанието ни, като събира корени и зеленчуци за дългата зима, когато дивечът е оскъден. Той не се презапасява, а се доверява на богатството на природата.

В днешния ден нека погледнем ресурсите, с които вече разполагаме. Това е време на изобилие. Всичко около нас е узряло и е готово за прибиране на реколтата. Да прогоним усещанията за оскъдица, които ограничават изборите ни и оцветяват съдбата ни. Да подготвим зимнината си, като започнем от ниско висящите плодове, които са навсякъде около нас.

Сряда

Пътят на красотата

Пътят на красотата е едновременно път, по който вървим, и ежедневна практика. Пътят е да избираме да възприемаме само красотата пред нас, зад нас и навсякъде около нас, докато минаваме през живота си. Практиката е да предприемаме действия, с които да внасяме красота във всяка ситуация, в която се намираме. Когато нещата загрубеят, ние внасяме честност и мир в трудния сблъсък. Когато всички останали възприемат само мрак, ние посочваме светлината и помагаме да се разкрият скритите съкровища.

Нека спрем да се мъчим да поправим отношения, които намираме за счупени. Да осъзнаем, че нещата са точно такива, каквито имат нужда да бъдат в този момент, и да признаем красотата в това. Когато разбираме тази истина, ще можем да привлечем промяната, която желаем. Нека не се въвличаме в клюки за тъмните страни и недостатъците на другите. Да внимаваме да не ни съблазни повърхностната красота на проект или връзка, с които си играем, освен ако не сме съгласни да платим за това на по-късен етап.

Четвъртък

Долният свят

Долният свят съдържа скритите съкровища на човечеството. Това е пространство на богат и плодороден мрак, където можем да открием отхвърлените части от себе си и изоставените аспекти на психето си. Долният свят е мястото на нашите предци, където намираме даровете и уроците на миналото; това е царството на колективното несъзнавано. Тук можем да срещнем своите демони и да ги преобразуваме в чиста енергия, в източник на лична сила.

Време е да изровим скритите си съкровища. Нека не се смаляваме, за да се харесаме на другите и да ни приемат. Да извадим скъпоценните камъни, които държим в сърцето си – скрити дори и от нас самите. Дошло е време да уважим миналото си и да преобразуваме живота си в героично приключение. Докато пътуваме из Долния свят, ще ни бъдат предложени всички дарове на предците ни. Техните борби – болката им, начинът им на живот и смъртта им – ще се превърнат в благословии.

Петък

Тъпанът

Ритъмът на тъпана ни настройва към туптящото сърце на вселената. Неговата дървена рамка ни свързва с дърветата и ни помага да пътуваме до Долния свят през корените им и до Горния през клоните. Кожата на тъпана дарява шамана със силите на животинското царство. Удрянето на тъпана призовава силата на гръмотевицата и тътена на земетресението. Тъпанът ни въвежда в състояние на транс, където се случват целение и пророчества.

Днес той ни показва, че пътуваме с ритъма на чужд тъпан. Време е да признаем, че не се вписваме в калъп, роля или отношения, които не са в тон с нас. Да намерим своя ритъм; да откликнем на пулса на тъпана, дори да го чуваме съвсем тихо. Цената, която ще платим за отлагането, се повишава с всеки изминал ден. Сега е моментът да продължим напред.

Събота

Заклинателят

Той е източникът на тъмните сили. Заклинателят изобразява разрушителния аспект на човешкото психе и егоцентричното поведение, което наранява другите. Той символизира подсъзнателните вярвания и идеи, които подклаждат разделение, противоречия и недоимък.

Ако напоследък изпитваме неразположение, нека проверим: дали може да е от осъзнаването за недостатъците на собствения ни характер и за болката, която причиняваме на хората около себе си, когато сме се отдалечили от същността си? Днес ни е нужно пълно себеприемане. Важно е да се помирим с по-тъмните аспекти на природата си, за да не се държим безотговорно и да причиним още беди на себе си и на близките си. Сега е моментът да поемем отговорност за думите и делата си. Когато посрещнем енергията на Заклинателя със смирение, тази разрушителна сила се превръща в благословия, която можем да ползваме в служба на най-висши цели. Може би е време да се разплатим за стореното. Нека го направим. Това ще ни освободи от сенките и ще ни позволи да вървим в Светлината.

Неделя

Възвръщане на душата

„Възвръщане на душата“ е практика, която помага да си върнем обратно изгубена частица от себе си – енергия, ентусиазъм, или пък невинност. Най-напред бихме я използвали, за да се възстановим от болезнени преживявания и да изцелим раните от детството си. По-натам се научаваме да практикуваме с цел да се върнем към естествената си природа – онази наша същност, която никога не е напускала Райската градина, която все още разговаря с реките, дървета и Бог. Когато се завърнем в Рая, ние отново ставаме цели.

Днес тази карта идва да ни запита: кога сме направили компромис с онова, в което истински вярваме, за да бъдем обичани или приети от някого? Да си припомним времето назад и да открием момента или моментите, в които се е случило това. И да си дадем обет никога повече да не правим компромис с цялостта си. С какво сме се съгласили в името на любовта, съзнавайки, че то всъщност е грешно? Нека го поправим в този момент.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

19-25 април 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Укротяване на вятъра

Перото, използвано за опушване в пречистващи церемонии, ни напомня за свещеното задължение, което поемаме към живота си. Това е символът на съзнателното привнасяне на духовното към материалното, изпълването на света с благоговение и признание към по-висшите нива на съществуване, които одушевяват и въздействат на всичко. Перото е символично напомняне да влизаме умишлено в партньорство с Великия дух и да съ-творяваме за най-висшето благо на всички.

И тази седмица продължаваме да се къпем във възможности да прочистим всякакви недоразумения на миналото. Да проветрим след разногласията и да позволим на другите да споделят тяхната версия за нещата. Призовани сме да бъдем добри слушатели. Не е време да сме прави. Време е ние да разберем, вместо да бъдем разбрани. Само добро ще произлезе от това въздържание на езика и перото. Нека си дадем възможност да се изненадаме приятно от развоя на нещата, когато зачетем стойността на всички участници.

Понеделник

Повелителят на времето

За пореден път тази карта влиза в подредбата ни и явно посланието ѝ е от съществено значение за периода, през който преминаваме. Времето е концепция на човешкия ум, чрез която житейските събития изглеждат, като че следват права линия от минало към бъдеще. Това обаче е илюзия. Времето следва свои си модели и фрактали, понякога сякаш се върти в кръг, а друг път лети право напред като стрела. Хората виждаме времето като тиктакащ часовник и този образ ни напомня, че разполагаме с ограничено количество от него в рамките на един живот – сякаш е форма на валута. Във всеки един момент можем да го видим в пълния му, безкраен потенциал: едновременно необятен и всеобхватен, или пък свит и ограничен. Всичко зависи от перспективата.

В днешния ден символът на Времето ни показва как понякога изглежда, като че времето ни изтича. Тревожим се, че няма да получим това, което желаем или от което се нуждаем. Всичко се затлачва като препречена от скършени клони река. Това обаче е само в ума ни. Времето се разширява и свива според способността ни да оставаме съзнателни и наблюдателни. Напълно потопени в нашето „сега“, ред е да освободим историите на миналото си. И също така е ред да се освободим от нуждата да знаем подробности за бъдещето. Всичкото богатство на света магически се разкрива пред нас, когато останем отпуснати и присъстващи за онова, което е точно пред нас – и за нищо друго. Тогава осъзнаваме, че разполагаме с всичкото време на света – за нас то никога няма да свърши.

Вторник

Дрънкалката

Дрънкалката призовава духовете и отнася молитвите на шамана до четирите посоки на света. Тялото ѝ е като Земята, която се върти по остта си. С помощта на дрънкалка лечителката вгражда желаната съдба в бъдещето си, като завършва с молитва: „Велик Дух, нека бъде волята ти!“. Тя ни кани да се молим за цялата Земя, не само за личните си нужди. Когато молитвите ни са за добруването на всичко живо, онова, от което се нуждаем, неизбежно достига до нас.

Появата на дрънкалката днес ни напомня, че искаме да чуем Бог, докато шепне, не когато крещи. Онова, което се опитваме да моделираме по свой вкус и желание, е точно пред очите ни. Нека не въртим света в своя собствена полза. Получаваме в дар божествени инструменти, които трябва да бъдат използвани в услуга на божественото.

Сряда

Светкавица

Страховитото електрическо освобождаване на мълнията прорязва небето и удря земята, придружено от могъщия тътен на гръмотевицата. Този феномен има положителен аспект – светлината озарява земята и психето. Но има и разрушителна страна – мълнията може да изгори и дори да убие, ако е твърде мощна.

В днешния ден силите на небесния свят вливат обединените си енергии, за да запалят в нас ново вдъхновение. Да позволим на този божествен дар на пробуждането да пусне корени в цялото ни същество и да се насладим на обновено усещане за яснота, страст и откровение.

Четвъртък

Ягуарът

Ягуарът е защитник на всичко живо в Амазония и във времена на страх ни носи кураж и увереност. Той стои на върха на хранителната верига и никога не става нечия плячка. Надарен с изключителна хитрост и ловкост, той проследява плячката си от разстояние, без да бъде чут или видян. Придвижва се грациозно през джунглата, наслаждавайки се на изобилието ѝ, безстрашен и с лекота. Ягуарът познава пътищата отвъд смъртта и е майстор на сенките, умело танцуващ между светлото и тъмното, деня и нощта.

Днес той ни призовава да изследваме пространството отвъд стените, които ни ограничават; да излезем от обичайната си рутина и да разширим границите си. Носи ни покана от собственото ни бъдеще да проучим непознатото, да се впуснем в мистериозното и в тъмните местенца, които не сме пожелавали да разгледаме досега. Да се освободим от предпазливостта си – и да се доверим, че инстинктът на Ягуара ще ни служи вярно.

Петък

Древните

Древните са някогашните шамани, които са победили смъртта и са се изплъзнали от оковите на времето. Някога населявали земята също като нас, от плът и кръв, днес те пребивават в безкрайността и могат да ни напътстват, след като кажем „да“ на призванието си – готови да ни помогнат да достигнем пълно проявление на способностите си.

Днес те ни канят да погледнем към бъдещето и да се включим в зараждането на нова съдба за Земята. Да потърсим видение какви ще бъдем след десет хиляди години. Ако приемем поканата, ще привлечем голяма сила и благословии, които ще ни позволят да изковем собствената си съдба. Нека без колебание да отхапем повече, отколкото можем да преглътнем, тъй като в този момент разполагаме с неограничени духовни ресурси.

Събота

Луната

В течение на 28 дни луната се придвижва равномерно от мрак към светлина и после обратно. Този небесен феномен има мощно въздействие върху човешката психика. Предоставя ни увереността, че отвъд периоди на празнота и тъмнина ни очаква светлина, за да се преродим в нов етап от живота си. Напомня за традиционна африканска молитва към луната: „Нека животът ни бъде обновен, също както се обновява твоят.“ Луната също така силно влияние върху прилива и отлива на водите на Земята. Същата тази сила на свой ред повлиява човешките чувства и емоции и отразява тяхното надигане от или оттегляне в несъзнаваното.

Луната прекарва същото време в тъмнината, колкото и в светлината – и днес идва да ни напомни за това равновесие. Дали не сме били твърде фокусирани над външни постижения, продуктивност или социални ангажименти? Или пък сме прекарвали твърде дълго време, скрити от външния свят, без желание да участваме в него или да си покажем носа навън. Нека медитираме над значимостта на лунния цикъл и да му позволим полека да ни води навън от бездънните дълбини. Да се върнем към света на външното изразяване и свързване с другите. И да му позволим да ни помогне да създадем време за себе си, своите чувства и основните си човешки и духовни потребности.

Неделя

Долният свят

Долният свят съдържа скритите съкровища на човечеството. Това е пространство на богат и плодороден мрак, където можем да открием отхвърлените части от себе си и изоставените аспекти на психето си. Долният свят е мястото на нашите предци, където намираме даровете и уроците на миналото; това е царството на колективното несъзнавано. Тук можем да срещнем своите демони и да ги преобразуваме в чиста енергия, в източник на лична сила.

Днес идва ред да се запитаме: дали не сме от онези хора, които не обичат да гледат назад? Нашето собствено минало зове да бъде признато, изслушано и прието. Единственият начин да се освободим от блатото, в което сме затънали, е да почетем всичко, което се е случило в живота ни, да поразмишляваме над усвоените уроци и да продължим напред. Ако станем свидетели на миналото си и приемем уроците му, то ще спре да ни преследва. И докато приемаме даровете му, ще си върнем липсваща частица от душата ни.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

12-18 април 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Търсене на видение

В процеса на търсене на видение ние се изправяме пред страховете си, приемаме смъртността си и после се срещаме очи в очи с Духа. Когато се чувстваме в застой, търсенето на видение ни дава възможност да видим живота си с голяма яснота. Осъзнаваме недостатъците си, потенциала си и възможностите, които ни предлага животът в този момент. Продължаваме търсенето, докато намерим ключа за неотваряна досега врата или докато напишем нова глава в книгата на живота си. В тази седмица сме поканени да намерим нужната ни яснота, като прекараме време насаме сред природата. Ако живеем в град, да се разходим из парка. Ако сме в провинцията, нека прекараме време навън в съзерцание. Да станем от дивана, да се махнем от бюрото, да излезем навън! Духът помага на онези, които си помагат сами, така че нека заявим намерението си и да помолим природата за видение, което да ни поведе напред в живота.

Понеделник

Спиралата

От галактиките в космоса до миниатюрните раковини на брега, спиралата се появява навсякъде в естествения свят. Формата ѝ на навита змия се използва от най-древни времена като средство за растеж и трансформация. Спиралата е водач за навлизане дълбоко в съзнанието и в непознатото, и за последващо разширяване чак до небесата. Ключово е да се оставим напълно на това пътуване, докато остарялата парадигма се разтвори в дълбините на психето и енергията ѝ бъде освободена, за да даде живот на нова реалност. Посланието ѝ днес е, че за да се обновим, трябва да свалим старата си кожа. Ние вече сме го направили, затова нека спрем да човъркаме в старото, а вместо това да приветстваме нежната нова кожа, която вече започва да расте. Да се отървем от навика да работим над несъвършенствата си през цялото време и да оставим природата да си върши нейните дела. Новата кожа може да ни се струва уязвима и това да ни плаши понякога. В такива моменти нека се доверим на медицината на спиралата, докато ни води по пътя на обновлението.

Вторник

Гарванът

Гарванът е пазител на универсалния закон – законът на истината. Той ни учи да живеем онова, което говорим, да намираме съответствие между това за какви се представяме и онова, което вътре в себе си знаем, че сме. Това пернато създание настоява да изричаме истинни думи, да създаваме истината, вместо да я търсим и да внасяме истина във всяка ситуация, в която се намираме. Да бъдем верни на думата си! Гарванът пристига точно когато сме успели да убедим себе си, че делата ни са правилни и оправдани. И доколкото това може да е вярно в света на относителната истина, в по-висшия свят на абсолютната истина не е така. Да се вгледаме дълбоко в сърцето си и да останем бдителни, за да не се самоубедим в нещо, което не е дълбоко истинно за нас или може би не е най-висшата истина. Нека не се съблазняваме от илюзии.

Сряда

Свидетелят

Свидетелят наблюдава, без да се впуска в никакво действие. Като развиваме вътрешна неподвижност, ние можем да преценим всяка ситуация от по-висша перспектива и да взимаме по-добри решения. Когато присъстваме за приятел в затруднение от мястото на своята неподвижност, тогава сме способни истински да го изслушаме и да дадем по-добър съвет. Понякога може да сме така застинали, че да служим като огледало за другия. Тогава чрез нашето присъствие той открива свои собствени отговори. Поканата днес е да си признаем своите предубеждения, идеи и чувства спрямо ситуацията, в която се намираме, но да устоим на порива да променяме което и да е от тях. Да не изпадаме в опити да контролираме средата. Вместо това, да поемем дълбоко дъх и да се свържем с радостта, че не трябва да се преструваме. И да създадем пространство, в което светът да продължи да се върти от само себе си.

Четвъртък

Укротяване на вятъра

Перото, използвано за опушване в пречистващи церемонии, ни напомня за свещеното задължение, което поемаме към живота си. Това е символът на съзнателното привнасяне на духовното към материалното, изпълването на света с благоговение и признание към по-висшите нива на съществуване, които одушевяват и въздействат на всичко. Перото е символично напомняне да влизаме умишлено в партньорство с Великия дух и да съ-творяваме за най-висшето благо на всички. Дошло е време да прочистим всякакви недоразумения. Да проветрим след разногласията и да позволим на другите да споделят тяхната версия за нещата. Призовани сме да бъдем добри слушатели. Не е време да сме прави. Време е ние да разберем, вместо да бъдем разбрани. Само добро ще произлезе от това въздържание на езика и молива. Нека си дадем възможност да се изненадаме приятно от развоя на нещата, когато зачетем стойността на всички страни.

Петък

Повелителят на времето

Времето е концепция на човешкия ум, чрез която житейските събития изглеждат, като че следват права линия от минало към бъдеще. Това обаче е илюзия. Времето следва свои си модели и фрактали, понякога сякаш се върти в кръг, а друг път лети право напред като стрела. Хората виждаме времето като тиктакащ часовник и този образ ни напомня, че разполагаме с ограничено количество от него в рамките на един живот – сякаш е форма на валута. Във всеки един момент можем да го видим в пълния му, безкраен потенциал: едновременно необятен и всеобхватен, или пък свит и ограничен. Всичко зависи от перспективата. В днешния ден символът на Времето ни показва как понякога изглежда, като че времето ни изтича. Тревожим се, че няма да получим това, което желаем или от което се нуждаем. Всичко се затлачва като препречена от скършени клони река. Това обаче е само в ума ни. Времето се разширява и свива според способността ни да оставаме съзнателни и наблюдателни. Напълно потопени в нашето „сега“, ред е да освободим историите на миналото си. И също така е ред да се освободим от нуждата да знаем подробности за бъдещето. Всичкото богатство на света магически се разкрива пред нас, когато останем отпуснати и присъстващи за онова, което е точно пред нас – и за нищо друго. Тогава осъзнаваме, че разполагаме с всичкото време на света – за нас то никога няма да свърши.

Събота

Поток

Съществува естествен ход на събитията в света. Можем да го наблюдаваме в приливите и отливите на океани и реки, които се надигат към земята и отстъпват към морето. Символът на Потока представлява естественото и безусилно движение към определена цел. Той ни напомня за умението грациозно да заобикаляме препятствията, да позволяваме, вместо да управляваме. Когато потокът ни идва на гости, това е знак че намеренията ни са се задвижили. Сега е моментът да позволим на природата да си свърши работата. Призовани сме към безусилно движение и следване на пътя на най-малкото съпротивление. Все едно да сме вътре в музиката, да се носим свободно в партньорство. Да си представим творец, който създава произведението си, като черпи вдъхновение от дъното на душата си и го претворява наяве без усилие. Призовани сме да бъдем като реката, съзнавайки че изпълняването на съдбата ни е гарантирано. И да се насладим на пътуването.

Неделя

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце. Днешният ден ни зове да направим голяма, смела крачка и да напуснем отъпканата пътека. Небето и Земята встъпват в съюз, за да ни подкрепят в това начинание. Нека не се размотаваме, за да не изпуснем момента! Време е да отплаваме в неизследвани води. Нека се погрижим както за курса си на тази земя, така и за пътуването си сред звездите.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

5-11 април 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Възвръщане на душата

„Възвръщане на душата“ е практика, която помага да си върнем обратно изгубена частица от себе си – енергия, ентусиазъм, или пък невинност. Най-напред бихме я използвали, за да се възстановим от болезнени преживявания и да изцелим раните от детството си. По-натам се научаваме да практикуваме с цел да се върнем към естествената си природа – онази наша същност, която никога не е напускала Райската градина, която все още разговаря с реките, дървета и Бог. Когато се завърнем в Рая, ние отново ставаме цели. Тази седмица осъзнаваме, че вече не сме разпокъсани; ние сме едно с Творението. Изцелили сме причината за болката, която изпитваме, така че не е нужно да продължаваме да тънем в размисли за нея. Наистина, така е! Ако все още кръжим над стара рана, нека си потърсим нов летателен маршрут. Да не се разсейваме с дребните неща, които вече сме овладели. Вместо това, да поемем към голямата цел – пътуването ни обратно към Рая.

Понеделник

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце. Тази карта ни кани в днешния ден да проверим дали не сме надраснали ситуацията, в която се намираме – това би ни поставило в риск да се изгубим в собствения си двор. Нека излезем от зоната си на комфорт. Да откликнем на зова, докато е още нежен шепот. Дори и гората да ни се струва гъста и непроходима, да пристъпим навътре и да позволим на природата да води стъпките ни през тъмнината, докато стигнем до целта си. И да помним, че когато не знаем къде отиваме, всяка пътека ще ни отведе до подходящото за нас място.

Вторник

Ловецът

Преди зората на земеделието предците ни са ловували в горите, за да изхранват рода си. Ловецът никога не взима повече от нужното за оцеляването на селото и често това е само едно създание – „добрият улов“. Той е умел следотърсач, който знае коя пътека ще го доведе до успех. Днес той ни кани да се опрем на собствените си умения, за да прекосим гъстата гора, в която се намираме, и да достигнем целта си. Трябва да следваме знаците, оставени ни от Духа, за да спечелим наградата си, която вече е подготвена за нас и ни очаква. Да оставим картите, начертани от други – те няма да са ни верен водач. Вместо това, нека станем свои собствени картографи, да открием вътрешния си компас и да използваме всичките си сетива – включително здравия си разум.

Сряда

Ягуар

Ягуарът е защитник на всичко живо в Амазония и във времена на страх ни носи кураж и увереност. Той стои на върха на хранителната верига и никога не става нечия плячка. Надарен с изключителна хитрост и ловкост, той проследява плячката си от разстояние, без да бъде чут или видян. Придвижва се грациозно през джунглата, наслаждавайки се на изобилието ѝ, безстрашен и с лекота. Ягуарът познава пътищата отвъд смъртта и е майстор на сенките, умело танцуващ между светлото и тъмното, деня и нощта. Днес той идва при нас да ни запита: Какво в живота ни има нужда да остане в миналото? Какво си носим със себе си вече твърде дълго – а то е готово да бъде освободено веднъж завинаги? Медицината на ягуара е на наше разположение да изцели страха ни, за да го пуснем да си иде. Време е да излезем от сенките и да сложим край на тъмните игри, които може би несъзнателно сме се съгласили да играем. Нека призовем Ягуара да ни освободи от оковите на токсични взаимоотношения и да ни възвърне естествения инстинкт да разпознаваме подходящите за нас хора и обстоятелства.

Четвъртък

Магьосникът

Той е източникът на тъмните сили. Магьосникът изобразява разрушителния аспект на човешкото психе и егоцентричното поведение, което наранява другите. Той символизира подсъзнателните вярвания и идеи, които подклаждат разделение, противоречия и недоимък. Ако напоследък изпитваме неразположение, нека проверим: дали може да е от осъзнаването за недостатъците на собствения ни характер и за болката, която причиняваме на хората около себе си, когато сме се отдалечили от същността си? Днес ни е нужно пълно себеприемане. Важно е да се помирим с по-тъмните аспекти на природата си, за да не се държим безотговорно и да причиним още беди на себе си и на близките си. Сега е моментът да поемем отговорност за думите и делата си. Когато посрещнем енергията на Магьосника със смирение, тази разрушителна сила се превръща в благословия, която можем да ползваме в служба на най-висши цели. Може би е време да се разплатим за стореното. Нека го направим. Това ще ни освободи от сенките и ще ни позволи да вървим в Светлината.

Петък

Вятър

Символът на Вятъра олицетворява елемента Въздух. Той владее комуникациите, мисълта, песента и вдъхновението. Освен това носи и промяна – както в положителна, така и в отрицателна посока. Вятърът духа от всяка от четирите посоки на света и носи съответстващите ѝ качества:
– Юг: носи ново усещане за доверие и ни помага полека да започнем да се освобождаваме от навици и аспекти от себе си, които вече не са ни нужни;
– Запад: зове ни към повече самонаблюдение, към стремеж за взимане на окончателни решения, към освобождаване от привързаности и прищевки на егото;
– Север: идва да ни донесе мъдрост и сила;
– Изток: носи яснота в приникновенията и в целите ни.
Накъдето и да духа вятърът за нас, посланието, което ни шепне или крещи, е предизвикателство за нас. Може да ни е нужен кураж в началото, за да се обърнем с лице към него, но ако го направим и приемем уроците, които ни носи, ще тържествуваме. Когато вятърът ни предложи медицината си, това е покана да разпознаем ценността на хаоса. Ураганите носят необходимия хаос, за да изчистят въздуха и да разнесат семената на растенията, за да могат те да пуснат корени на нови места. Точно сега може да изглежда, като че светът ни е с главата надолу, но това е временна буря, която ще отмине. Може би нещо се е счупило в общуването ни с някого или множеството задачи в списъка ни заплашват да ни затрупат до пълно объркване. Лекарството е да опростим, да забавим, да променим леко курса, ако е нужно, и да изчакаме бурята да почисти наоколо. Нека се отпуснем в знанието, че всички бури носят големи подаръци, ако успеем да останем неутрални, докато бушуват. Повече яснота и големи облаги ни очакват след това. Нека помним: и това ще мине.

Събота

Повелителят на времето

Времето е концепция на човешкия ум, чрез която житейските събития изглеждат, като че следват права линия от минало към бъдеще. Това обаче е илюзия. Времето следва свои си модели и фрактали, понякога сякаш се върти в кръг, а друг път лети право напред като стрела. Хората виждаме времето като тиктакащ часовник и този образ ни напомня, че разполагаме с ограничено количество от него в рамките на един живот – сякаш е форма на валута. Във всеки един момент можем да го видим в пълния му, безкраен потенциал: едновременно необятен и всеобхватен, или пък свит и ограничен. Всичко зависи от перспективата. В днешния ден символът на Времето ни показва как понякога изглежда, като че времето ни изтича. Тревожим се, че няма да получим това, което желаем или от което се нуждаем. Всичко се затлачва като препречена от скършени клони река. Това обаче е само в ума ни. Времето се разширява и свива според способността ни да оставаме съзнателни и наблюдателни. Напълно потопени в нашето „сега“, ред е да освободим историите на миналото си. И също така е ред да се освободим от нуждата да знаем подробности за бъдещето. Всичкото богатство на света магически се разкрива пред нас, когато останем отпуснати и присъстващи за онова, което е точно пред нас – и за нищо друго. Тогава осъзнаваме, че разполагаме с всичкото време на света – за нас то никога няма да свърши.

Неделя

Дървото на живота

Дървото на живота е свещен символ на коренните американци. Дълбоките му корени достигат до долния свят – несъзнаваното, докато клоните му се протягат към небесата – източник на съдбата ни. За да сме цялостни в житейския си път, важно е да имаме дълбоки корени и дълги клони. Високо дърво с къси корени пада при първия повей на вятъра, но дървото с дълбоки коренища ще преживее всяка буря. Днес този символ идва да ни запита: Какви хранителни вещества е нужно да добавим към почвата си, за да растем здрави и силни? Семето на дъба няма да покълне на безплодна земя или без светлината на слънцето. Какви мечти желаем да пробудим, за да творим съзнателно съдбата си? Да помислим как бихме искали да разцъфтим, какви плодове да добием и къде желаем да посеем новите си семена. Нека бъдем съзнателни творци на живота и света си!

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

29 март - 4 април 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Андийският кръст

Чаканата изобразява космологията на шамана. Тя съдържа четирите посоки на света, горния и долния свят и стъпките за достигане на тези светове. Дупката в средата е портал за пътуване между измеренията, ухото на иглата, през което можем да преминем, за да изпитаме състояния на повишена осъзнатост и мъдрост и да се освободим от линейното време. След като ни навести през миналия четвъртък, днес този символ идва в подредбата ни, този път като обобщение на цялата седмица, за да ознаменува началото на велико пътешествие. Време е да вдигнем поглед от битовото ежедневие към онова, което досега ни се е струвало извън обхват. Нека позволим на нова мъдрост да ни води и да не се опитваме да осмислим всичко, преди да откликнем със звучно „да“.

Понеделник

Дивата жена

Всяко голямо начало идва с освобождаване от ограниченията – и още в първия ден на седмицата получаваме покана да го направим. Когато дивата жена танцува в деня ни, тя ни напомня за същината на автентичността и свободата. Снела одеждите на социални обусловености и културни норми, тя поставя огледало пред нашата собствена същност – есенцията на това, което сме и което ни е предопределено да бъдем. Дивата жена ни напомня за яркия светлик във всеки от нас, който помръква под ограниченията, наложени ни от очакванията на обществото. Кани ни да си спомним, че за да присъстваме напълно в живота си, трябва да свалим покривалото от светлика и да му позволим да сияе, независимо от последствията, които витаят в представите ни. Днес тя зове истинското ни „аз“ да се свърже със света. Показва ни, че отколешна наша мечта започва да пуска корени и копнее да бъде изразена. Нашата автентична същност не би могла да се впише в рамка – тя има нужда от свободата да сияе ярко. Време е да съберем кураж и да пристъпим на светло. Дивата жена ни казва: „Свети ярко, танцувай страстно, бъди себе си и позволи на Духа да реши какво ще стане“. След време ще сме благодарни, че сме я послушали.

Вторник

Койотът

Койотът е символ на свещения хитрец, онзи, който ни предоставя възможности за израстване и разбиране, като се грижи нещата да не следват нашия план. Той носи енергията на божествена заблуда, за да ни освободи от оковите на онова, което не ни служи. Понякога изглежда, като че ще получим всичко, което желаем, само за да открием, че Койотът ни е донесъл точно обратното на онова, на което сме се надявали. Уроците на Койота в началото може да ни се сторят объркващи, но всъщност са свещени и винаги за наше добро. Дали не сме съблазнени от неща, които си мислим, че желаем? Възможно ли е повърхностни, бляскави страни на амбицията ни да ни водят в този момент? Може би чувстваме, че за да получим желаното, трябва да правим компромиси със себе си, да контролираме другите или да манипулираме обстоятелствата, за да се уверим, че целта ни е постигната? Койотът вие в сенките, за да ни напомни, че този урок може да се окаже доста болезнен за научаване. Нека днес се пазим от плитчините. Някой може да се представя за дълбок, но това не означава, че е такъв, независимо колко съблазнителни са чертите му на повърхността и колко прекрасен и бляскав изглежда. Нищо от този блясък няма да излезе злато, колкото и да ни се иска да е другояче.

Сряда

Спиралата

От галактиките в космоса до миниатюрните раковини на брега, спиралата се появява навсякъде в естествения свят. Формата ѝ на навита змия се използва от най-древни времена като средство за растеж и трансформация. Днес тя ознаменува спускане към дълбините и прераждане. Нека не допускаме нищо да ни отклони от този процес – времето е подходящо и природните сили ни подкрепят в това начинание. С помощта на камъчета, клонки или вълна да изградим на земята спирала, достатъчно голяма, че да минем през нея с поне три завъртания. Да влезем бавно и да извървим кротко пътя до центъра. Когато го достигнем, да предадем на земята чувствата или ситуациите, които вече не желаем в живота си. И докато се връщаме обратно по същия път, да се усетим презаредени за предстоящото ни пътуване.

Четвъртък

Магия

Този символ представлява неограничения интелект на Духа, който съставя тъканта на вселената. Ние преживяваме проявленията на тази магия под формата на синхроничности или значими съвпадения и случайности. В днешния ден нека се запитаме дали не сме позабравили, че живеем в свят, наситен с магия. Може би сме станали цинични и мислим, че трябва да изградим живота си съвсем сами, без чужда помощ. Време е да си спомним връзката си с Източника, защото всеки един от нас е част от историята на света, жива искрица от Духа, живееща за кратко на земята като посланик на светлината. Ако погледнем назад в живота си, ще открием множество случаи, в които действията ни сами по себе си не са предизвиквали неочакваните стечения на обстоятелствата, довели ни до нова връзка, работа или друг съществен аспект от пътя ни. Как да запазим осъзнатост за това? Много просто – ако сме като малките деца и подхраним изумителното си любопитство, отново ще видим магията в пълната ѝ прелест. Нека помним, че магията съществува и е навсякъде около нас.

Петък

Светкавица

Страховитото електрическо освобождаване на мълнията прорязва небето и удря земята, придружено от могъщия тътен на гръмотевицата. Този феномен има положителен аспект – светлината озарява земята и психето. Но има и разрушителна страна – мълнията може да изгори и дори да убие, ако е твърде мощна. В днешния ден силите на небесния свят вливат обединените си енергии, за да запалят в нас ново вдъхновение. Да позволим на този божествен дар на пробуждането да пусне корени в цялото ни същество и да се насладим на обновено усещане за яснота, страст и откровение.

Събота

Бухалът

Бухалът идва при нас като господар на нощта. Той вижда ситуациите около нас с изключителна яснота дори и в най тъмното и разпознава истината, за която другите са слепи. Поканата му към нас е да прегърнем нощта като свой съюзник и с помощта на бухала да потърсим собствената си светлина в най-мрачните мигове от живота си. Той може да ни носи послания от невидимия свят. Отпушва ушите ни, за да чуем гласовете на предците си – да получим от тяхната мъдрост и да я превърнем в своя. Да се огледаме около себе си, да забележим всеки детайл и да обърнем внимание на скритите по пътя ни послания. Да изслушаме с благодарност приятелски думи, показващи ни онова, за което досега сме си затваряли очите. Да огледаме всички фасети на диаманта без ненужни преценки – често тези страни, които не ни допадат, отразяват като огледало онези части от нас, които не желаем да припознаем. Нека не се страхуваме от истината, а да я превърнем в свой водач.

Неделя

Древните

Древните са някогашните шамани, които са победили смъртта и са се изплъзнали от оковите на времето. Някога населявали земята също като нас, от плът и кръв, днес те пребивават в безкрайността и могат да ни напътстват, след като кажем „да“ на призванието си – готови да ни помогнат да достигнем пълно проявление на способностите си. В днешния ден те ни умоляват да преразгледаме поведението и действията си и да се уверим, че произтичат от нашата най-чиста цялостност. Да не простим на предшественик (или на себе си), ни възпрепятства да достигнем свободата, за която копнеем. Нека помним, че това вече не е наша карма. Можем да счупим веригите, които досега са ни приковавали в семейните драми и да се освободим от фамилни проклятия. Да простим на онези, с които имаме нужда да се разделим. И да почетем родните си предци, като запалим свещ за тях тази нощ.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

22-28 март 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Много пътища

Всички пътища водят към Духа. Онова, което вземем с нас, ще предопредели дали пътуването ни ще премине под знака на страдание, на мъдрост, на блаженство или на загуба. Разказват, че преди излитането на „Аполо 11“ имало инспекция на космодрума. Попитали един от служителите там какво работи и той отвърнал: „Чистач съм“. Попитали и негов колега, а той казал: „Помагам да качим човек на луната“. Единият има работа; другият е открил призванието си. Той е част от дело, много по-голямо от него самия. Нека си изберем път със сърце. Тази седмица ни кани да проверим дали не сме надраснали ситуацията, в която се намираме – това би ни поставило в риск да се изгубим в собствения си двор. Нека излезем от зоната си на комфорт. Да откликнем на зова, докато е още нежен шепот. Дори и гората да ни се струва гъста и непроходима, да пристъпим навътре и да позволим на природата да води стъпките ни през тъмнината, докато стигнем до целта си. И да помним, че когато не знаем къде отиваме, всяка пътека ще ни отведе до подходящото за нас място.

Понеделник

Магия

Този символ представлява неограничения интелект на Духа, който съставя тъканта на вселената. Ние преживяваме проявленията на тази магия под формата на синхроничности или значими съвпадения и случайности. В днешния ден нека се запитаме дали не сме позабравили, че живеем в свят, наситен с магия. Може би сме станали цинични и мислим, че трябва да изградим живота си съвсем сами, без чужда помощ. Време е да си спомним връзката си с Източника, защото всеки един от нас е част от историята на света, жива искрица от Духа, живееща за кратко на земята като посланик на светлината. Ако погледнем назад в живота си, ще открием множество случаи, в които действията ни сами по себе си не са предизвиквали неочакваните стечения на обстоятелствата, довели ни до нова връзка, работа или друг съществен аспект от пътя ни. Как да запазим осъзнатост за това? Много просто – ако сме като малките деца и подхраним изумителното си любопитство, отново ще видим магията в пълната ѝ прелест. Нека помним, че магията съществува и е навсякъде около нас.

Вторник

Дивата жена

Когато дивата жена танцува в деня ни, тя ни напомня за същината на автентичността и свободата. Снела одеждите на социални обусловености и културни норми, тя поставя огледало пред нашата собствена същност – есенцията на това, което сме и което ни е предопределено да бъдем. Дивата жена ни напомня за яркия светлик във всеки от нас, който помръква под ограниченията, наложени ни от очакванията на обществото. Кани ни да си спомним, че за да присъстваме напълно в живота си, трябва да свалим покривалото от светлика и да му позволим да сияе, независимо от последствията, които витаят в представите ни. Днес тя зове истинското ни „аз“ да се свърже със света. Показва ни, че отколешна наша мечта започва да пуска корени и копнее да бъде изразена. Нашата автентична същност не би могла да се впише в рамка – тя има нужда от свободата да сияе ярко. Време е да съберем кураж и да пристъпим на светло. Дивата жена ни казва: „Свети ярко, танцувай страстно, бъди себе си и позволи на Духа да реши какво ще стане“. След време ще сме благодарни, че сме я послушали.

Сряда

Гръм

Легендите разказват за велики Гръмотевични същества, които живеят на небето и ни зоват да обърнем внимание, когато нещо голямо предстои да се прояви в света. Те ни предупреждават, когато натрупаното напрежение в дадена ситуация всеки момент ще се отприщи. Присъствието им в подредбата ни днес ни напомня за драматичните житейски събития, които променят всичко. Едновременно изумително и плашещо е, когато удари гръм – и също така е зов за пробуждане, който няма да забравим скоро. Дали имаме усещането за ненужна драма, дебнеща в живота ни? Възможно ли е да сме изтощени от безкрайните разкази на хора, изживяващи се като жертви? А дали не разказваме на себе си сходна история? Време е за обратен завой. Това е предупреждение, че ако останем на този път, ще съжаляваме за изборите си, дори да ни се струват безвредни или познати. Време е да кажем „не“ на драмата – както на собствената си, така и на тази на другите. Да се фокусираме върху решенията, вместо над проблемите. Да гледаме напред, а не назад. Заслужаваме живот без драма.

Четвъртък

Андийският кръст

Чаканата изобразява космологията на шамана. Тя съдържа четирите посоки на света, горния и долния свят и стъпките за достигане на тези светове. Дупката в средата е портал за пътуване между измеренията, ухото на иглата, през което можем да преминем, за да изпитаме състояния на повишена осъзнатост и мъдрост и да се освободим от линейното време. Днес тя ни известява, че времето е отминало и вратата пред нас се е затворила. Сега не е подходящ момент за онзи скок, за който прекомерно дълго сме се подготвяли. По-добре да изчакаме, докато звездите се подредят отново по благоприятен начин. Всяко смело действие сега би ни струвало изключителни усилия. Също толкова важно, като да знаем кога да действаме, е да знаем кога да се оттеглим във вътрешния си покой и да изчакаме по-подходящи времена.

Петък

Ловецът

Преди зората на земеделието предците ни са ловували в горите, за да изхранват рода си. Ловецът никога не взима повече от нужното за оцеляването на селото и често това е само едно създание – „добрият улов“. Той е умел следотърсач, който знае коя пътека ще го доведе до успех. В днешния ден той ни учи да не се задоволяваме с плячка, случайно намерена на пътя – за нас тя може да е отрова. Съветва ни да внимаваме да не станем жертва на собствените си желания и фантазии. Напомня ни да не искаме повече, отколкото ни е нужно, за да не се водим от необуздани амбиции. Не е страшно да се приберем с празни ръце.

Събота

Дъгата

Дъгата символизира седемте стъпки на духовния път, които се проявяват като седемте цвята на чакрите. Тя също така представлява и мост между физическия и духовния свят. В края на живота си ние можем да прекосим моста на дъгата до най-високите небесни измерения. Когато се появи дъга, това е потвърждение, че всичко е наред и че сме в правилни отношения с Духа. Днес тя ни известява, че краят на бурята е близо. Окуражава ни да упорстваме и ни напомня, че е най-тъмно точно преди зазоряване. Нека не губим надежда – събитията всеки момент ще имат благоприятен обрат. Да се ослушаме за предвестници на утрото дори когато нощта е още непрогледна. Но и да не бързаме да празнуваме победата и да сваляме гарда напълно.

Неделя

Поток

След миналата събота, Потокът отново влиза в подредбата ни. Съществува естествен ход на събитията в света. Можем да го наблюдаваме в приливите и отливите на океани и реки, които се надигат към земята и отстъпват към морето. Символът на Потока представлява естественото и безусилно движение към определена цел. Той ни напомня за умението грациозно да заобикаляме препятствията, да позволяваме, вместо да управляваме. Днес сме поканени да не плуваме срещу течението; да се доверим, че в правилния момент мечтите ни ще започнат да се подреждат. Сега обаче е време да се оттеглим, да не блъскаме по заключени врати и да имаме вяра, че препятствията пред нас са за наше добро. Намеренията ни ще се проявят в подходящото време.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

15-21 март 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Царевицата

Царевицата е символ на препитанието ни и осезаемото изобилие, на материално благополучие в света на формата, от което черпим усещане за стабилност. През тази седмица ни се дава възможност да усетим това изобилие в живота си, може би да получим доказателства, които да ни потвърдят, че в материален аспект сме осигурени, че нуждите ни ще бъдат посрещнати. Има повече от достатъчно. Възможно е да пожънем плодовете на усилия, положени в близкото или по-далечно минало, или пък осезаемо да се подобри качеството ни на живот. Каквото и да е, нека си спомним да споделим даровете му с близките и със света.

Понеделник

Светкавица

Още първият ден на седмицата идва с разтърсващ заряд. Както светкавицата раздира тъмното небе с ярка пътека, така и ние получаваме възможност да зърнем за миг пътя пред нас с изключителна яснота и да получим начална скорост по него. Възможно е в живота ни да се появи човек, носител на тази яснота, или пък някой, който да ни подкрепи в стъпките напред. Но черпейки от тази енергия, нека останем бдителни – също като мълния, твърде много от нея може да ни изгори.

Вторник

Медицинското колело

Медицинското колело е свещен обръч, на който са отбелязани четирите посоки на света. То представлява циклите на живота на природата, на живота и всички други цикличности в света ни. Днес получаваме напомняне да не отлагаме повече целението си. Може да ни е трудно да стъпим на този път, но няма по-добър момент да влезем в медицинското колело от настоящия. Има много начини да го направим – нека изберем онзи, който най-много ни съзвучи. Кураж!

Сряда

Слънцето

Слънцето ни дарява с най ярката светлина и позволява на живота да се зароди в Майката Земя. То може да бъде както нежно и стоплящо дните ни, така и изпепеляващо като в разгара на лятото. Днес то ни напомня да проверим дали не раздаваме светлината си твърде щедро. Нощта има равно право да е част от живота ни и също ни носи своите дарове. Нека сме внимателни да не ни заслепи собствената ни светлина, или пък тази на други, и да държим под око сянката си. Да се насладим на успехите през деня, но и да не се страхуваме от смекчаването на светлината привечер.

Четвъртък

Бухалът

В продължение на вчерашната тема, бухалът идва при нас като господар на нощта. Той вижда ситуациите около нас с изключителна яснота дори и в най тъмното и разпознава истината, за която другите са слепи. Поканата му към нас е да прегърнем нощта като свой съюзник и с помощта на бухала да потърсим собствената си светлина в най-мрачните мигове от живота си. Как? Като обърнем внимание на скритите по пътя ни послания; като изслушаме с благодарност приятелски думи, показващи ни онова, за което досега сме си затваряли очите. Нека не се страхуваме от истината, а да я превърнем в своя водач.

Петък

Вода

Водата носи със себе си пречистване, обновяване, раждане и възраждане. Тя ознаменува еволюционно превръщане на старото ни „аз“ в ново „аз“. В този ден е подходящо да се прочистим от нежелани енергии и задържани емоции – по възможност чрез ритуали, включващи вода. Водата освен това е и изпълнена с потенциал за бъдещо проявление – също като в утробата, тя носи в себе си сътворението. Нека днес да се оставим на процеса, който тече в нас и около нас. Дори да не е чистичък и подреден, както може би ни се иска, със сигурност си заслужава.

Събота

Поток

Съществува естествен ход на събитията в света. Можем да го наблюдаваме в приливите и отливите на океани и реки, които се надигат към земята и отстъпват към морето. Символът на Потока представлява естественото и безусилно движение към определена цел. Той ни напомня за умението грациозно да заобикаляме препятствията, да позволяваме, вместо да управляваме. Днес сме поканени да не плуваме срещу течението; да се доверим, че в правилния момент мечтите ни ще започнат да се подреждат. Сега обаче е време да се оттеглим, да не блъскаме по заключени врати и да имаме вяра, че препятствията пред нас са за наше добро. Намеренията ни ще се проявят в подходящото време.

Неделя

Дрънкалката

Дрънкалката призовава духовете и отнася молитвите на шамана до четирите посоки на света. Тя ни кани да се молим за цялата Земя, не само за личните си нужди. Когато молитвите ни са за добруването на всичко живо, онова, от което се нуждаем, неизбежно достига до нас. Появата на дрънкалката днес ни насочва да видим, че онова, което се опитваме да моделираме по свой вкус и желание, е точно пред очите ни. Нека не въртим света в своя собствена полза. Получаваме в дар божествени инструменти, които трябва да бъдат използвани в услуга на божественото.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

8-14 март 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Богинята-майка

След предишните бурни седмици, богати на активни случвания, в тази можем да се отпуснем в прегръдката на богинята-майка и да ѝ позволим тя да се погрижи за нас. Добро време да обърнем внимание както на връзката си със земята, така и на тази с жената, дала ни живот. Ако по някаква причина отношенията ни са затруднени, да дадем на сърцето си разрешение поне мъничко да се отвори за свързване, да протегнем ръка и да видим какво ще последва – без очаквания и без страх. Ако тя вече не е сред живите, да запалим свещ и да си я спомням в силата ѝ. И така да си позволим достъп до себе си в пълнота – в досег с потока на майчината енергия към нас.

Понеделник

Дървото на живота

Още в първия ден на седмицата получаваме съвсем конкретна покана да се свържем с корените си, за да се включим в потока на живота. Да почерпим сили и вдъхновение, които да подкрепят протегнатите ни към небето ръце. Когато сме свързани здраво и с миналото, и с бъдещето си, целият ни свят започва да се променя така, че да ни подкрепи да бъдем себе си.

Вторник

Неподвижност

Все още осмислящи вчерашните откровения, днес е ред да седнем притихнали и неподвижни, да осъзнаем измеренията на процеса през който току-що сме преминали и да останем в съзерцание на хоризонта, който се разкрива пред нас. Какви пътища ще се родят от него? Само времето ще покаже.

Сряда

Дъждоносецът

След последните дни на свързване и тишина, възможно е днес да се надигнат дълбоко заровени емоции и дори да изглежда, като че ще ни потопят. Тази карта ни кани да им позволим да изтекат през нас свободно, да ги изплачем, да ги изразим – с думи, рисунка или песен – и по този начин да отворим пространство в себе си за нови преживявания и ново свързване там, където досега е било заключено.

Четвъртък

Свещената планина

Днес получаваме възможност да се заредим с вдъхновение за дълго време напред. Но за да го получим, нужно е да се изкачим нависоко, максимално близо до източника. Това изкачване обаче се случва в самота и в тишина; то иска от нас да си заделим пространство и време и да му се отдадем напълно. Едва тогава ще ни даде достъп до даровете си. Дали ще е под формата на някаква вглъбена дейност, на танц или медитация – в наши ръце е да изберем. Усилията ни ще бъдат възнаградени.

Петък

Гръм

Днес е възможна рязка смяна на скоростите – след относително тихите, обърнати навътре няколко дни, а може би и в резултат именно на тях, нещо ново нахлува в живота ни. Каквото идва към нас, не е в наша власт да го спрем. По-добре да го погледнем в очите, да го разпознаем и да отворим сърцата си за него. Да му създадем пространство в живота си и да почерпим от даровете, които то несъмнено носи със себе си.

Събота

Повелителят на времето

След вчерашната буря идва и възможност да навлезем в нов етап от живота си. Сякаш лентата на съществуването ни се забързва, завихря ни в буен танц и ни поставя на прага на различна реалност, през която да се движим занапред. В деня на новолунието можем да обърнем внимание и да почувстваме движението на времето – може би то се огъва около нас, когато сме в потока си; може би ни се изплъзва, когато действаме по чужди на същността ни повели; може би спира, когато се изправим очи в очи с нова истина за себе си и живота. Ето шанс да се учим да разпознаваме тези моменти на единение и да правим изборите си, все по-верни на себе си.

Неделя

Дивата жена

Завършваме седмицата с поредна тематична покана – да се свържем издълбоко със себе си, за да освободим съзидателна сила, която често обуздаваме под напора на социални и фамилни порядки. Да се вгледаме в себе си и да потърсим коя наша същност копнее да се прояви в този момент. Нека ѝ дадем правото да съществува поне за мъничко днес – да я нарисуваме, да я претворим в думи или да я изтанцуваме. И да усетим как една част от нас полита нависоко с птиците.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

1-7 март 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Гръм

В седмицата след пълнолунието събитията около нас продължават да се развиват със зашеметяваща скорост. Каквото идва към нас, не е в наша власт да го спрем. По-добре да го погледнем в очите, да го разпознаем и да отворим сърцата си за него. Да му създадем пространство в живота си и да почерпим от даровете, които то несъмнено носи със себе си.

Понеделник

Жертвата

Да жертваме нещо важно за нас, означава да го принесем в дар на по-висша цел. Отказвайки се от него, трансформираме енергията му я насочваме към проявление на другото, избрано от нас в този момент. Ако сме изправени пред подобен избор в живота си, днес е добър момент да го направим – и не със съжаление за онова, което ще пожертваме, а с благодарност за енергията, преживяването и ресурсите, с които то вече ни е захранило при появата си в живота ни. Нека се сбогуваме с него с лекота и с чисто сърце да се отдадем на другото, което ни зове.

Вторник

Много пътища

Днешната карта ни напомня поговорката, че „всички пътища водят към Рим“. Там, на където сме се запътили, вероятно ни очакват големи богатства, но по-големите ще открием по пътя. Дава ни се шанс още днес да научим, че едни и същи резултати можем да постигнем както с много мъка и страдание, така и с лекота и радост. Всичко зависи от гъвкавостта ни, от способността ни да си признаваме, че съпротивите пред нас са станали прекомерни и е време да сменим пътеките и подхода си. Тук и сега имаме възможност да изберем друг поглед към темите, които изплуват в деня ни, и да променим хода им, като просто откажем за пореден път да разбиваме стената пред себе си и потърсим обиколен маршрут или стълба, които досега са оставали скрити за нас.

Сряда

Горният свят

За трета поредна седмица тази карта се появява в подредбата ни. Явно в събитията напоследък сме успели да доловим нещо ценно и резултатите не закъсняват. Отново сме в полет, при това на крилете на всичката мъдрост, натрупана в последните дни. Свързаността ни с други светове и измерения е по-силна от всякога и ни се отдава възможност да претворим мечтата си в реалност. Работили сме здраво, учили сме дълго и сме заслужили да пожънем плодовете от труда си. Остава само да си го позволим.

Четвъртък

Търсене на видение

В този ден сме приканени да се отправям в търсене на видение за собствения си път напред. Да запалим свещ и по свой начин да помолим за яснота; може би да изпълним ритуал, да изтанцуваме молбата си или друго – както ни посъветва сърцето. И да се отворим за онова, което ще ни се разкрие в отговор. Може би то ще ни донесе крилата, за които отдавна мечтаем.

Петък

Укротяване на вятъра

Очертава се ден на предизвикателства, може би дори ураганни случки и срещи. Възможно е да се изправим пред ситуации, в които провокациите се редят почти без пауза и не успяваме да си поемем дъх, реакциите ни стават все по-бурни и сякаш губим контрол над себе си. Нека в тези моменти послушаме дъха си и се опитаме да го удължим, да стане дълбок и равномерен и с негова помощ да останем спокойни и центрирани, пред каквото и да сме изправени. Да наблюдаваме и да слушаме, да опитаме да разберем, преди да търсим да бъдем разбрани. Да погледнем другия в очите и в тишината на дъха си да чуем насоките на вътрешното си „аз“. И да се насладим на чудесата, които чакат да им дадем път навън.

Събота

Танцът на духовете

Тази карта ни кани да се вгледаме внимателно в себе си, в навиците, мислите и ежедневието си. Има ли в нас стари привързаности, носталгия, страдание по нещо отминало? Сега е моментът да се освободим от тях, за да поемем леки напред. Имаме подкрепата на предците си и можем да помолим за тяхната помощ – може би да запалим свещ, да добавим тамян или ароматни билки и да предадем отминалото в ръцете на духовете, да освободим пространство за живите и за бъдещето.

Неделя

Змията

В днешния ден е възможно отново да се озовем на кръстопът и в която и посока да погледнем, да виждаме възможности, които ни привличат. Да се усетим в патова ситуация – сякаш не можем да изберем между тях и сме като заковани намясто. За да направим избора си, можем да потърсим мъдростта на змията. Да се освободим от миналото, от остарялото и ненужното, както тя се освобождава от старата си кожата. И с обновен поглед да изследваме посоките пред нас – може би сега вече изборът ни ще е ясен и лек.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

22-28 февруари 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Повелителят на времето

След седмица на промени, внезапни обрати и трансформативни преживявания идва и възможност да навлезем в нов етап от живота си. Сякаш лентата на съществуването ни се забързва, завихря ни в буен танц и ни поставя на прага на различна реалност, през която да се движим занапред.

Понеделник

Острието

Появата на този символ в живота ни дава сигнал, че е дошло време за решително действие. Днес имаме възможността с един удивително точен замах да пресечем проявата на стар и неработещ за нас модел на мислене или поведение, да сложим край на отношения, които не ни подкрепят, на работа, която не удовлетворява личните ни потребности – били те от смисъл, от финансова стабилност или друго. Но преди да замахнем, нека проверим и да се уверим, че целта ни е да внесем повече светлина в живота си. Движи ли ни стремежът да уязвим, колкото и да се чувстваме в правото си да го направим, възможно е да изпитаме обратната страна на острието върху себе си.

Вторник

Тъпанът

Някои култури наричат тъпана „конят на шамана“. Под неговия мощен, монотонен ритъм шаманът пътува между световете и донася мъдрост или целение на племето си. За нас това е своеобразна покана в този ден да се доверим на сила извън нас да ни води, ако усетим, че сами не се справяме – на доверен приятел, на техника или практика, която познаваме, но може би не ни е хрумвало да приложим в подобна ситуация, дори на сънища или синхроничности, които да ни изведат до място, на което отново да стъпим на твърда земя и да възвърнем увереността си в себе си.

Сряда

Спиралата

Възможно е днес да се усетим в позната ситуация, която смятаме, че вече сме загърбили, или пък, че се въртим в омагьосан кръг в дадено отношение в живота си. Тази карта идва да ни напомни поговорката, че „не можем да се изкъпем два пъти в една и съща река“ – дори всичко да ни изглежда абсолютно идентично, ние със сигурност сме променени през времето, изтекло от предишната ни среща със ситуацията. Затова нека опитаме да потърсим друг поглед към нещата – как те са различни днес от преди и какви възможности ни дава тази промяна да действаме или реагираме различно.

Четвъртък

Горният свят

И ето че отново тази карта се появява в деня ни – само четири дни след предишния път. Явно в събитията напоследък сме успели да доловим нещо ценно и резултатите не закъсняват. Отново сме в полет, при това на крилете на всичката мъдрост, натрупана в последните дни. Свързаността ни с други светове и измерения е по-силна от всякога и ни се отдава възможност да претворим мечтата си в реалност. Работили сме здраво, учили сме дълго и сме заслужили да пожънем плодовете от труда си. Остава само да си го позволим.

Петък

Проклятието

В днешния ден е възможно да се окажем в ситуация, в която се чувстваме безсилни, като в капан – сякаш сили извън нас възпират пътя ни напред. Дали ще имаме смелостта да ги погледнем в очите – с цялата честност и откритост, на които сме способни – и да потърсим какво послание ни носят те? Възможно е в този процес да се окажем очи в очи със себе си – и тогава нека потърсим по какви начини саботираме собствения си напредък. Същевременно, нека запазим позиция на обич и себеприемане, за да си дадем възможността да се освободим от онова, което възприемаме като проклятие.

Събота

Вода

След вчерашния ден на откровения, водата идва да отмие от нас онова, което сме осъзнали като препъни-камък в живота си – дали е далечен спомен, или нещо текущо, сега имаме прекрасен шанс да се освободим окончателно от него и да продължим напред леки, чисти и с гъвкаво съзнание за изборите пред нас. Да направим еволюционна стъпка към обновеното си „аз“.

Неделя

Неподвижност

В края на една осезаемо турбулентна седмица е ред да седнем притихнали и неподвижни, да осъзнаем измеренията на процеса през който току-що сме преминали и да останем в съзерцание на хоризонта, който се разкрива пред нас. Какви пътища ще се родят от него? Само времето ще покаже.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

15-21 февруари 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Магьосникът

През тази седмица ще се окажем изправени пред тъмната страна на силата си. Можем да се усетим управлявани от вътрешен устрем, на който рядко даваме път. Ако сме внимателни и подходим с приемане към себе си и силите които ни движат, можем да открием неподозирани ресурси, с които да проявим мечтите си в света. Когато приемем, че тъмната и светлата ни страна могат да съжителстват в хармония, си даваме възможност да разкрием пълния си потенциал за чудеса.

Понеделник

Раздаването

Започваме седмицата с ден, в който ще имаме възможност да дадем от себе си на света напълно безвъзмездно – и за нас е добре да го направим. Това е едно напомняне, че даването не винаги трябва да е обвързано с непосредствено и равно получаване, че понякога наградата за това, че сме отдали време, материални блага или рамо в миг на нужда, не може да бъде остойностено с познатите ни мерни единици. Денят е подходящ за кръводаряване и доброволчески инициативи.

Вторник

Мистичният шаман

Когато мистичният шаман танцува в деня ни, ние сме призовани да се включим в неговия танц между световете, да надникнем в мистичното и да усетим дълбоко в себе си какво може да ни е от полза в ежедневието. В този ден можем да отделим време за медитативни практики и да потърси мъдростта на висшето си „аз“ относно актуални за нас теми. С подходящата отдаденост ще имаме възможност да получим перспективи и решения отвъд способностите на аналитичния ум.

Сряда

Дивата жена

В този ден получаваме поредна покана да се свържем издълбоко със себе си, за да освободим съзидателна сила, която често обуздаваме под напора на социални и фамилни порядки. Да се вгледаме в себе си и да потърсим коя част от нас копнее да се прояви в този момент. Нека ѝ дадем правото да съществува поне за мъничко днес – да я нарисуваме, да я претворим в думи или да я изтанцуваме. И да усетим как една част от нас полита нависоко с птиците.

Четвъртък

Свидетелят

След като вчера бяхме поканени да изразим същността си насаме, днес ни се отдава възможност да го направим и пред друг. Може би в живота ни ще се появи човек с подходящата нагласа да ни види и приеме в този ни облик; може би ще се преоткрием с отдавнашен познат, с когото не сме подозирали, че сме на сходна вълна; а може и просто да усетим порив да се споделим на видимо място, като по този начин поканим подходящия свидетел сам да ни се покаже. Както и да се случат нещата, имаме шанс да усетим че не сме сами.

Петък

Гарванът

Гарванът е връзката между света на живите и този на мъртвите. През неговите очи имаме възможност да надникнем към мъдрост отвъд земните представи, докато още вървим изправени в този живот. Денят е подходящ да почетем предците си и учители от отминали времена, от чието познание черпим днес; ако скърбим по изгубен роднина или близък, моментът е подходящ да изпратим молитва за него или да споделим неизразени чувства и думи – с вярата че гарванът ще ги отнесе до когото трябва. А може би ще имаме възможност да получим и отговор – затова нека останем бдителни за знаците и символите по пътя си и да ги посрещнем с благодарност.

Събота

Средният свят

Тази карта идва при нас след седмица, изпълнена с мистични преживявания и ни напомня, че е време да се заземим, да бъдем действащи и пребиваващи в ежедневието на света, който обитаваме. Да се погрижим за тялото си, за да има то сили да стои стабилно на земята и същевременно да се протяга високо към небесата. Да се насладим на полета на другите, но да останем в подготовка за собствения си – и нашият ред скоро ще дойде.

Неделя

Горният свят

След вчерашното заземяване и грижа за себе си, явно сме събрали достатъчно сили и резултатите не закъсняват. Отново сме в полет, при това на крилете на всичката мъдрост, натрупана в последните дни. Свързаността ни с други светове и измерения е по-силна от всякога и ни се отдава възможност да претворим мечтата си в реалност. Работили сме здраво, учили сме дълго и сме заслужили да пожънем плодовете от труда си. Остава само да си го позволим.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

8-14 февруари 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Магия

Предстои ни седмица, изпълнена с мистериозни случвания. Като че с вълшебна пръчица пред нас ще се подреждат възможности и ще ни посочват пътя напред. Но знаците им са ефирни, често идват като синхроничности или случайни съвпадения и, взрени в рутината на битието, рискуваме да ги пропуснем. Важно е да сме бдителни, но най-вече отворени да видим и последваме невероятното – магията, която се разкрива пред очите и сърцата ни.

Понеделник

Средния свят

В този ден нека бъдем заземени, действащи и пребиваващи в ежедневието на света, който обитаваме. Да се погрижим за тялото си, за да има то сили да стои стабилно на земята и същевременно да се протяга високо към небесата. Да се насладим на полета на другите, но да останем в подготовка за собствения си – и нашият ред скоро ще дойде.

Вторник

Пътят на красотата

Тази карта ни кани да откъснем поглед от тревогите си и да потърсим красотата около себе си. Може би напоследък сме се в вглъбили в тежки размисли и прогнози и сме позволили страхът да управлява някои от решенията и изборите ни. Днес сме призовани да бъдем съзнателни в този процес и да изберем да се ръководим от въпроса: „Внася ли този мой избор нещо красиво в света?“. Когато всички наоколо са потънали в мрак, ние да посочим светлината и да помогнем и на други да я видят.

Сряда

Вода

След вчерашния ден на откровения относно подбудите ни за действия, водата идва да отмие от нас онова, което сме осъзнали като повод за страховете си – дали е далечен спомен, или нещо текущо, сега имаме прекрасен шанс да се освободим от него и да продължим напред леки, чисти и с гъвкаво съзнание за изборите пред нас. Да направим еволюционна стъпка към обновеното си „аз“.

Четвъртък

Земята

Образът на Земята е тук, за да ни напомни, че всички сме свързани и тя е нашата майка. Когато имаме нужда от нея, тя е до нас; когато някой наш близък се нуждае от подкрепа, чрез нас той има подкрепата на целия свят. Нека в този ден се огледаме около себе си и да потърсим за кого можем да направим нещо мило. Да го поканим на разходка в парка или в гората – някъде, където можем заедно да усетим свързаността си със земята и да почерпим от нейните сили, за да продължим напред.

Петък

Детето

Когато картата на детето дойде в живота ни, тя насочва вниманието ни към вътрешното ни дете и неговата нужда от радост от живота. Може би напоследък сме играли играта на отговорния възрастен твърде дълго и съсредоточено и не сме обърнали внимание, че детето в нас е изгладняло – за спонтанност, безгрижен следобед под слънчевите лъчи или пък спане до късно без будилник. Нека да спрем за минута и да чуем гласа му, а после да си подарим онова, за което ни моли. След време ще сме му благодарни.

Събота

Укротяване на вятъра

Очертава се ден на предизвикателства, може би дори ураганни случки и срещи. Възможно е да се изправим пред ситуации, в които провокациите се редят почти без пауза и не успяваме да си поемем дъх, реакциите ни стават все по-бурни и сякаш губим контрол над себе си. Нека в тези моменти послушаме дъха си и се опитаме да го удължим, да стане дълбок и равномерен и с негова помощ да останем спокойни и центрирани, пред каквото и да сме изправени. Да наблюдаваме и да слушаме, да опитаме да разберем, преди да търсим да бъдем разбрани. Да погледнем другия в очите и в тишината на дъха си да чуем насоките на вътрешното си „аз“. И да се насладим на чудесата, които чакат да им дадем път навън.

Неделя

Много пътища

След като във вчерашния ден бяхме предизвикани да смирим урагана в себе си, днешната карта ни напомня поговорката, че „всички пътища водят към Рим“. Там, накъдето сме се запътили, вероятно ни очакват големи богатства, но по-големите ще открием по пътя. Дава ни се шанс още днес да научим, че едни и същи резултати можем да постигнем както с много мъка и страдание, така и с лекота и радост. Всичко зависи от гъвкавостта ни, от способността ни да си признаваме, че съпротивите пред нас са станали прекомерни и е време да сменим пътеките и подхода си. Тук и сега имаме възможност да изберем друг поглед към темите, които изплуват в деня ни, и да променим хода им, като просто откажем за пореден път да разбиваме стената пред себе си и потърсим обиколен маршрут или стълба, които досега са оставали скрити за нас.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

1-7 февруари 2021

Прочети повече

Карта на седмицата

Слънцето

Първата седмица на февруари поставя и началото на нов процес, може би дори нов цикъл в живота ни. Слънчевите лъчи осветяват пътя пред нас и изгарят пречките по него, а топлата му прегръдка ни подканя да се впуснем смело в онова, което ни очаква с яснотата, че то е вярното за нас и имаме нужната подкрепа. Може би тя ще дойде в лицето на мъжка, бащинска фигура в живота ни или пък директно от божествената ръка – нека останем будни и наблюдателни, за да си дадем летящ старт към новото пред нас.

Понеделник

Танцът на духовете

Тази карта ни кани да се вгледаме внимателно в себе си, в навиците, мислите и ежедневието си. Има ли в нас стари привързаности, носталгия, страдание по нещо отминало? Сега е моментът да се освободим от тях, за да поемем леки напред. Имаме подкрепата на предците си и можем да помолим за тяхната помощ – може би да запалим свещ, да добавим тамян или ароматни билки и да предадем отминалото в ръцете на духовете, да освободим пространство за живите и за бъдещето.

Вторник

Свещената планина

В този ден можем да се намерим изключително близо до материализиране на мечтите си. За целта обаче, за да чуем гласа им и да им дадем път в света е нужно да се оттеглим от светския шум. Да се изкачим сами на върха на планината, максимално близо до Слънцето и до небесата, да седнем тихо и смирено и да слушаме. И каквото и да дойде към нас, да го приемам с благодарност и да потърсим как чрез него идва красота в света. Едва тогава да действаме.

Сряда

Дивата жена

Дивата жена идва в живота ни да ни подскаже, че може би сме твърде цивилизовани, твърде обществено удобни, твърде порядъчни в някой аспект от живота си и това ни тежи. Дали можем да си позволим да освободим – дори за кратко – автентичната си същност, онова неповторимо диво и прекрасно създание, което сме, и да видим къде ще ни отведе то? Може би именно излизането от обичайното ще ни изведе на пътя на сбъдване на мечтите ни.

Четвъртък

Колибрито

Тази мъничка птичка ни кани в този ден да размахаме криле на най-бързите обороти, на които сме способни. Може би днес ще получим възможност за действие, което ще даде бързи и трайни резултати и ще е от голямо значение за новия цикъл в който се намираме. Ако му се доверим, възможно е да ни зарадва със златно яйце за награда.

Петък

Кръгът

Кръгът ни кани да се огледаме около себе си и да видим кои от хората в близкото ни обкръжение можем да поканим да ни съдействат. Да споделим идеите си, тежестта, която носим и плодовете на труда си. И да помним, че колкото повече влагаме в кръга си, колкото по-сплотен е той, толкова по-пълен е животът ни – с преживявания, радост и близост, които сами не можем да си дадем.

Събота

Огън

Отново много деен ден. Огънят иска решителност, смелост и категоричност, иска от нас да му предадем всичко онова, което не е добро за нас – тежки мисли, стари конфликти, обречени проекти – и да гледаме как в пламъците му те приемат нова форма, за която вече сме отворили място – на надежда, приемане и идеи. Но е важно да предадем старото бързо и докрай, за да не изгорим и себе си в пламъците.

Неделя

Стрелата

В този ден целта ни се разкрива ясно, ръката ни е стабилна, вятърът – тих. Имаме шанса да изпратим стрелата си целия заряд, който ѝ е нужен. Имаме ли обаче смелостта да се изправим пред реализирането на една мечта? Всичко вече сме направили, за да стигнем дотук, остава само да се доверим, че то действително е достатъчно, да опънем тетивата и да оставим последните щрихи и решителния ход извън себе си – на стрелата, способна да ни донесе успех. Ще можем ли обаче да предадем завършека на нея? От нас зависи да решим.

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото